Izložba u utorak u galeriji Krug: Sjećanje na Vukovar

Izložba u utorak u galeriji Krug: Sjećanje na Vukovar

U galeriji Krug Poljičke likovne udruge "KRUG" u Kući kulture (prizemlje zgrade stare općine) Dugom Ratu u utorak je otvorena izložba likovnih radova članova Poljičke likovne udruge KRUG Dugi Rat i Likovne udruge Ante Kaštelančić iz Podstrane pod nazivom "Sjećanje na Vukovar". Vidimo se ovih dana u galeriji, a u nastavku pročitajte najavu, predgovor izložbe Duška Aničića.

"Sjećanje na Vukovar.
30. godina bitke za grad heroja.
Toliko svjetlosti, da se vidi iz beskraja - Vukovar.
Vukovar nije osvojen, on je pobjednik koji nikada ne umire. Živi u svjetlosti svjetla grobova nepobjedivih. Oni su živi, žive kroz nas i našu tisućljetnu težnju. Svi oni žive, svi oni heroji za čije grobove ne znamo. Bilo je ogromnih materijalnih rušenja, samo da ne bude duhovnih urušavanja.
Sagradili smo kuće, crkve, svetišta i kroz taj pakao izgradili sebe.
Izbacivši mržnju i osvetu svjedočeći o vjeri ovog naroda, božanskoj providnosti, mnogi likovni umjetnici svojim impresivnim slikama i kipovima oplemenili su duhovne prostore, kao da je nadahnuće došlo od zvjezdanog neba kojega smo gledali iz ruševina crkava i katedrala.
Oni koji su ubijali grad nisu pobjednici nego oni koji su u njemu preživjeli, nisu mrtvi oni koji su ubijeni - mučenici, nego su mrtvi oni koji su te strahote napravili.
Zar vas Vukovar ne posjeća na biblijsku priču o Davidu i Golijatu?!
Svaka sila za vremena”... Što narod govori ili je bilo ili će biti.
A ovo jest..
Poljička likovna udruga Krug iz Dugog Rata i likovna udruga Ante Kaštelančić iz Podstrane zajednički organiziraju ovu recentnu likovnu izložbu, a na spomen gradu heroju i gradu heroja.
Amor clavicula magnae vitae est.
Homine est miserius aut superbas
."

Duško Aničić, prof.

Povezani članci

Who's Online

We have 70 guests and no members online