Krug: U čast Velike Gospe priredili izložbu, predstavljanje povijesne knjige i vatromet

U KruguU okviru Dugoratskog ljeta a u čast Velike Gospe, sinoć je ispred crkve nebeske zaštitnice Kružana, u nazočnosti velikog broja mještana i gostiju, a u organizaciji Udruge "Jesenice“ umjetnik Ivica Klarić Jelenko priredio izložbu slika. Potom je prof. Ante Nazor ...

KRUG

U čast Velike Gospe priredili izložbu, predstavljanje povijesne knjige i vatromet

Piše: Davor Grgat

Potom je prof. Ante Nazor, koji je s ćirilice na latinicu rukom prepisao "Matičnu knjigu vjenčanih župe Jesenice, 1736. – 1830“, čiji je nakladnik Hrvatski državni arhiv, predstavio taj vrijedan kulturni spomenik i povijesni izvor pisan ćirilicom, koji pokazuje proceduru sklapanja brakova te svjedoči o govoru i pisanju Hrvata iz Poljica u Dalmaciji na prijelazu iz 18. u 19 stoljeće. Nešto iza 21 sat na planini poviše Kruga zapaljene su petarde i vatromet je bio prekrasan, a mogao se vidjeti i na Braču, Splitu.

Knjiga potvrđuje da je uporaba triju pisama važna osobitost hrvatske kulturne povijesti i pismenosti, odnosno da su Hrvati tijekom povijesti uz glagolicu i latinicu u svakodnevnici upotrebljavali i treće pismo – ćirilicu, koju neki nazivaju „hrvatskom ćirilicom“. No da biste puno toga saznali iz ove knjige, zaista je vrijedno imati je i sa užitkom ćete je pročitati.

Jeseničani

Povezani članci

Who's Online

We have 144 guests and one member online

  • admin