12. Festival Soparnika: Željka Šarić iz Trnbusa priprema i peče najbolji soparnik!

U organizaciji Općine Dugi Rat i Društva Poljičana "sv.Jure – Priko“, pred više od 3.000 posjetitelja sinoć je u Dugom Ratu održan još jedan spektakularni Festival Soparnika. U zabavnom dijelu programa nastupila je mješovita klapa "ElektroDalmacija" iz Splita, te izvrstan Aurora band koji se svojski trudio popularnim melodijama i glazbom zabaviti dugoraćane i njihove goste, u čemu je potpunosti uspio, no rasplesati soparnikom zakusane dugoraćane na rivi i uokolo lučice ipak je išlo nešto teže.. Na izboru za najbolji Poljički soparnik ove je godine sudjelovao čak 21 natjecatelj iz svih dijelova Poljica. Po ocjenama stručnog povjerenstva iz konkurancije su se visokom kvalitetom izdvojila tri najbolja na natjecanje predana soparnika koje su pripremili i ispekli vrsne meštrice i meštri od sparnika. Prvo mjesto za najbolji Poljički soparnike ove je godine pripalo Željki Šarić iz Trnbusa, drugo mjesto je zaslužio Nedjeljko Tomić iz Trnbusa, a treće mjesto je s svojim soparnikom osvojila Jadranka Rroguljić iz Putišića. Čestitamo! Inače, sinoć je na Festivalu zainteresiranima bilo na raspolaganju oko 600 soparnika, koji su za tren razgrabljeni, pa su se soparnici i nakon priprave natjecateljskih soparnika, na Poljičkim kominima uokolo lučice pekli i do dugo u noć, čak i poslije 2 sata iza ponoći, što dovoljno govori o interesu posjetitelja i dobroj zabavi u mistu koje se često "užasava" i zalaska sunca.. A da sve prođe kako i treba pobrinuli su se marljivi organizatori, pohvaljujemo Vlastiti pogon naše male općine večeras predvođen neumornim Slavomirom Kadićem, koji su ovaj tjedan odradili izvrstan posao, te Društvu Poljičana "Sv.Jure" Priko, našim vatrogascima, bajkerima, nogometašima i svim onima koji su bili uključeni i koji su iznjeli ovu manifestaciju. Sudeći po rekacijama, oduševljeni doživljenim su i brojni naši turisti koji svoj godišnji odmor provode na ovom ponajljepšem dijelu Jadrana. Mnogi od njih će promovirati Poljički soparnik i u svojim sredinama, što je i najbolja i besplatna reklama našem Poljičkom specijalitetu kojem su odavno oduševljeni Dugoračani još prije 12. godina posvetili i cijeli Festival! Festival koji je godinama potom izrastao u pravu ljetnu kulturnu atrakciju koja se nikako ne propušta!

DUGORATSKO LJETO

Osvrt na 12. Festival Soparnika

Piše: Davor Grgat, MB
Foto: Ante Čizmić / Cropix  i drugi ..


Da je kojim slučajem Kulturno vijeće Općine Dugi Rata za ovogodišnje 15. Dugoratsko ljeto raspisalo natječaj tražeći najbolju ovogodišnju priredbu – događaj u općini, mislim, a to je ocjena-mišljenje brojnih sudionika sinoćnje fešte u Dugom Ratu -  da nisu mogli više dobiti od upravo održane tradicionalne Dugoratske i Poljičke manifestacije FESTIVALA SOPARNIKA.

12. Festival Soparnika

U organizaciji Općine Dugi Rat i Društva Poljičana "sv.Jure – Priko“, pred više od 3.000 posjetitelja, među kojima je bio i bivši predsjednik Hrvatskog Sabora Ante Sanader, te Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, te gosti iz susjednih općina i grada Omiša, sinoć je održan još jedan spektakularni Festival Soparnika!

U zabavnom dijelu programa nastupila je mješovita klapa "ElektroDalmacija" iz Splita, te izvrstan Aurora band koji se svojski trudio popularnim melodijama i glazbom zabaviti dugoraćane i njihove goste, u čemu je potpunosti uspio, no rasplesati soparnikom zakusane dugoraćane na rivi i uokolo lučice ipak je išlo nešto teže..

12. Festival Soparnika

Manifestaciju je otvorio domaćin, Jerko Roglić, načelnik Općine Dugi Rat. U svojoj kratkoj poruci Stipe Čogelja iz županije je ukratko rekao: - "Osobita je čast večeras biti ovdje, pogotovo u godini kada je Poljički soparnik proglašen i od Europske unije zaštićen proizvod koji u nas u Dalmaciji ima izuzetan značaj.“.

Kažimo i to da je to bila prilika da naši brojni gosti, turisti, koji nikada nisu vidjeli kako se sprema ovaj poljička delikatesa, vide kako se šest komina pripremaju i peku soparnici.

Na izboru za najbolji Poljički soparnik ove je godine sudjelovao 21 natjecatelj iz svih dijelova Poljica. Po ocjenama stručnog povjerenstva koje su sačinjavali Nedjeljko Mišerda (Donji Dolac), Jure Kačunić (Putišići), Tomislav Zemunik (Jesenice), Marija Sinovčić (Žrnovnica) i Jadran Čizmić (Dugi Rat) iz konkurencije su se kvalitetom izdvojila tri najbolja i najkvalitetnija na natjecanje predana soparnika, a koje su pripremili i ispekli meštrice i meštri  od sparnika.

12. Festival Soparnika

Prvo mjesto za najbolji spremljeni i ispečeni Poljički soparnik pripalo je Željki Šarić iz Trnbusa, drugo mjesto je zaslužio Nedjeljko Tomić iz Trnbusa, a  treće mjesto je s svojim soparnikom osvojila Jadranka Rroguljić iz Putišića.

Na kraju natjecateljskog dijela festivala nazočnima se obratio i Petar Rodić, Veliki Poljički knez, koji je izrazio zadovoljstvo sve boljim i uspješnijim Festivalima poljičkog soparnika, jer, kazao je  Rodić: - "Prije 12 godina u Dugom Ratu u spremanju soparnika, u natjecateljskoj konkurenciji nazočilo je 8 natjecatelja, a danas na 6 komina soparnik je spremalo 21 natjecatelj, i ako ništa drugo, to je veliki napredak, a sve to su za cijelu većer, bilo na raspolaganju oko 600 soparnika, koji su za tren razgrabljeni, pa su se pekli i dugo u noć, čak i poslije 2 sata iza ponoći, što govori o interesu posjetitelja i dobroj zabavi.

12. Festival Soparnika

Upravo, zahvaljujući dobroj organizaciji; gdje treba posebno pohvaliti i čestitati općinskom Vlastitom pogonu naše općine večeras predvođenom Slavomirom Kadićem, koji su ovaj tjedan odradili izvrstan posao, te Društvu Poljičana "Sv.Jure" Priko, našim vatrogascima, bajkerima, nogometašima i svim onima koji su bili uključeni i koji su iznjeli ovu manifestaciju; te odličnom posjetu, ovogodišnji Festival poljičkog soparnika mnogima će ostati u uspomeni kao draga i nezaboravna ljetna manifestacija, prvenstvo brojnim našim turistima koji svoj godišnji odmor provode na ovom ponajljepšem dijelu Jadrana, a oni će zasigurno najbolje promovirati Poljički soparnik u svojim sredinama, što je i najbolja reklama našem poljičkom specijalitetu kojem su njime odavno oduševljeni Dugoračani još prije 12. godina posvetili i cijeli  Festival! Festival koji je godinama potom izrastao u pravu ljetnu kulturnu atrakciju koja se ne propušta!

12. Festival Soparnika

Povezani članci

Who's Online

We have 146 guests and no members online