Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Šesnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2017. - svečano je otvoreno u petak, 23. lipnja 2017. s tradicionalnom manifestacijom "Baklje svetog Ivana" (Ivanjska večer) u dugoratskoj lučici nakon koje je usljedio koncert Rade Šolaje. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat kojom se promiče tradicija te etnografska i kulturna baština hrvatskog naroda i s kojom tradicionalno počinje Dugoratsko ljeto. Na Ivanjsku večer, uoči blagdana svetog Ivana Krstitelja, dugoraćani svih generacija okupili su se u solidnom broju uz prigodan program u dugoratskoj lučici. A program je malko kasnio iz bizarnih tehničkih razloga. Naime, takoreći na ljetni solsticij (suncostaj), na jedan od najdužih dan u godini, čekalo se da padne mrak i da napokon proradi javna rasvjeta, taj magični "izvor" električne energije na našoj ljetnoj pozornici, koji je pogonio razglas i rasvjetu DJ Zvone Licitara. No dobro, tko je bio strpljiv, bio je uskoro "spašen" dobrim programom i zabavom. Program dugoratske Ivanjske večeri, tik do popularne plaže koju su osvjetljavale baklje stvarajući lijepi, romantični ugođaj, vodila je naša dobra omiška vila Ivana Giove Župa, koja je nakon uvodnog pozdrava i efektne točke - plesa s vatrom - Elsie Novaković, upoznala u kratkim crticama prisutnu mladost s starim običajima našeg naroda koji su se održavali na Ivanjsku večer: paljenje Ivanjskih svitnjaka, krijesova, igre preskakanja vatre, pjevanja starih pjesama.. Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz ljetni suncostaj. Ivanjski krijesovi bili su vezani uz žetvene običaje i početak ljeta. Od starine se ovi običaji vežu uz 24. lipnja, kad je padao ljetni suncostaj, najduži dan u godini. Ivanjske su svečanosti ipak u mnogim dijelovima Europe kasnije pod religijskim utjecajem postale vezane uz blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja. U svim hrvatskim krajevima postojali su ivanjski običaji, najčešće vezani uz paljenje ivanjskih krijesova, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Na taj dan se skupljalo granje koje se onda palilo, a djeca i mladi su se natjecali preskačući ga. Tko je na to zaboravio, ili to nije znao, vila Ivana ga je podsjetila te usmjerila put kraja lučice gdje su članovi udruge Tvornica zapalili Ivanjsku vatru koju su djeca, kad je malo opala, cijele večeri preskakala..

DUGORATSKO LJETO 2017

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Piše: Mladen Banović
Foto: Ana Brničević; Vušković, Mladen Vušković

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Dječja klapa "JIDRO“ naše osnovne škole "Jesenice" uz vodstvo učiteljice Ivane Matijević otpjevala nam je pjesme CESARICA i uvijek popularnu NAŠE MALO MISTO. Potom je Kate Brahović, direktorica TZO DR i službeno nakon kraćeg obraćanja publici otvorila novo Dugoratsko kulturno ljeto. Potom je usljedio i nastup Lane Ćato i Mie Pavić, učenica IV b razred naše škole, koje su otpjevale aktualni hit s radijskih postaja, pjesmu BEZIMENI. Naša vatrena Elsie Novaković u grupnoj točki s kolegicama opet je oduševila sve pristutne novom točkom plesa s vatrom i bakljama.

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Potom je usljedio raskošni vatromet u realizaciji naše Ruže Ivanišević. Nakon podjele 200-tinjak porcija izvrsnog rižota s kozicama našeg dugoratskog kuhara Rina Pavlića kojeg su dugoraćanima i našim gostima i turistima podjelili vrijedni Tvorničari, na scenu je izašao Rade Šolaja i održao koncert vječnih melodija u svojoj prepoznatljivoj izvedbi.

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Nažalost, laganice, evergreeni i vječne šansone u Radinoj izvedbi puno su dojmljivije u intimističkoj atmosferi nekog zatvorenog prostora ili ljetne "bašte" kakvog popularnog kafića, a ovako na "open-air" pozornici nezaboravne melodije Boba Dylana, Neil Younga, Leonarda Cohena, Arsena Dedića.. odsvirane na klasičnoj gitari nisu došle do izražaja i lako su se izgubile u ariji vrele dugoratske Ivanjske noći. Prava šteta, no Rade će nam se vratiti u primjerenijem ambijentu kad se laste budu već lagano spremale na odlazak, na samom kraju Dugoratskog ljeta.

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

No to nije sve, Ivanjska večer se poslije kraja programa u čašicama razgovora ugodnog na zidiću lučice i na dugoratskoj plaži prootegla do duboko u ljetnu noć. Pozivamo sve sumještane da svojim prisustvom uveličaju i ostale događaje Dugoratskog ljeta.

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

 Već u nedjelju, 2.7. u crkvi Sv.Josipa u Dugom Ratu s početkom u 21 sat slijedi nam koncert klasične gitare i novi lijepi susret s još jednom dugoratskom legendom za života, jednim od ponajboljih mladih klasičnih giratista na svijetu, našim Petrom Čulićem.

Vidimo se!

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Baklje svetog Ivana (Ivanjska večer)

Povezani članci

Who's Online

We have 183 guests and no members online