Dugoratsko ljeto: Avangarda u pjesništvu Drage Ivaniševića

dugoratsko ljetoU organizaciji Dugoratskog kulturnog ljeta 2007. u Jesenicama je održana književna večer pod nazivom: Avangarda u pjesništvu Drage Ivaniševića. Večer posvećena 100-toj obljetnici rođenja ovog ovog poljičkog pjesnika iz Primorskih Poljica održana je u Starim Jesenicama. Na večeri su se okupili brojni štovatelji našeg pjesnika, mještani naših malih mjesta. Naravno, bio je tu i načelnik Općine Dugi Rat, Jerko Roglić, te predsjednik Kulturnog vijeća dugoratskog ljeta Petar Kaćunko i brojni članovi Općinskog vijeća, a o životu i djelu pjesnika govorio je dr. Nediljko Mihanović i dr. Hrvojka Mihanović-Salopek ...

DUGORATSKO KULTURNO LJETO:

Avangarda u pjesništvu Drage Ivaniševića, pjesnika koji je slavu i stihove o Poljicima prenio diljem Europe

Tekst i slike: Davor Grgat

Recitatorska grupa OŠ "Jesenice" pod ravnanjem prof. Renate Kovačić, odrecitirala je više pjesama svoga slavnog mještanina koji su pobrali veliki aplauz publike.

Ovom prilikom o jeseničkom pjesniku je pored ostaloga kazano sljedeće:

Drago Ivanišević je rođen 10. veljače 1907. u Trstu. Djetinstvo je proveo u Trstu i Splitu. U Trstu je polazio osnovnu školu i započeo gimnaziju na njemačkom, potom nastavio na Sušaku na hrvatskom, a dovršio u Splitu.

Pjesnikov otac Mate bio je trgovac rodom iz Krila-Jesenice u Poljicima, a majka Tomica Matija Brničević rodom je bila iz obližnjerg sela Kruga. Ivaniševičćvi roditelji bili su nevjerojatno marljivi i radni ljudi, te uvaženi trgovci vinom u Trstu.

Imali su svijest o potrebi obrazovanja, o čemu pjesnik dojmljivo govori u pjesmi posvećenoj Danteu. Svoga sina poslali su godinu dana boraviti u Zenici, da bi u samostanu časnih sestara naučio njemački jezik, pa je Ivaniševićev poliglotski smisao za jezike potjecao iz djetinjstva.

Svoje prve pjesme u prozi Ivanišević je objavio 1925. u splitskoj "Hrvatskoj slozi", a poslije u Dubrovniku godine 1930. počinje objavljivati prve stihove. Budući da u Zagrebu nije postojao studij komparativne književnosti, Ivanišević započinje 1926. studij francuskoga i komparativne povijesti književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zanimnajući se za kazalište, neko vrijeme bio je pomoćnik redatelja u Narodnom pozorištu, a 1926. i asistent dr. Branka Gavele u splitskoj postavi Ibsenova Peera Gynta.

Godine 1928. boravio je u Parizu kao stipendist francuske vlade, gdje je pod utjecanjem nadrealizma počeo i slikati. Svoje likovne radove Drago Ivanišević potpisivao je pseudonimima Cadenas i Aklbert Jordan.

Nakon diplome, 1930. odlazi u Rim i Firencu, a u Padovi nastavlja usavršavanje studija komparativne književnosti, gdje je 1932. i obranio doktorat o Danteu u hrvatskoj književnosti....

Za svoj književni rad dobio je mnoge književne nagrade (Nazorova nagrada, Goranov vijenac, korablja Marka Marulić ža za poeziju, Zmajeva nagrada), a Republika Italija odlikovala ga je odličjem "Cavaliere ufficiale.

Djelovao je i kao istaknuti član uprave Comunita Europea degli Scrittori (Zajednica europskih pisaca), a 1976. imenovan je osnivačem i članom Internacionalne akademije pjesmnika /Founder Fellow of the International Academv of Poets/ u Cambridgeu. Od 6. lipnja 1975. postaje dopisni član HAZU.

Umro je 1. lipnja 1981. u Zagrebu.

Sve to su istakli, pored ostaloga, uvaženi predavači ovog za neke i znanstvenog skupa o našem mještaninu, koji je slavu Jesenica i Poljica, pa i cijele Hrvatske prenio diljem Europe, pa i znatno dalje.


 

Povezani članci

Who's Online

We have 49 guests and no members online