Osvrt na Večer klapa

klapa Arduraklapa ArduraDugi Rat je prije neku večer bio u znaku nastupa nekoliko poznatih dalmatinskih klapa. Gosti našeg osmog po redu Dugoratskog ljeta u jednoj ljepoj ljetnoj večeri bile su klape "Sedam Kaštela", "Elektroprijenos" i ženska klapa "Ardura". Svi oni, a posebno cure iz Ardure, oduševili su nas kolažom dalmatinskih klapskih pisama i klapskih obrada. Večer je vodila prava krasotica, Marija s Suvog Potoka, lipa cura za koju su mi rekli da će voditi i ovogodišnji Dječji festival "Glas Poljica" (29.8. subota). Mješovita klapa "Sedam Kaštela" u svom prvom izlasku otpivali su nam "Jubavi ufanje veliko", "Oprosti mi", te "Molitva za tebe" (obrada poznate nam Zoricine pisme) ...


DUGORATSKO LJETO

Večer klapa u Dugom Ratu
 
Piše: Zorana Vuković
Foto: Zorana Vuković, M.B.
 

Večer klapa u Dugom Ratu


Mješovita klapa "Sedam Kaštela" u svom prvom izlasku otpivali su nam "Jubavi ufanje veliko", "Oprosti mi", te "Molitva za tebe" (obrada poznate nam Zoricine pisme)... U drugom izlasku otpivali su: "Zbogom mi ostaj", pa "Uvik ću te svojom zvati" a na kraju "Šetala se Jelica i Ive".

Večer klapa u Dugom Ratu

 
Voditeljica nas je podsjetila da klapa "Sedam kaštela" djeluje od 70-ih godina prošlog stoljeća, no međutim klapa više ne djeluje u sklopu KUD-a Sedam Kaštela, već samostalno. Najveći uspjeh imali su 2007.g. na Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima gdje su osvojili 1. misto žirija i 2. misto publike.
 

Večer klapa u Dugom Ratu


Potom su nas oduševili muška klapa "Elektroprijenos", koju je od svibnja 2005. vodi naš Omišanin Jure Šaban Stanić.

Večer klapa u Dugom Ratu

Pivači u mornarskim majicama u prvom sklopu  otpivali su nam: "Zbogom oče, majko", "Izresla ruža rumena" i forte "Bokeljsku noć"! U drugom izlasku čuli smo "Loza u škripu", "Šijavica" i, ka da su mene pitali, "Ružu crvenu"!
 
Žensku klapu "Ardura" vjerujem ne triba dugpraćanima posebno najavljivati. Šest krasotica s "vilom raviolom" u sredini, duge plave kose, kojoj vrućina očito nije smetala... u prvom điru su nas osvojile s tri pisme: "Lipo ime", "Mladiću" te (ugodno me iznenadivši) "Meni trebaš ti". Ala divote uz lipotu!

Večer klapa u Dugom Ratu


U drugom dolasku na pozornicu otpivale su: "Zaprečonat iskra" (nisam sigurna da sam točno napisala prvu rič :-), "Rusulica" i "Cetinu". Super! Cure iz splitske klape Ardura bile su članice KUD-a Peristil, redovito su na skoro svim festivalima dalmatinskih klapa. U Omišu su lani dobile 1. nagradu Publike i 2. nagradu Žirija.

Večer klapa u Dugom Ratu


 
I na kraju ovog osvrta, zar treba reći da su sve pjesme naših dragih gostiju na VEČERI KLAPA U DUGOM RATU, ispraćene s velikim pljeskom. Nakon službenog nastupa, klape su zapivale  "neslužbeno" na dugoratskoj plaži.


After party na dugoratskoj plaži

Sedam Kaštela spustilo se do "Rivice" gdje je opet krenula pjesma. Konobar Pere doša je na svoje, a i brojni gosti jedva su dolazili do slobodnog mjesta u "bašti". Elektroprijenos je učinio đir sve do "Rive" i tamo zakantao i zafeštao u svih 16 na radost prisutnih gostiju.

Nizala se pisma za pismon i kad je Zakoniti vidija da se ja "kofrčim" (bit će osjetija da je će "me pisma 'crvena' odniti")  pa je odveja svoju Zakonitu na crnom konju, doma... E!
 
Lipa, vedra, litnja dugoratska večer s klapskim štihom. Hvala mještanima na odazivu (iako je odaziv mogao biti i bolji)! Hvala i organizatoru, udruzi Tvornica i svima koji su potpomogli ovu Klapsku večer počevši od našeg načelnika koji je iako bez ljepše polovice, kao jedan od rjetkih prisutnih uzvanika, sjedio u prvom redu.


Roditelji shvatite, kulturne priredbe nisu poligon za dječju "igru i razonodu"

Jedina bolna točka ovakvih priredbi na "otvorenom" i "neograđenom" prostoru jest naša nekultura koja se očituje u žamorenju, "katrigavanju" i prije svega nemirnoj dječici koja su sve.. samo ne mirna.

vragolasti denisMa da se razumimo, nije problem u djeci, djeca su.. djeca!, a problem je kao i uvijek, u nekim roditeljima. Kulturne priredbe, pogotovo dramske predstave i koncerti nikako nisu mjesto za dječju "igru i razonodu", a nekim roditeljima to jednostavno nije ugrađeno u osobnu kulturu.. pa kako će to i moći prenijeti svojoj djeci. 

Izgleda da će tribati djecu i mame na ulazu "prigledavat" jel' nose kesice "čipi-čipsa" sa sobon jer - šuškalo se, šuškalo!

Ja malog šuškavca ošinen prijekornim pogledom, a on umiljato slegne ramenima kao ono "izvinite, neću više", okrenem se potom prema klapi, a vragolan - udri odmah još jače po šuškanju - biće za dišpet, i tako x puta...

A štaš' s dicom?! Kad roditelje nije ni malo briga... 

Nemojte samo opet tako na predstavi "Cinco i Marinko" u sridu!  

 

Povezani članci

Who's Online

We have 295 guests and no members online