Kultura Novosti iz Dugog Rata, Omiša, Poljica i okolice. Lokalne vijesti, sport, kultura, turizam, zanimljivosti. http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto Tue, 13 Nov 2018 11:56:05 +0000 Joomla! - Open Source Content Management hr-hr Rade Šolaja zatvorio 17. Dugoratsko ljeto http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26275-rade-solaja-zatvorio-17-dugoratsko-ljeto http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26275-rade-solaja-zatvorio-17-dugoratsko-ljeto

Bogato ovogodišnje Dugoratsko kulturno ljeto spektakularno je završeno početkom rujna u večeri uz gitaru Radoslava Rade Šolaje. Radin koncert održan je na dugoratskoj plaži pored popularne “Rivice”. Posjetitelji koncerta razasuti po plaži slušali su Radine interpretacije Arsena, Indeksa, a posebno Olivera, da bi istovremeno uživali u prekrasnim slikama sijevanja i udaranja munja tamo iza Brača i Šolte. Kao da je vrijeme udarilo pečat na kraj 17. Dugoratskog kulturnog ljeta. Dugoratska događanja počela su već u lipnju koncertom klapa “Rišpet” i “Iskon”. I tako redom, Baklje sv. Ivana, koncert Petra Čulića, drama “Roko i Cicibela”, Večer folklora, Veselo selo Jesenice, likovne izložbe, koncert za Dan pobjede, Večer u Bajnicama, Dječji festival Glas Poljica, Večer makedonskog folklora, Dugoračka Olimpijada i za kraj već spomenuti koncert Rade Šolaje. Sva događanja su imala brojnu publiku..

]]>
mladen@dugirat.com (Vlade Zemunik / SD) DR Ljeto Tue, 11 Sep 2018 22:47:34 +0000
Foto-osvrt na koncert Rade Šolaje http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26265-foto-osvrt-na-koncert-rade-solaje http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26265-foto-osvrt-na-koncert-rade-solaje

Prošle nedjelje, baš prid neveru, sjevalo je te večeri u daljini nad Bračom (a otkad je strefilo onog nesretnog Sarajliju na Mutograsu nije mi svejedno na plaži ili u moru za grmljavine), nebo nad kanalom su parale munje, Bogovi su očito bili poprilično ljuti... i na Plenkovića i na Milinovića, a kamoli ne na našeg Jerka, i na to što nema.. Višnje?
A dolje ispod crnih oblaka, na "usamljenoj" plaži u smiraju još jednog (izgubljenog?) lita, čuli su se samo milozvuci gitare, niz vječnih melodija i poznati grintavi rašpasti glas. Tu je svakog ranog rujna. Piva nam. Pred dopola ispunjenim "gledalištem". Pljesak sa svega šest, sedam stolova ciklički dopire svakih pet-šest minuta i samo to na čas prekine njegovu tužnu misu... Na plaži je probrana ekipa. Sami su došli. One koji treba pozivati ostali su opet doma. Boje se ljetnog pljuska. Ili su zaboravili ponijeti maramice na Radin hommage Oliveru, Arsenu, Cohenu..
Ispred nas boca, dvije dobrog vina. Valja nekako utopiti sjetu i umor pri dnu čaše. I nazdraviti svima okolo koji se još ne daju. Umorni su od svega, malo štufi, da se to nazrijeti kada se malo bolje zagledaš u te široke osmjehe, ali se ne daju.. Nipošto. Nikome. I još im petaju roge! Tugu utapaju samo sporadično, u dobrom bluesu, na praznom Sinaju ili na delti Cetine. Inače su presritni! Jer život je lijep. Pogotovo liti i kada pamtiš samo dobre dane..

Prošle nedjelje, baš prid neveru, pivao nam je Rade Šolaja. Baš kao i svakog rujna. Olivera, Arsena i par ostalih legendi.. Sada bi već, s obzirom na koncentraciju čitateljstva, tribalo nekako efektno zavrišiti članak.. valjalo bi izvući neku pouku ili napisati nešto poput.. "uživajte i dalje punim plućima na dugoratskim plažama i okolo.., u škuribandi".

Volite se, ljudožderi!

]]>
mladen@dugirat.com (Mladen Banović, foto: Vlade Zemunik) DR Ljeto Fri, 07 Sep 2018 15:02:10 +0000
Foto-osvrt na Dugoratsku Olimpijadu http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26264-foto-osvrt-na-dugoratsku-olimpijadu http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26264-foto-osvrt-na-dugoratsku-olimpijadu

U petak, 31.08. održana je Dugoračka Olimpijada, tradicionalna sportsko-zabavna ljetna manifestacija koju pod okriljem Dugoratskog ljeta za sve svoje mlade sumještane, i one koji se još uvijek tako osjećaju, priređuje udruga "Tvornica" Dugi Rat i njeni sve malobrojniji aktivisti.. I ovo su godine Rake & Ruža & Ana (i ostala ekipa Tvorničara :-) osigurale izvrsnu zabavu i bogati nagradni fond za naše male natjecatelje na mornarskom poligonu spretnosti (hvala obitelji Tomić na pomoći u održavanju ove igre) i ludo zabavnim igrama "Idemo na plažu" i "Kanaderi vodonosci". U off dijelu programa i tijekom natjecanja glazbom nas je popratio DJ Zvone, a nakon završetka natjecanja i gašenja "Olimpijske vatre" upalio se roštilj i zamirisale su srdele...

]]>
mladen@dugirat.com (Mladen Banović) DR Ljeto Fri, 07 Sep 2018 01:28:31 +0000
Koncert Rade Šolaje: Večer šansona u nedjelju na dugoratskoj plaži http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26248-koncert-rade-solaje-vecer-sansona-u-nedjelju-na-dugoratskoj-plazi2 http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26248-koncert-rade-solaje-vecer-sansona-u-nedjelju-na-dugoratskoj-plazi2

Nedjelja, 02.09.2018., Dugi Rat, plaža, od 20 sati
Koncert Radoslav Šolaja: VEČER ŠANSONA
Organizator: Udruga Tvornica Dugi Rat

Tradicionalno, Dugoratsko ljeto završava koncertom Rade Šolaje. Ove svete nedjelje, 2.9. u večernjim satima na popularnoj dugoratskoj plaži uz zvuke nezaboravnih melodija i Radinu "rašpastu" izvedbu brojnih "evergreena" i ponajljepših uglazbljenih stihova iz radionice Zdenka Runjića. Da, biti će to Radin hommage Oliveru, pa ne zaboravite ponijeti na koncert i pak, dva maramica. Nadajmo se da će naš posljednji "boem" gitare ipak prošarati malo i po pjesmaricama Arsena Dedića, Drage Mlinareca, Boba Dylana i ostalih... te da će nas kiša i najavljeni opći potop mimoići. Jerbo mi bi i večeras uživali u lijepoj ljetnoj večeri u Dugom Ratu te se u intermezzu prisjetiti i svih ovoljetnih događanja u našim malim mjestima koje su naše udruge u kulturi osmislile i realizirale uz podršku TZO Dugi Rat, općine Dugi Rat i njenog Vlastitog pogona.
Bilo je lipo.. no još nije gotovo! Lito vilovito još traje. unatoč "malom zahlađenju" koji je zapljusnulo naše obale.. I potrajati će lito! Barenko ono kalendarsko.. Stoga, uživajte i dalje punim plućima na dugoratskim plažama i okolo.. u škuribandi. :-))

]]>
mladen@dugirat.com (Mladen Banović) DR Ljeto Sun, 02 Sep 2018 11:10:22 +0000
Dugoratsko ljeto: U petak DUGORAČKA OLIMPIJADA http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26225-dugoratsko-ljeto-dugoracka-olimpijada2 http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26225-dugoratsko-ljeto-dugoracka-olimpijada2

Dugoratsko ljeto: Dugoračka Olimpijada

 

U petak, 31.08. u 16 sati počinje Dugoračka Olimpijada - Jadranski susreti Tvorničara, Igre mladih feroleguraša,.. tradicionalna sportsko-zabavna ljetna manifestacija koju pod okriljem Dugoratskog ljeta za sve svoje mlade sumještane, i one koji se još uvijek osjećaju takvim, priređuje udruga "Tvornica" Dugi Rat i njeni sve malobrojniji aktivisti..
Lani je Dugoračka Olimpijada doživjela malo osvježenje, mornarski poligon kraj lučice i pripadnu gužvu zamjenili smo morskim poligonom za igru "Wibit" obitelji Tomić na Oriju, gdje će se i ove godine održati većina natjecanja.
Naravno, i ove godine za osmišljavanje zabavno-rekreativnih igara i morskih (i kopnenih) ludorija osmišljava tim "ludih" Tvorničara, naša Rake, Ruža, Tončica, Ana, Stjepko, Tomo,.. i ostala vesela ekipa jedine dugoratske udruge "opće prakse".  Bit će tu svega čega se domisle: disciplina "Morski poligon" za pojedince i mješane timove, atraktivna timska igra "Idemo na plažu" u kojoj je cilj obući na sebe sve moguće plažne rekvizite koje su Tvorničari uspjeli nabaviti: peraje, rukavice, masku s disalicom, šlauf, balun za picigin, balun za odbojku, flamingosi se još traže, pa ako ih ima koji dobrovoljac ustupiti.. pa tako "obučen" i za plažu spreman treba svladati poligon te svući sve plažne rekvizite sa sebe i pomoći kolegi iz tima da se obuče.. Djeca nekako najviše iščekuju igru "Kanaderi vodonosci" za koji prijave obično planu već dan prije.
U off i revijalnom dijelu programa nadamo se i ove godine Zumba djevojkama koje svojim atraktivnim pokaznim točkama, u kojima se okušaju i brojni natjecatelji i posjetitelji,  iznova sve oduševe. Ako vrijeme dopusti, biti će i gastro fešte. U glazbenom programu popularni DJ razveseliti će sve koje ostanu na rivi i mulu i zafeštaju nakon završetka natjecanja i gašenja Olimpijske vatre.
Spomenimo još da će "tribine" za gledatelje Dugoračke Olimpijade biti rub dugoratske rive, "kušin" stine na obliženjem mulu i "bašta" obližnjeg plažnog kafića "Malo misto" u čijoj će se "mix-zoni" navijači, članovi timova, novinari svih viženijih medijskih kuća, posjetitelji ovog spektakla i naši dragi turisti koji su u Dugi Rat ovog ljeta pohrlili iz više od 77 zemalja svijeta.. moći družiti, navijati, veseliti i osvježavati.

]]>
mladen@dugirat.com (Mladen Banović) DR Ljeto Fri, 31 Aug 2018 04:36:57 +0000
Glas Poljica 2018: Marina Muštra pjesmom osvojila žiri, a mlada Iva Kadić opet oduševila publiku http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26238-glas-poljica-2018-marina-mustra-pjesmom-osvojila-ziri-a-mlada-iva-kadic-opet-odusevila-publiku http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26238-glas-poljica-2018-marina-mustra-pjesmom-osvojila-ziri-a-mlada-iva-kadic-opet-odusevila-publiku

Prvo mjesto po ocjeni publike na 17. dječjem festivalu "Glas Poljica" osvojila je Iva Kadić svojom interpretacijom legendarne pjesme "Zemlja dide mog" Vinka Barčota (glazba) i Ive Cetinića (tekst), a koju je svojom izvedbom proslavila dalmatinska diva Meri Cetinić. Prvo mjesto po ocjeni stručnog žirija na u petak u Dugom Ratu održanom dječjem festivalu "Glas Poljica" osvojila je Marina Muštra izvedbom pjesme "Stine" Zdenka Runjića (glazba i tekst) koju je proslavila još jedna dalmatinska legenda - Oliver Dragojević. Čestitamo našim mladim sumještankama! Bravo Iva! Bravo Marina! Bravo Goranu Mladinu i svoj našoj raspjevanoj mladosti!
17. Dječji festival "Glas Poljica 2018" jedan je od vrhunaca ovogodišnjeg Dugoratskog kulturnog ljeta, koje je pomalo na izmaku. Dugoračka Olimpijada održati će se u petak, 31.9. jer se u nedjelju očekuje loše vrijeme, a koncert Rade Šolaje u iduću nedjelju na dugoratskoj plaži staviti će "uskličnik" na još jedno Dugoratsko kulturno ljeto.
I ove godine je Goran Mladin s vjernim suradnicima priredio izvrstan dječji festival kojeg se ne bi posramile ni puno veće sredine od Dugog Rata. Stotine djece, roditelja, turista lijepo se zabavilo uz popularne pjesme u izvedbi naših raspjevanih i nedvojbeno talentiranih mališana. Mala Iva Kadić, koja će za desetak dana tek sjesti u školske klupe. opet je slavila po glasovima publike, tek korak, dva iza je Korina Pivac, druga raspjevana djevojčica iz Omiške ulice, koja je također oduševila nastupom. Stručni žiri se pak najviše dojmila Marina Muštra i njena interpretacija Runjićeve vječne pjesme. 

]]>
mladen@dugirat.com (Mladen Banović) DR Ljeto Tue, 28 Aug 2018 21:36:05 +0000
Folklorna večer u subotu u Dugom Ratu http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26229-folklorna-vecer-u-subotu-u-dugom-ratu http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26229-folklorna-vecer-u-subotu-u-dugom-ratu

Evo našim folklorašima (a i nama!) opet dragih makedonaca iz KUD "Ilinden" iz Bitole u Dugom Ratu! Gostovanja i uzvratni posjeti, lijepa druženja kolega na razmjeni iskustava u očuvanju bogate folklorne tradicije, tradicijskih običaja i narodnih nošnji oba naroda, iz posjeta u posjet podižu se na novi, veći nivo. U novoj hrvatsko-makedonskoj folklornoj večeri na na Poljičkom trgu u subotu u 20 sati opet će nam se, uz rasplesane domaćine iz KUD "Dalmacija" Dugi Rat, predstaviti ponajbolje makedonsko kulturno-umjetničko društvo, ansambl i orkestar KUD "Ilinden" iz Bitole. Ljubitelje folklora očekuje još jedna izvrsna večer tradicijske makedonske i hrvatske folklorne baštine. Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje..

]]>
mladen@dugirat.com (MB) DR Ljeto Sat, 25 Aug 2018 09:09:38 +0000
Dugoratsko ljeto: Dječji festival 'Glas Poljica' http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26224-dugoratsko-ljeto-djecji-festival-glas-poljica-3 http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26224-dugoratsko-ljeto-djecji-festival-glas-poljica-3

PETAK, 24.08.2018., Dugi Rat, Poljički trg, 20 sati
17. Dječji festival "GLAS POLJICA"
Organizator: Udruga 'Vjernost’

U petak, 24.8. u organizaciji udruge "Vjernost" Dugi Rat i njene "alfe i omege" Gorana Mladina, nadaleko poznatog dugoratskog glazbenika, rockera u duši i člana popularnih "Garifula“ na Poljičkom trgu u Dugom Ratu okupiti će se veliki broj Poljičana svih generacija na jednom od vrhunaca ovogodišnje ljetne kulturne manifestacije u našoj maloj općini - 17. Dječjem festivalu "Glas Poljica“.
Spektakl je to kojeg dugoraćanima i poljičanima ne treba posebno isticati. Duga tradicija, punih 17. godina trajanja, stotine djece željnih prvog pljeska na otvorenoj sceni, mjeseci priprema i uvježbavanja, i tisuće istih nada pod zvjezdanim nebom iznad Dugog Rata, sve će se to sabrati u lijepoj dugoratskoj ljetnoj večeri u kojoj ćemo s pažnjm i pljeskom popratiti nastupe naših mladih pjevačica i pjevača. Vidimo se u petak na Dječjem festivalu "Glas Poljica"!
Lani je jedna mala Iva, tek šestogodišnja raspjevana mamina i tatina princeza, sve oduševila interpretacijom hita "Život nije siv" mlade pjevačice Mije Dimišić i osvojila prvu nagradu publike. Tko će slaviti ove godine saznati ćemo u petak. Ono što se već danas zna jest da nam raspjevanih i nedvojbeno talentiranih mališana ne fali.. Uživajte dico! Život je, ma što stariji pričali, lijep!

]]>
mladen@dugirat.com (Mladen Banović) DR Ljeto Thu, 23 Aug 2018 22:13:32 +0000
Dugoratsko ljeto: Izložba slika Sanje Simeunović Bajec http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26197-dugoratsko-ljeto-izlozba-slika-sanje-simeunovic-bajec http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26197-dugoratsko-ljeto-izlozba-slika-sanje-simeunovic-bajec

Četvrtak, 16.8.2018, Dugi Rat, galerija Krug, od 21 sat, izložba slika galerije Brešan:
Izložba slika Sanje Simeunović Bajec
Organizator: Poljička likovna udruga KRUG Dugi Rat

Otvorenje izložba slika pulske autorice Sanje Simeunović Bajec održat će se na blagdan svetog Roka u galeriji KRUG u Dugom Ratu.

- Tko o čemu, pulska slikarica Sanja Simeunović Bajec o bodulskoj zbilji i letargiji. O složenom suživotu i specifičnom suodnosu čovjeka i prirode. O obitavanju uz more, s morem. O sinusoidi što se ciklički vezuje za ljetne uspone i zimske provalije? Makar izuzetno društvena i komunikativna, slikarica očito ljubi život na otoku, onaj što ga nudi osama. Pogledom uprtim u more želi biti svjedokom silnoj energiji koja se uz zaglušujuću buku raspada u dodiru s mrkintama, sikama, škrapama, grebenima, otokom? I tako život prođe u smjeni nevera i bonaci. I ni jedna nije ista, niti po tijeku, niti po raspletu. Baš kao i u životu. Sve je slično, a opet različito, svaki put posebno. Zato će život s morem, napose ovaj na otoku, ostati Sanjinim trajnim vrelom inspiracija, vječnom i intrigantnom temom - zapisao je Igor Brešan.

Sanja Simeunović Bajec rođena je 1975. godine u Puli. Diplomirala je slikarstvo na odsjeku likovne kulture Filozofskog fakulteta u Rijeci 1999. Voditeljica je i utemeljiteljica likovne radionice Artić u udruzi More. Radi u srednjoj školi Primijenjenih umjetnosti i dizajna, kao profesor stručnih predmeta.

]]>
mladen@dugirat.com (MB) DR Ljeto Wed, 15 Aug 2018 18:59:07 +0000
Dugoratsko ljeto: Večer u Bajnicama http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26203-dugoratsko-ljeto-vecer-u-bajnicama http://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/26203-dugoratsko-ljeto-vecer-u-bajnicama

Ponedjeljak, 13.08.2018., Bajnice, plaža, od 20:30 sati
Manifestacija: Večer u Bajnicama
Organizator: Udruga za očuvanje starih sela Jesenica, Zeljovića i Kruga.

U sklopu večeri na glavnoj plaži (ispod dućana) u Bajnicama s početkom u 20:30 sati održati će se i kazališna predstava, komedija "Testament" KUU "Mosor" iz Gata. Tekst je za predstavu adaptirao Vanča Kljaković, a režiju potpisuje Trpimir Jurkić.

]]>
mladen@dugirat.com (MB) DR Ljeto Mon, 13 Aug 2018 08:15:00 +0000