Večeras počinje 44. festival dalmatinskih klapa

FDK OmišVečer Šibenčana na Trgu sv. Mihovila, večeras, u 21 sat, otvara 44. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2010. Službenoj ceremoniji prethodio je niz večeri disperziranih izvan Omiša što i nije baš zanemarivi segment, to prije što je ove godine bila riječ i o svojevrsnim eksperimentima. - Zadovoljni smo odrađenim poslom izvan Omiša, a posebno se to odnosi za mješovite sastave, priredbu koja se već po tradiciji održava u Opuzenu - kaže ravnatelj Festivala Dražan Mladina ...


VEČERAS POČINJE 44. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA

Traže se nasljednici 'Šufita'

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Večer Šibenčana na Trgu sv. Mihovila, večeras, u 21 sat, otvara 44. festival dalmatinskih klapa Omiš 2010.

- Nije riječ samo o dobrom odazivu i očitoj kvaliteti, nego o zavidnoj logistici.

Pazi se kako se i što pjeva, a tu često može biti nesporazuma. Zanimljiva je to piramida na vrhu koje su zasjeli splitski Versi. Ove će godine nastupiti deset debitanata, nešto manje nego prijašnjih godina, a njih 17 je bilo prijavljeno za audiciju.

Deset je godina otkako debitanti imaju posebnu večer i logično je da je iz godine u godinu teško ponavljati brojku od 25 sastava koji konkuriraju za tu večer. Moguće su “krivi” i visoko postavljeni kriteriji, pa se klape sve teže odlučuju za nastup. Festival, bez obzira na evidentni kontinuitet i praksu, ipak ima svježe, novo lice. Odnosi se to ponajprije na dvije “zabavnjačke” večeri.

FDK Omiš 2010Muške i ženske klape

- Vodice su patent od ove godine, i zaista nismo pogriješili. Diskretna pratnja od dvije gitare ni u kojem slučaju nije poremetila odnose, još manje devalvirala sam pojam a capella pjevanja, a dobrodošla je kao programsko osvježenje. Gitara je instrument koji je najmanje u suprotnosti s ovim čime se bavimo - pridodat će umjetnički ravnatelj Festivala Dušan Šarac.

Šibenčani otvaraju Festival, a uz sjajne klape More, Maslinu i Forticu otvaranje će začiniti, za ovu prigodu ponovno okupljena, klapa Jadrija. Bit će tu još jedan obnovljen sastav, klapa Teuta, zlatom ovjenčana, koju je tragedija tenora Tonija Grguričina odvojila od pjesme, a kroz program će učešća uzeti i nekadašnji članovi proslavljene klape Šibenik, pa i tenor Rade Koštan, uz omiške gusare i podignuti festivalski barjak.

Tu će biti i Arsen Dedić, glumac Mate Gulin i Ivo Pattiera... U deset koncertnih večeri, na omiškim će pjacetama u konkurenciji nastupiti čak 52 klape, od toga 24 čine žene, a 27 muškarci. - To je tek pola brojke, na Festivalu će u svim večerima nastupiti 107 klapa, od čega 93 u nadmetanju za priznanja. Omiš 2010. mora izići na kraj s 1,7 milijuna kuna, što je za oko 10 posto manje nego lani.

Favoriti

Bilo kako bilo, od subote će se tražiti nasljednici Šufita, trostrukih apsolutnih omiških pobjednika. Tko će postati nova zvijezda, teško je prognozirati, a spekulacije nas vode do Cambija iz Kaštel Kambelovca, a slavlje bi im eventualno mogli pomutiti Grdelini iz Zagreba, uvijek rutinirani pjevači Adriona iz Makarske, ili će se kao i nekih prijašnjih godina novacima Morbinu iz Donjeg Humca posrećiti i koje “normalno priznanje”, a ne samo ono debitantsko.

Povezani članci

Who's Online

We have 200 guests and no members online