Jer za Soul treba imat dušu

Eli Reed'Come And Get It' Eli 'Paperboy' Reeda nije ploča koja bi mogla promijeniti nečiji život. Nije čak ni najbolji album tekuće godine. Ali je zato nešto najbolje što se soul glazbi dogodilo u zadnjih o-ho-ho godina. Svaka čast Amy Winehouse i cijeloj plejadi srodnih neo-soul izvođača koji su žanr prepakirali i uspješno prodali mainstream medijima i publici odrasloj uz lake note Shakire i Beyonce, ali njihovoj glazbi vrlo često kronično nedostaje onog starinskog, za soul tako karakterističnog šarma i, što je još gore, duše. 'Paperboy' Reed nema tih problema. On svoje pjesme pjeva sa toliko srca i entuzijazma da bi neupućeni slušatelj vrlo lako mogao pomisliti da je u pitanju neki davno zaboravljeni talentu sa etikete Motown ili Stax, a ne bljedunjavi dvadeset-i-nešto godišnji bijelac sa zalizanom 'kokoticom' opasno navučen na arhivske ploče njegovih afroameričkih uzora ...

 

JER ZA SOUL TREBA IMAT DUŠU

Piše: Ante Čikotić Čiko

Tako se u naslovnoj stvari 'Come And Get It' mogu prepoznati Jacksons 5, 'I Foun You Out' neodoljivo vuče na lik & djelo Wilsona Picketta, a 'Explosion' na nesputanu žestinu i, kao što joj ime kaže, eksplozivni funk Jamesa Browna, dok je moj osobni favorit, praskava 'Name Calling', očito obilato nadahnuta vrckavom infantilnošću 'Wonderful Worlda' Sama Cookea.

No, treba naglasiti i to da 'Come And Get It' nije tek puko citiranje velikih uzora. Ama baš svaka od stvari na njemu nosi snažni osobni pečat 'Paperboy' Reeda, vrsnog vokaliste i glazbenika koji na svoj soul može uspješno nakalemit kako žestoki rockabilly u 'You Can Run On', tako i masni raggae u 'Tell Me What I Wanna Hear'. Čak štoviše, teško da će te danas uspjeti pronaći autora koji može snimit baladu veličanstvenu poput ovdje prisutne 'Pick Your Battleles'.

A kad se tako vrsnoj track listi pridodaju i zgoditci poput iznimne 'Pick A Number' ili 'Young Girl' nije teško izvesti zaključak da je 'Come And Get It' jedna od onih uistinu rijetkih ploča bez iti jednog slabog trenutka. Uigran band, raspoložen frontman, sjajni tekstovi i trominutne stvari skockane po svim pravilima Motownove tvornice hitova možda će ga čak i orbitirati na vrhove relevantnih svjetskih top ljestvica.

A ako i ako ne uspiju, ništa zato. Pravi glazbeni connoisseuri će već nekako pronaći svoj put do ovog fascinantan komad rasnog retro soula kojeg se uistinu isplati preslušati. Više puta. Uzastopice.

Povezani članci

Who's Online

We have 133 guests and no members online