Jesus de Joaquin, španjolski bog flamenca, na ‘Omiš Guitar Festu’

Puchero na Omiš Guitar Festu

Gitaristički festival na ušću Cetine iz godine u godinu obara rekorde. Natjecatelja i posjetitelja sve je više, a program i žice doslovno pucaju od atraktivnih izvođača, majstora najpopularnijeg instrumenta kojima se, evo je već četvrta festivalska godina, Omiš nametnuo kao nezaobilazna proljetna destinacija. Više od 150 natjecatelja od 18. do 20. travnja pod Mirabellom će se boriti ne samo za bogat nagradni fond nego i za prestiž, jer je “Omiš Guitar Fest” postao najveće gitarističko okupljanje u regiji ...

STRASTI FRCAJU, ŽICE PUCAJU

Jesus de Joaquin, španjolski bog flamenca, na ‘Omiš Guitar Festu’

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Njegovu utemeljitelju, direktoru Neni Munitiću, konkurencija iz, recimo, Sarajeva ili Beograda, otvoreno zavidi. A nakon festivala koji počinje u četvrtak zavidit će još i više jer njegova glavna atrakcija stiže iz Španjolske, točnije iz Katalonije.

Ime mu je Jesus de Joaquin, a svi ga znaju kao Puchero, odnosno vođu ekipe koja pod nazivom “Barcelona Flamenco - Puchero and Group” žari i pali čitavim svijetom.

- Nakon gostovanja Paca de Lucije, Puchero je definitivno najveća flamenco zvijezda koja će posjetiti Hrvatsku. Bit će to uistinu svjetski spektakl, rijetka prilika da takvog velikana vidimo uživo i da se zabavimo kako nikad nismo - ponosno govori Munitić.

I ovogodišnji “Guitar Fest” održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, a prvi put se kao supokrovitelj, uz nezaobilazni Grad Omiš, javlja i Ministarstvo kulture.

Posebno lijepa bit će, pak, prva festivalska večer koja će u potpunosti biti humanitarnoga karaktera, jer će sav prihod ići Udruzi “Agape”.

- Postali smo nezaobilazna točka na europskoj gitarističkoj karti, a to, koliko god godi, toliko i obvezuje. I u vremenu sveopće recesije uspjeli smo složiti program koji će, uvjeren sam, oduševiti posjetitelje. Natjecatelji su sama gitaristička krema, te dolaze praktično sa svih strana svijeta, od Meksika do Rusije - ističe Munitić.

Jedan problem, međutim, nije mogao prešutjeti. Iznenadan problem na koji organizatori nisu mogli utjecati.

- Od prvoga travnja pooštren je ulazak u Hrvatsku iz pojedinih zemalja, pa su tako Rusi koji nam dolaze, a stvarno ih ima dosta, imali grdnih problema prije negoli su ishodili vize. Na koncu će ih više koštati taj komad papira nego kotizacija i boravak u Omišu, a to mi se nikako ne čini kao dobra reklama za naš turizam.

Posebna je, pak, bila priča s natjecateljem iz Nepala kojemu je viza odbijena bez ikakva obrazloženja. Jednostavno mu je rečeno da pokuša ponovno dogodine - čudi se direktor “Omiš Guitar Festa”.

Povezani članci

Who's Online

We have 110 guests and no members online