Unatoč proračunskome manjku, Omiški Festival dalmatinskih klapa ide dalje

FDK OmišOmiški Festival dalmatinskih klapa ide dalje unatoč proračunskome manjku od 300.000 kuna i crnom prognozom, ocrtanom kroz službeni plakat autora Kažimira Hraste, prema kojoj svi skupa sjedimo u kompoziciji koja upravo prolazi kroz nedavno probijeni omiški tunel - a on, nadaleko je poznato, ne vodi nigdje - pa tako i vlak s festivalom i njegovim gostima nezaustavljivo juri prema provaliji - Za manjak u blagajni kriv je Grad, odnosno nedoznačena sredstva iz prijašnjih godina - objasnio je Dražan Mladin, ravnatelj Festivala, dodajući kako bi trebalo promijeniti način na koji Grad financira ovu 47 godina staru priredbu. Novoizabrani gradonačelnik Ivan Kovačić, premda je bio nazočan press konferenciji, nije se po ovom pitanju oglasio, no Grad će, prema stanju kojega je zatekao, i ove godine Festivalu pomoći s 950.000 kuna, dok će, prema Mladinovim riječima, ostatak do 1.500.000 potrebnih kuna Festival sam priskrbiti, pri čemu će s 80.000 kuna ruke dati i Ministarstvo kulture, dok se od Županije očekuje donacija od 40.000 kuna ...

FDK OMIŠ 2013

Unatoč proračunskome manjku, Omiški Festival dalmatinskih klapa ide dalje

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Iz ovogodišnjeg programa vrijedi izdvojiti ukidanje superfinalne večeri, te povratak odvojenih finala za muške i ženske klape, a posebno atraktivno bit će otvaranje, odnosno večer posvećena maestru Ljubi Stipišiću, koja će se održati 6. srpnja na Trgu svetog Mihovila i na kojoj će se, nakon puno godina, Omišu vratiti legendarne ženske klape 'Cesarice' i 'Luka', a dio porihoda bit će uplaćen u fond Zaklade Ljubo Stipišić Delmata.

- Tijekom jedne od tri izborne večeri izvan konkurencije će nastupiti i i klapa s Novoga Zelanda, pri čemu, suprotno mogućim očekivanjima, niti jedan njihov član nema nikakve veze s Hrvatskom - najavio je kuriozitet ovogodišnjega Festivala Mladin, dok je umjetnički ravnatelj Dušan Šarac prigovorio dijelu medija što su za priloge povodom uvrštenja dalmatinske klapske pisme na popis UNESCO-ove nematerijalne baštine koristili izjave vokalnih skupina koje nemaju veze s klapama.

- Nitko za mišljenje nije, recimo, pitao Krešimira Magdića, ali je zato Tomislav Bralić bio obavezan. Bez uvrede Braliću i skupinama kao što su Intrade i Maslina, ali to je poremećen sustav vrijednosti, njihova pjesma nema veze s klapama - zaključio je Šarac.

Povezani članci

Who's Online

We have 199 guests and no members online