Dušan Šarac: Kad postanu zvijezde, klape okrenu leđa Omišu

Festival dalmatinskih klapa Omiš

Tako je u svemu, pa zašto bi s klapama bilo drukčije. Lakše je nabrzinu uzeti lovu, i to dobru lovu, nego se cijelu godinu mučiti za petnaestak minuta slave. Ako vas, u moru poznatih i slavnih, toliko uopće i dopadne. Lakše je - evo se već čuje grmljavina s estradnoga klapskog krila - nekoliko puta godišnje zijevnuti, snimiti spot i sumanuto se lajkati po Youtubeu i Facebooku, nego po cijele dane biti zatvoren u četiri zida s mušičavim voditeljem i taštim prvim tenorom, kako bi u Omišu, na Pjaceti, ispali već prve izlučne večeri. Lakše je, da skratimo, glumiti da si dio prave, izvorne dalmatinske klape, kititi se, uz to, njezinim perjem, nego uistinu baštiniti izričaj koji je većini publike, barem onom dijelu koji puni stadione i troši grla zborski braneći ‘pismu našu’, nerazumljiv. Točnije - dosadan ...

POČINJE FESTIVAL KLAPA OMIŠ 2013.

Dušan Šarac: Kad postanu zvijezde, klape okrenu leđa Omišu

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Dušan Šarac- Meni je to normalno. Svi ljudi, pa tako i klapski pjevači, sami biraju put kojim će ići. Jedni se zasite Omiša, izgube motivaciju, a drugi u Omišu možda ionako ne bi uspjeli, pa im je bolje odmah suprotnom stranom krenuti - kaže nam Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj omiškoga Festivala dalmatinskih klapa koji baš danas započinje s 47. izdanjem.

Večer posvećena Ljubi Stipišiću, velikanu kojemu je ta titula priznata s obje strane klapske barikade, bit će možda i vrhunac čitavoga festivala. I podsjetnik da se velik može biti i bez podilaženja onima koji slabo razumiju, ali dobro plaćaju, te spuštanja kriterija do razine kada ih ni špatulom više ne možeš pokupiti.

Velikana za izjavu, nažalost, više ne možemo pitati, pa je zato tu Šarac koji dalmatinskoj pismi brani da iziđe iz okvira koji su je, u konačnici, i doveli do UNESCO-a, odnosno do popisa zaštićene nematerijalne kulturne baštine.

- Da nije bilo Omiša, klapska bi pisma davno izumrla. Tko to ne shvaća, taj i nema pravo o klapama pričati - zbori Šarac.


Težak al’ ispravan put

A opet, onima koji u širokome luku zaobilaze ušće Cetine, i to nakon što su upravo tamo propjevali, ništa ne zamjera. Dapače, klapaše iz, recimo, ‘Šufita’ razumije, jer što će oni raditi u Omišu kad su, podsjeća nas, svojevremeno tri godine zaredom pod Mirabellom osvajali sve moguće nagrade.

Omiš- Istina je da zvučna imena, poput, na primjer, klape ‘Cambi’, zaobilaze omiški festival. To je trend već neko vrijeme. U Omišu su se proslavili, pa su otišli dalje, to je prirodno i za njih, očito, dobro. A mi se ne žalimo, jer dolaze nove i, dopustite mi reći, još bolje klape - govori Šarac, ne želeći polemizirati s onima koji, hineći da šire klapsku priču, po stadionima zgrću novac.

- Svaki solist - nastavlja Šarac - misli da je veliki pjevač. Pa, neka im bude. Ionako su - tvrdi ovaj pjesmoznalac iz Šibenika - pjevači zabavne glazbe u Hrvatskoj odavno izumrli.

- Ostali su samo Jole i Grdović, a sve ostalo su takozvane klape, s jednim solistom i pratnjom koju zapravo čine pozadinski vokali, a ne pjevači - objašnjava Šarac. Nađe se tu, priznaje naš sugovornik, i kvalitetnih skladbi, no većina je - zastaje Šarac da nađe pravu riječ - smeće.

- Najgore je kad te novokomponirane klape pjevaju tuđe pjesme ili obrade nekih starih skladbi. Ili kad na umjetan način, u sprezi s glazbenim urednicima na radiopostajama, štancaju navodne hitove i djecu nam, evo mi je došla muka, uče da je to klapsko pjevanje. Žalosno je to što se na našoj estradi radi, pa baš zato i ne žalim za tim, kako ih vi nazivate, odbjeglim i razvikanim klapama.

Mi u Omišu znamo kuda idemo, težak je to put, ali je jedini ispravan - zaključuje Šarac, ističući klapu “Iskon” kao vokalni sastav koji, bez obzira na to što ne nastupa u Omišu, posebno cijeni.

Povezani članci

Who's Online

We have 117 guests and no members online