Počeo 47. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2013.

OmišVečer posvećena maestru Ljubi Stipišiću, odnosno impresivni koncert na kojemu je skladbe velikoga Delmate izvodilo devet vokalnih sastava od Korčule do Zagreba, označila je početak 47. festivala dalmatinskih klapa u Omišu, pri čemu će dio prihoda od sinoć prodanih ulaznica biti preusmjeren na račun Zaklade koja brine o Delmatinoj ostavštini. Bitka za ulazak u festivalska finala počinje od sljedećega četvrtka kada je na rasporedu prva od tri izlučne večeri ...

POČEO FESTIVAL KLAPA OMIŠ 2013.

Festival otvoren večeri posvećenoj maestru Ljubi Stipišiću Delmati

Ljubo Stipišić Delmata

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Počeo festival dalmatinskih klapa Omiš 2013

Na Trgu svetoga Mihovila, do vrha nakrcanom štovateljima lika i djela neponovljivoga čuvara dalmatinske baštine, nakon podizanja festivalske zastave, koja će pod Mirabellom vijoriti do 27. srpnja, na svoje su glasovne mogućnosti izvan konkurencije podsjetile muške klape 'Kožino' (Zadar), 'Mriža' (Split) i 'Puntari' (Omiš), mješovita klapa 'Pulena' (Korčula), dječja klapa 'Bersice' (Zadar), te ženske klape 'Amfora' (Dubrovnik), 'Neverin' (Kaštel Lukšić) i dugoočekivane 'Luka' iz Rijeke iz zagrebačke 'Cesarice', koje su se, na oduševljenje publike, na ušće Cetine vratile nakon višegodišnjeg izbivanja.

Počeo festival dalmatinskih klapa Omiš 2013

Festival, zanimljivo, nije pohodio nitko iz Ministarstva kulture. Ministrica Violić, premda je institucija kojoj je na čelu tradicionalni pokrovitelj ove priredbe, nije smatrala potrebnim niti izaslanika poslati, pa ga je otvorio friški omiški gradonačelnik i predsjednik Festivalskoga vijeća dr. sc. Ivan Kovačić, a u prvome redu pred pozornicom svoje mjesto pronašao je i novi splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja.

Počeo festival dalmatinskih klapa Omiš 2013

Bitka za ulazak u festivalska finala počinje od sljedećega četvrtka kada je na rasporedu prva od tri izlučne večeri, pri čemu valja napomenuti kako su festivalski oci ove godine odlučili ukinuti superfinalnu večer sa zajedničkim nastupima muških i ženskih klapa - bio je to eksperiment koji, očito, nije uspio - te se vratiti provjerenoj recepturi, odnosno odvojenim finalnim večerima za muške i ženske klape, od kojih će - smrdi li to i vama na diskriminaciju? - samo muški finale biti prikazan u izravnome prijenosu na Hrvatskoj televiziji, dok će žene biti primorane zadovoljiti se snimkom.

Počeo festival dalmatinskih klapa Omiš 2013

Povezani članci

Who's Online

We have 160 guests and no members online