Omiš spreman za srpanjsku klapsku žetvu

Pred 49. smo izdanjem Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Zapravo festival je već ozbiljno započeo budući da su uspješno apsolvirane etapa u Bolu, a odnosi se ne Večer debitanata, i ona popularnih napjeva održana u Blatu. Na njima su se, naime, već dijelila festivalska priznanja i prije samoga svečanog otvaranja koje je zakazano za 4. srpnja na Trgu sv. Mihovila u Omišu. Festival ima neke svoje uzuse od kojih logično ne odstupa, no svaka od natjeOmiš spreman za srpanjsku klapsku žetvucateljskih godina donese neka iznenađenja. male preinake, programska osvježenja. - Baš takva je i uvodna večer, ove smo godine festival odlučili otvoriti najljepšim pjesmama skladanim upravo za omišku pozornicu. Svečarski intonirana večer ponudit će devet vrhunskih sastava, među kojima su i “Luka” iz Ploča, “Šufit” iz Splita i “Sinj ”, koje ne viđamo više u natjecateljskoj konkurenciji. Dakako, ostali smo slijepo odani izvornosti, pa će natjecateljske večeri sve prisiliti na dva izvorna napjeva od kojih će fmalisti moći jedan mijenjati za skladani naslov - veli umjetnički ravnatelj Dušan Šarac ...

49. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OTKRIO ADUTE

Omiš spreman za srpanjsku žetvu

Festival će biti otvoren 4. srpnja u Omišu. Od 158 prijavljenih klapa, u tri izborne večeri ušlo ih je 80, među njima i pet hercegovačkih klapa. Žensko finale je 24. srpnja, muško dan poslije

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Zadovoljstvo najavljenim nije krio ni gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, a najjednostavnije ga je iskazati brojkama. Od 158 prijavljenih klapa, od čega 132 za festivalsku konkurenciju, odnosno tri izborne večeri, plasiralo se njih 80.

Festivala dalmatinskih klapa u Omišu

Treba reći da će i ove godine u borbu za festivalske punte muškarci i žene zajedno, a sam kraj klapskih događanja obilježit će završnica ženskih klapa 24. srpnja, odnosno finale muških klapa dan poslije na Trgu sv. Mihovila.

Festivala dalmatinskih klapa u Omišu- Nemojte se iznenaditi, ove godine u festivalskoj ćemo konkurenciji slušati čak pet sastava koji dolaze s hercegovačkog područja. U Čapljini je održan koncert audicija na kojemu je nastupilo deset pjevačkih družina, a čak pola ih je osiguralo nastup u klapskoj meki. To veseli, no rastužuje pomalo kad pojedinci nastoje zaobići festival i sebi dati na važnosti, zato što je dalmatinska pjesma zaštićena i tako ušla pod UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Festival dalmatinskih klapa traje i odolijeva, eto uskoro će i pola stoljeća, no to nikad nije bila stvar pojedinca koliko pokreta, pa će tako biti i ubuduće - kaže dugogodišnji ravnatelj Omiša Dražan Mladin.

Festivala dalmatinskih klapa u OmišuToliko kao raport s festivalske presice održane u Kaštel Slanici. Dodajmo na koncu da su prvi nastup u Bolu uspješno preskočili muške klape “Sveti Luka” iz Otoka te “Krunik” iz Kučina, pa će se sukladno tome pojaviti na jednoj od izbornih večeri.

Povezani članci

Who's Online

We have 112 guests and no members online