FDK: Žiri glasao za 'Šufit', gledatelji za 'Bascu'

Na u petak održanoj Večeri novih skladbi 49. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu prvu nagradu stručnog povjerenstva dobio je Vinko Didović za skladbu “Barato bi sva godišća“ na stihove Pjera Mirića u izvedbi muške klape “Šufit“. Drugu nagradu povjerenstva dobila je skladba “Dotaklo me Božje vrime“ Krešimira Magdića i Jakše Fiamenga u izvedbi klape “Pinguentum“ iz Buzeta. Treću nagradu podijelili su “Toga dneva svit je sta“ Igora Brešana, u izvedbi klape „Munita“ iz Zadra i obradi Pere Gotovca i “Delmatska zemjo“ Duška Tambače i Pjera Mirića u izvedbi ženske klape “Neverin“ iz Kaštel Lukšića...

49. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ 2015.

Večer novih skladbi

Izvor: FDK.hr

Nagrada za najbolju izvedbu pripala je zadarskoj klapi Kadena za izvedbu skladbe Dite autora glazbe Joška Ćalete i stihova Maria Petanija.

Jakša Fiamengo dobitnik je plakete za najbolje stihove Drago Ivanišević za stihove skladbe Kad mi sleti tić na dvore za koju je glazbu napisao Siniša Leopold, a pjesmu izvela muška klapa Filip Dević iz Splita.

I na kraju, Publika je na prepunom trgu Stjepana Radića u Omišu najviše svojih glasova dala autoru glazbe Smiljanu Radiću i teksta Jakši Fiamengu za skladbu Svitli dani u izvedbi mješovie klape Basca iz Baške Vode.

Nastupilo je 14 klapa izvodeći skladbe koje su pristigle na natječaj Festivala. Upravo je i ovogodišnje izdanje Festivala otvoreno retrospektivom novih skladbi, pa će neke od ovih pjesama zaživjeti među klapama i ljubiteljima klapskog načina pjevanja.

klapa samoana

Gledatelje na Trgu Stjepana Radića ponovno je oduševila klapa Samoana nastupivši u stanci Večeri novih skladbi. Riječ je o skupini studenata iz dalekog otočja Samoa u Južnom Pacifiku koji su nastupili na omiškom Festivalu prije 2 godine u drugoj izbornoj večeri. Ovoga su puta održali nekoliko koncerata u Hrvatskoj, a nastup pod omiškom stinom je za njih posebno značajan. Publiku su oduševili s izvedbama nekoliko naših pjesama, a naročito je bila zanimljiva izvedba pjesme Tereze Kesovije Moja posljednja i prva ljubavi koju su izveli na hrvatskom i samoanskom.

Snimku ove Večeri novih skladbi moći ćete poslušati u programu Radio Splita u srijedu, 29. srpnja nakon vijesti u 20 sati u emisiji Koncertna večer srijedom.

Povezani članci

Who's Online

We have 252 guests and no members online