FDK: Klapsko finale ne pita odakle si, pjevaju samo najbolji

Makar još nije vrijeme od odličja, neke se bitne stvari već znaju u Omišu nakon održane tri izborne večeri. Poznati su finalisti u obje festivalske konkurencije 49. festivala dalmatinskih klapa. U veliku završnicu ženskih pjevačkih sastava slušat ćemo, redom izvođenja, jer plasman je određen uspjehom u polufinalnim “borbama”: “Armorin” iz Zagreba, “Stentoriju” iz Daruvara, “Štorju” iz Kaštel Kambelovca, “Ankoru” iz Podstrane, “Teranke” iz Pule, “Amforu” iz Dubrovnika, “Fjoret” iz Tučepa, “Kapric” iz Zadra, “Činkvinu” iz Splita, “Škerac” iz Korčule, “Divu” iz Širokog Brijega i “Narentu” iz Mostara. Žensko finale na rasporedu je u petak 24. srpnja. Dan poslije u velikoj završnici muških klapa za Štitove i Grbove borit će se, od dvanaeste pozicije prema prvoj: “Munita” iz Zadra, “Kampanel” iz Zagreba, “Kumpanji” iz Blata na Korčuli, “Sebenico” iz Šibenika, “Kožino” iz istoimenog mjesta, “Krunik” iz Kučina, “Sv. Luka” iz Otoka, “Pinguentum” iz Buzeta, “Bunari” iz Vodica, “Arti” iz Lumbarde, “Mriža” iz Splita te “Vinčace” iz Novog Vinodolskog..

49. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ 2015.

Klapsko finale ne pita odakle si, pjevaju samo najbolji

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Što bi bile značajke triju večeri? Nije dobro prognozirati, no neke su stvari uočljive i zanimljive. Nakon deset godina apstinencije “Kumpanji” su zapjevali kao u najboljim danima i bila bi nepravda da nisu prešli prag. Isto bi se moglo reći i za “Munitu”, pjevala je iz nepovoljne pozicije kao prva i uspjela ući u finale kao posljednja, izguravši sumještane iz “Kalete”.

Najbolji bodovni konto klape “Vinčace” nije neko iznenađenje, radi se o jednoj od najiskusnijih, pa i ponajboljih klapa. Treba tek provjeriti u kontinuitetu visoke plasmane ovogodišnjih debitantskih pobjednika iz Bola, klape “Krunik”, baš kao i kolega im iz “Sv. Luke”, koji su ušli zahvaljujući diskrecijskom pravu festivalskog savjeta.

festival klapa u omišu


Draž klapskih nadmetanja

- Iznenađenje je svakako i izostanak šibenskog “Mora”, ali tako je kako je. To je festival, draž nadmetanja koji put poremeti očekivanja - potvrdit će umjetnički ravnatelj Dušan Šarac, imajući apsolutno povjerenje u prosudbeno vijeće u kojemu su radili Vladan Vuletin, Nera Gojanović Kljajić, Miće Friganović, Marijo Krnić i Jasminko Šetka.

- Žensko je pjevanje ove godine bilo nešto manje izdašno, barem po broju onih koji su konkurirali za završnicu. Dobitak je da se klapska pjesma prima i ondje gdje je ne bismo očekivali, poput Daruvara, Vrbovca, ili “navale iz Hercegovine” - mišljenja je Dražan Mladin, festivalski ravnatelj.

Ipak, od pet plasiranih za izborne večeri mjesta među najboljima izborila su tek dva ženska sastava - “Diva” i “Narenta”. Odgovornost i teret finala uvijek nekome pomrsi račune, no bila bi zaista šteta da se to desi “Artima”, oni su barem potpisniku relativni favoriti.

festival klapa u omišu

Povezani članci

Who's Online

We have 186 guests and no members online