Završen 49. Festival klapa: Vinčace pobjednik finala, publiku oduševili Bunari

Sinoć je u Omišu završen 49. festival dalmatinskih klapa u Omišu. Klapa “Vinčace” iz Novog Vinodolskog osvojila je prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, dok je vodička klapa “Bunari” osvojila najviše glasova publike. U velikoj završnici, održanoj u petak 25. srpnja 2015. na Trgu svetoga Mihovila, momci iz Novog Vinodolskog imali su za žiri najuvjerljiviji nastup i osvojili Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, Druga nagrada žirija, Srebrni štit, pripala je klapi “Arti” iz Lumbarde, dok je treću nagradu, Brončani štit, dobila klapa “Bunari” iz Vodica potvrdivši time mišljenje publike. Publika je drugo mjesto i Srebrni leut namijenila klapi “Mriža”  iz Splita, a treće mjesto  i Brončani leut klapi “Krunik” iz Kučina kod Splita..

Završen 49. omiški festival – žiri Vinčace, publika Bunari

Izvor: FDK.hr

Klapa "Kučine" pobjednik je debitantskih večeri u Bolu na Braču, pa je tako na omiškoj “Velikoj pjaci” zavrijedila Plaketu najboljeg debitanta ovogodišnjeg festivala..

Sve je to svojim fotoaparatom ovjekovječio, već više od dvadesetpet godina, službeni fotograf i član direkcije omiškog festivala Vlade Zemunik.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo radilo je u sastavu: dr.sc. Vladan Vuletin, mr. Marijo Krnić, prof. Jasminko Šetka, Mićo Friganović, mr. Nera Gojanović Kljajić, dr.sc. Mirjana Siriščević i prof. Branko Starc.

Povodom 120. godina rođenja Jakova Gotovca (Split, 11. listopada 1895.), hrvatskog opernog dirigenta i skladatelja omiški festival dalmatinskih klapa na svoj je način obilježio ovaj jubilej. O, more duboko, Marjane, Marjane, Dobra večer uzorita, Ako spavaš vilo moja, Jedan mali brodić, Omili mi u selu divojka samo su neke od najpoznatijih maestrovih obrada za klapske sastave.

Prvak Hravtskog narodnog kazališta i redoviti profesor na Akademiji za dramske umjetnosti sveučilišta u Zagrebu Joško Ševo na svoj način približio je publici velikog maestra, odrecitirajući na kraju ulomke iz pjesme Omili mi u selu divojka, koju je odmah potom, kao završnu pjesmu u pauzi pred proglašenje pobjednika, otpjevala skupina od petnaestak pjevača iz svih klapa sudionica velike završnice, a po odabiru umjetničkog ravnatelja maestra Dušana Šarca.

Kroz program su nas po scenariju akademika Jakše Fiamenga, uz izravni prijenos na hrvatskoj dalekovidnici vodili Branko Uvodić i Edita Lučić Jelić, koja je za petnaest godina suradnje od Festivala dobila priznanje.

klapa vinčace

Povezani članci

Who's Online

We have 332 guests and no members online