FDK: Priredba za dušu

Bio je to ne samo Svečani koncert, kako mu je glasio službeni naziv, koliko doista priredba za dušu brojnih prijatelja klapskog pjevanja, minule subote na otvaranju 50. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Bio je konceptom posložen tako da publici na Trgu sv. Mihovila pruži svojevrstan retrospektivni pogled unatrag na pedeset ljeta organiziranog klapskog pjevanja u Dalmaciji. Mali repetitorij klapske pjesme, reklo bi se, od skromnih početaka spontanog pučkog pjevanja po kalama, do današnjih megakoncerta na stadionima. Čast da otvori festival u godini jubileja pripala je legendarnoj klapi Trogir koja je upravo na prvom festivalu 1966., baš kao i na Svečanom koncertu, otpjevala tradicionalnu „Blago, blago“. Publici su se potom predstavili brojni laureati omiškog festivala, najveći od najvećih: Ošjak (m) iz Vele Luke, Filip Dević (m) iz Splita, Šibenik (m), Luka (ž) iz Rijeka, Luka (m) iz Ploča, Cesarice (ž) iz Zagreba, Nostalgija (m) iz Zagreb, FA Linđo (ž) iz Dubrovnika, Sinj (m), Neverin (ž) iz Kaštel Lukšić, te klapa Šufit (m) iz Splita. Vrijedi spomenuti da su se neke od klapa specijalno okupile za ovu zgodu, jer godine neumitno nose svoje...

FDK

Svečanim koncertom otvoren jubilarni 50. Festival dalmatinskih klapa u Omišu

Piše: Igor Brešan
Foto: Vlado Zemunik
Izvor: Slobodna Dalmacija


Koncertni niz događanja u Omišu od kojih je tek uvodni imao revijalni karakter, budući već u četvrtak slijede eliminacijske borbe, službeno je otvorio omiški gradonačelnik Ivan Kovačić.

Na same festivalske početke podsjetila je uvodnom riječju nezamjenjiva voditeljica Omišanka Ksenija Urličić, a kroz samu priredbu vodila je Edita Lučić Jelić.

Svečanim koncertom otvoren jubilarni 50. Festival dalmatinskih klapa u Omišu

Glazbenom podsjetniku na zlatne godine, nazočio je i ministar kulture Republike Hrvatske Zlatko Hasanbegović koji je prigodu iskoristio kako bi ravnatelju Festivala dalmatinskih klapa Omiš Miji Staniću uručio Povelju povodom upisa klapskog pjevanja na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Povezani članci

Who's Online

We have 575 guests and no members online