FDK: Večer izvornih napjeva otvara 51. Omiški festival

U duhu povratka iskonskom i tradicijskom pjevanju kako je nekada bilo, u program se ponovno uvodi "Večer izvornih napjeva“ kojom će se u petak, 30.lipnja 2017. s početkom u 21 sat i službeno otvoriti ovogodišnji 51. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2017. Na ovoj večeri nastupit će 10 klapa koje u svom sastavu ne smiju imati više od 6 članova, pjevat će se na “velikoj pjaci” i na “jedan” mikrofon. Na večeri, koja je eksperimentalna, nagradu će dodijeliti samo publika u gledalištu. Sudjeluju klape: CIMA (m) – Šibenik, KOPORAN (mj) – Poličnik, TEŽACI (m) – Paljuv, ONEUM (mj) – Omiš, KORDA (m) – Lumbarda, STRIDONE (ž) – Štrigova, SV. LUKA (m) – Otok, BASCA (mj) – Baška Voda, STINE (m) – Zagreb, REFUL (m) – Split te gosti TIHA LUKA (dj) – Neum i ŠUFIT (m) – Split.

Novo vodstvo Festivala je u svom programu i najavljivalo da će se u radu još više truditi čvršće vezati klapsku pismu koncima tradicije.

Kako je na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu već duži niz godina zamjetna težnja klapa da u svrhu što boljeg dojma pred stručnim sudom pjevaju napjeve i skladbe sa sve složenijim obradama, te se na taj način zanemaruje veliki broj jednostavnih, ali tako lijepih tradicijskih napjeva koji se niz godina uopće ne izvode, lijepo je da će publika opet moći na Omiškoj pjaceti poslušati "kako se nekad u Omišu pivalo".


-----------
Slika:  službeni plakat 51. FDK Omiš 2017., autor: akademik Kažimir Hraste

Povezani članci

Who's Online

We have 376 guests and no members online