FDK: Autorska večer skladatelja i melografa Živka Ključe

U subotu 1. srpnja 2017.  na Trgu sv. Mihovila (“Velika pjaca”) sa početkom u 21.00 sat održat će se Autorska večer 51. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2017. Publici će se predstaviti Živko Ključe skladatelj, pedagog, melograf i kontrabasist. Inače maestro Živko Ključe bio je umjetnički voditelj i osnivač nekoliko klapa, između ostalih i klape Mostar od 1979. do 1981. godine. Kao skladatelj više puta je nagrađivan za svoje skladbe na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, na kojem je prisutan i danas. U programu sudjeluju klape Orca (ž)-Split, Bošket (m)-Zagreb, Čuvite (m)-Šolta, Petrada (m)-Zagreb, Neverin (ž)-Kaštel Lukšić, Braciera (m)-Bol, Armorin (ž)-Zagreb i Mriža o’ versi (mj)-Split. Evo kako maestra “vidi” službeni fotograf Festivala dalmatinskih klapa i karikaturist Vlade Zemunik..

51. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ 2017

Autorska večer skladatelja i melografa Živka Ključe

Izvor: FDK.hr

Živko Ključe, kontrabasist, pedagog, skladatelj i melograf (Podgradina, Opuzen - 1955.). Osnovnu  školu pohađao je u mjestu rođenja i u Opuzenu, a srednju muzičku školu u Mostaru na teoretsko-nastavničkom i instrumentalnom odsjeku (kontrabas). Na gudačkom odsjeku Muzičke akademije u Sarajevu diplomirao je u klasi prof. J. Novosela, stekavši zvanje akademskog muzičara i profesora kontrabasa. Na istoj akademiji 2009. godine diplomirao je i studij kompozicije u razredu prof. Anđelke Šimunić-Bego i prof. Ališer Sijarića. Nakon studija zapošljava se u Mostaru na mjestu vođe kontrabasa, te istodobno djeluje kao stalni honorarni muzičar u Gradskom orkestru u Dubrovniku i operi HNK u Splitu, a ujedno je predavao u Muzičkoj školi u Mostaru.

klučeGodine 1998. postao je ravnateljem Simfonijskog orkestra u Mostaru sve do 2007. godine i utemeljuje gudački kvintet u Mostaru. Kroz svo vrijeme djeule na očuvanju glazbene baštine u dolini Neretve, prikupljajući i zapisujući stare napjeve, kako svjetovne, tako i crkvene. Između ostalog izdao je zbirku obrađenih zapisa "Stare pisme ušća Neretve", a u nakladništvu HDS-a, Cantusa d.o.o. i grada Opuzena tiskana je notna edicija vlastitih skladbi pod naslovom "Moja ispovid".

Bio je umjetnički voditelj i osnivač nekoliko klapa, između ostalih i klape Mostar od 1979. do 1981. godine. Kao skladatelj više puta je nagrađivan za svoje skladbe na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu (zlatnom, srebrnom i brončanom plaketom). Dobitnik je i nagrade grada Opuzena za glazbeno promicateljstvo i pedagošku djelatnost.

U skladateljskom opusu vrijedno je istaknuti "Misu opuzensku" skladanu za muški zbor a cappella po motivima pučkog i glagoljaškog pjevanja, koja je doživjela tiskano izdanje kao glazbeno-likovna mapa, zatim Gudački kvartet br. 1, Passacaglia za puhački kvintet, "SS" za violinu i glasovir, Tema s varijacijama za glasovir, "Narenta alla baroco" za solo čembalo ili glasovir, Pjesma bez riječi za kontrabas i glasovir, Fantazija za komorni simfonijski orkestar.

Krajem 2015. godine autor je melografskih zapisa napjeva pod nazivom "Stare pisme ušća Neretve". Ovaj vrijedan uradak uistinu je, po riječima ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, značajan "kamenčić u mozaiku dalmatinske baštine". Iste godine (2015.) za ovu zbirku Živko Ključe je dobitnik i nagrade HDS "Franjo Ksaver Kuhač" za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe. Član je više strukovnih udruga - HDS, HUOKU, MD FBiH, HGZ, DPG, MH i Zaklade "Delmata".

Prof. Živko Ključe od 1981. godine prisutan je na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu kao skladatelj. Skladao je 18 skladbi i priskrbio 6 nagrada stručnog povjerenstva, od čega dvije prve, i to 1988.  za "Vilo ka' imaš moć" na tekst Hanibala Lucića, te 2007. godine za skladbu "Kala moja mala" na tekst Mije Dujmovića. 

Povezani članci

Who's Online

We have 183 guests and no members online