Partila duša, ostali versi

Preminuo je Oliver Dragojević. U svojih 71 godinu života naš glazbeni velikan osvojio je srca brojnih ljudi unutar, ali i van granica Lijepe naše. Dao nam je s svojim kumpanjima niz bezvremenskih pjesama koje će zauvijek ostati zapisane u sjećanjima brojnih generacija, onih koji su imali priliku čuti ih uživo, ali i onih koje tek dolaze. Otišao je velikan dalmatinske i hrvatske glazbe. Partila je duša, ostali su versi..

IN MEMORIAM

Partila duša, ostali versi

Oliver Dragojević

Izvor: Kastela.org i drugi

Oliver Dragojević rođen je u Splitu. Podrijetlom je iz Vele Luke na otoku Korčuli gdje je proveo djetinjstvo. U Splitu je pohađao glazbenu školu. Najprije je učio glasovir, a potom klarinet i gitaru. Prvi susret s glazbom bio mu je u petoj godini kad je od oca Marka na poklon dobio usnu harmoniku kojom je zabavljao djecu iz svoje ulice, te putnike na brodu na čestoj relaciji Split - Vela Luka.

Prvi estradni nastup bio mu je na splitskom Dječjem festivalu 1961. g. s popularnom pjesmicom Baloni. Istovremeno s bratom Aljošom snimio je tada poznate svjetske hitove za Radio Split. Preminuo je 29. srpnja 2018. godine nakon duge bitke s bolešću.
 
Već 1963. okušao se s velikim uspjehom kao pjevač i klavijaturist kultnog splitskog banda Batali. Na natjecanju amatera pjevača Hrvatske, osvojio je prvo mjesto pjevajući Yesterday (J. Lennon - P. McCartney). Festivalski debut imao je na Splitskom festivalu 1967. na nagovor Zdenka Runjića s njegovim Picaferajem, skladbom koja nije dospjela na završnu festivalsku večer, no koja će postati jednim od vječno zelenih Oliverovih standarda. Nakon neuspjeha na Splitskom festivalu 1967. sve do 1972. Oliver je pekao zanat svirajući po brojnim zapadnoeuropskim klubovima, usvajajući temeljne odlike kasnijeg izvođačkog stila. Poslije kratke epizode s Dubrovačkim trubadurima koja je trajala manje od godinu dana, a gdj je upoznao svoju životnu suputnicu Vesnu, te sudjelovanja na pionirskim prvim sessionima splitske super-star grupe More u ljeto 1974. ponovno se priključio Batalima.
 
Na Prokurative se vratio 1974. te u velikom stilu osvojio prvu nagradu publike sa skladbom Ča će mi Copacabana. Nakon toga ponovno je uspostavio suradnju sa Zdenkom Runjićem i na Splitskom festivalu 1975. pjevao šansonu Galeb i ja, ultimativan zgoditak i početak višegodišnje plodonosne suradnje najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca.
 
Pobravši najprestižnije festivalske i diskografske nagrade, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je dobrano prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve Cesarice. Osam dobivenih Porina te odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja.
 
I njegov album Dvi, tri riči (2000. god.) dokazuje da je Oliver ipak samo jedan. Jer kako objasniti da nakon toliko vremena na hrvatskoj estradnoj sceni i dalje istom snagom privlači sve generacije. Stoga i ne čudi što je ovaj album prodan u platinastoj tiraži što znači preko 50.000 primjeraka. Ovo zaista vrijedno priznanje dodijeljeno mu je na proslavi 40-te obljetnice rada Zdenka Runjića 8. srpnja 2001. godine.

Oliver Dragojević i Zdenko Runjić

Humanitarnim koncertom koji je održao u ljeti, 25. kolovoza 2001. god. u pulskoj Areni dokazao je još jednom zbog čega je i nakon toliko dugo godina iznimno bogate i uspješne glazbene karijere na samom tronu. U prepunoj Areni, s Oliverom su pjevale i mlade i starije generacije, a gostovanje još nekih naših velikih renomiranih imena, poput Gibonnija, Vanne, Otta Pestnera, Tedija Spalata, klape Fortunal i Tonyja Cetinskog, samo su dokaz počasti koju zaslužuje Oliver, kao i cijela akcija, jer je prihod s koncerta išao za pomoć Općoj bolnici u Puli. Audio zapis tog koncerta, objavljen je krajem 2001. god. pod imenom Oliver u Areni i to kao dvostruki CD i kazeta.
 
U listopadu 2010. napunio je Spaladium arenu na koncertu. Oliver Dragojević jedan je od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Ulaznice za planirana dva lanjska koncerta u Splaladium Areni rasprodane su učas. No podmarjanski nastupi su morali biti otkazani do iščekivanja boljih dana.. Oliver se kasnije na scenu ipak popeo u splitskom HNK, u humanitarnom koncert 'Vjeruj u ljubav' koji je organizirala Županijska liga za borbu protiv raka. Oliver je uvijek bio i ostao jedan od onih koji se odazivao na humanitarne koncerte, pravi čovjek iz naroda.

Otišla je legenda. Kako je netko prokomentirao, penje se skalinadom put neba. Nama je s svojim kumpanjima Zdenkom, Jakšom, Krstom, Jurom i ostalima ostavio dar, predivne pjesme o životu, ljubavi, vjeri, nadi, rođenjima, putovanjima, sreći, tuzi, ljudima, malom čovjeku, velikom srcu.. Ali uvijek, uvijek i uvijek prožete samo i jedino ljubavlju.

Partila je duša, ostali su versi.


- Neke stvari se dogode ni sam ne znaš kako. Još ka malo dite san sanja o tome da pivan i sviran i taj moj san je na neki način sada prekinut. Guštajte u svemu, jer ča je život vengo fantažija!