FDK: Večer novih skladbi Vicku Dragojeviću, Pjeru Miriću i klapi Stine

Održana je prva večer natjecateljskog djela Festivala i to večer Novih skladbi. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu dr.sc. Mirjana Siriščević, dr.sc. Ivana Tomić Ferić i mag. art. Blaženko Juračić nije imalo lagan posao odabrati najbolje od ukupno 11 novih skladbi, ipak momenti su odlučili. Prvu nagradu stručnog povjerenstva – zlatnu plaketu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva autoru najuspješnijih stihova nove skladbe osvojio je Pjero Mirić za skladbu “Zlamenuj se” za koju je glazbu napiso Vicko Dragojević, a izvela muška klapa Stine iz Zagreba.

Izvor: Morski.hr, FDK.hr

Drugu nagradu stručnog povjerenstva – srebrnu plaketu autoru najuspješnije nove skladbe osvojila je Lina Ivanković za skladbu “Dok ti ne dođen” na stihove Ružane Kovač, u izvedbu ženske klape Fa Linđo iz Dubrovnika.

Treću nagradu stručnog povjerenstva – brončanu plaketu autoru najuspješnije nove skladbe osvojio je Duško Tambača za skladbu “Bašćinski glasi” na stihove Jakše Fiamenga, u izvedbi muške klape Filip Dević iz Splita.

Zlatnu plaketu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva za najbolju izvedbu nove skladbe osvojila je ženska klapa Teranke iz Pule za izvedbu skladbe “Kapi na obrazin”, za koju je glazbu i tekst napisala Ana Kodrić Ivelić.

Zlatnu plaketu autoru najuspješnije nove sklabe po ocjeni publike osvojio je Toni Eterović za sklabu “Ča to more ima”, na stihove Nede Zubana u izvedbi divne ženske klape Fjoret iz Tučepi.


Publika je, pak, svoje glasove poklonila skladbi ‘Ča to more ima‘, autor glazbe Toni Eterović, teksta Nedo Zuban, koju je otpjevala ženska klapa Fjoret iz Tučepa. Nagrada za najbolji tekst, o kojoj su odlučivali prof. Bože Mimica, Dinko Škevin i prof.dr.sc. Ivan Bošković, pripala je Pjeru Miriću za skladbu ‘Zlamenuj se‘ koju je izvela muška klapa Stine iz Zagreba, a uglazbio Vicko Dragojević.

U pauzi večeri do odluka žirija i publike nazočili smo dvjema obljetnicama – četrdeseti (40) nastup muške klape Filip Dević iz Split i petnaest godina od osnutka ženske klape Neverin iz Kaštel Lukšića. Klape su izvele posebni program, a tom prigodom ravnatelj festivala dalmatinskih klapa prof. Mijo Stanić uručio im je posebne poklone.

Bila je to uistinu kvalitetna večer i što se skladbi i što se izvedbi tiče jer gotovo dva sata proletjelo je u tren, te se još jednom pokazalo kako su nove skladbe, baš kao i izvorni napjevi, prijeko potrebni fundusu festivala za sve buduće generacije.

Program večeri vodila je Edita Lučič Jelić.

Festival nastavlja svoj program u nedjelju 30. lipnja s Večeri izvornih napjeva, na trgu Stjepana Radića (mala pjaca) sa početkom u 21. sat.

FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ 2019 - VEČER NOVIH SKLADBI - NAJAVA

Izvor: FDK.hr

 

Za Večer novih skladbi ovogodišnjeg 53. Festivala dalmatinskih klapa na natječaj je prispjelo 52 uratka. Stručno povjerenstvo u sastavu dr.sc. Mirjana Siriščević, dr.sc. Ivana Tomić Ferić, Siniša Vuković, umjetnički ravnatelj FDK Omiš mo. Dušan Šarac i ravnatelj FDK Omiš prof. Mijo Stanić odabralo ih je 12 koje će se izvesti u subotu 29. lipnja sa početkom u 21 sat na Trgu Stjepana Radića (“mala pjaca”). Nove skladbe će, redoslijedom, izvesti slijedeće klape...

Subota, 29. VI 2019., Omiš, trg Stjepana Radića (mala pjaca), 21 sat
Večer novih skladbi

Na večeri novih skladbi stručno povjerenstvo dodjeljuje autorima tri nagrade, publika dodjeljuje jednu nagradu, jedna nagrada dodjeljuje se klapi za najbolju izvedbu, a jedna nagrada autoru najboljeg teksta.

U pauzi večeri do odluka žirija i publike nazočit ćemo dvjema obljetnicama – četrdeseti (40) nastup muške klape Filip Dević iz Split i petnaest godina od osnutka ženske klape Neverin iz Kaštel Lukšića. Tom prigodom ravnatelj festivala dalmatinskih klapa prof. Mijo Stanić uručit će im posebne poklone.

Stručno povjerenstvo radit će u sastavu dr.sc. Ivana Tomić Ferić, dr.sc. Mirjana Siriščević, prof. Blaženko Juračić.
Stručno povjerenstvo za ocjenu stihova: prof. Bože Mimica, Dinko Škevin i prof.dr.sc. Ivan Bošković.

Povezani članci

Who's Online

We have 353 guests and no members online