Jubilarni deseti MAGfestival

Jubilarni deseti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održava u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita, donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada, o kome više u nastavku članka. Uz popratni program tijekom jubilarnog festivala održava se pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, u sklopu kojih će biti praizvedeno sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival. U subotu, 7.9. održati će se koncert kvarteta saksofona Papandopulo.

10. MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe

Izvor: Dalmacijanews, udruga MAG

MAGfestival se održava u gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, Papalićeva 1, jedinstvenoj takve vrste u Hrvatskoj, a posjetitelji festivala kupnjom ulaznice dobivaju mogućnost posjeta Muzeju grada Splita i stalnom postavu Galerije Emanuela Vidovića. U okviru MAGfestivala nastupaju renomirani komorni sastavi iz Hrvatske i inozemstva, kao i mladi splitski glazbenici.

PROGRAM:

Srijeda 28. 08. : Otvorenje 10. MAGfestivala – Festivalski ansambl i Thorwald Jørgensen
Subota 31. 08.  : Puhački kvintet Kalamos
Utorak  03. 09. : Gudački kvartet Porin
Četvrtak 05. 09.: Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo – „Večer hrvatskih skladatelja“
Subota 07. 09.  : Kvartet saksofona Papandopulo


Koncert Gudačkog kvarteta Porin

U utorak, 3.9. održati će se koncert Gudačkog kvarteta Porin kojeg čine Ivan Novinc (violina), Val Bakrač (violina), Lucija Brnadić (viola) i Neva Begović (violončelo). Na 10. MAGfestivalu praizvest će skladbu Dubravka Palanovića "Slike minulih ljetnih sutona". Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja, a kasnije i kod vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartok, Janaček, Smetana i Praški kvartet. Mladi kvartet se vrlo brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te u dalekoj Argentini. Poslušjate ih večeras i u Splitu.

Godine 1998., u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji osnovan je Gudački kvartet Porin. Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja, a kasnije i kod vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartok, Janaček, Smetana i Praški kvartet.

Mladi kvartet se vrlo brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te u dalekoj Argentini. Na svjetskoj izložbi Expo 2000. u Hannoveru, kvartetu je ukazana čast da predstavlja hrvatsku glazbu, a iste godine, na poziv Austrijskog društva za suvremenu glazbu sudjeluje na koncertu mladih austrijskih kompozitora u Beču te nastupa i na Salzburškom Mozarteumu.

Od ostalih značajnih nastupa treba izdvojiti nadasve uspješnu izvedbu 2. gudačkog kvarteta Krzysztofa Pendereckog na Muzičkom Biennaleu Zagreb 2007. (kojoj je prisustvovao i sam skladatelj!) zatim nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama (2008., 2009. i 2012.) i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (u sklopu ciklusa Lisinski subotom) 2008. godine.

Od 2006. godine Kvartet Porin priređuje u Zagrebu vlastite cikluse koncerata, najprije u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, a zatim u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Kvartet surađuje s mnogim značajnim hrvatskim glazbenicima, a u širokom repertoaru pored klasika posebnu pažnju posvećuje hrvatskom skladateljskom opusu. Osvojio je i tri vrijedne nagrade: "Ivo Vuljević" (za najbolje mlade glazbenike u 2002. godini), "Darko Lukić" i "Radio podij". Za ciklus koncerata održanih u sezoni 2007./2008. Kvartet Porin dobio je najveće priznanje koje komornim sastavima dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika - diplomu "Milka Trnina".

Povezani članci

Who's Online

We have 107 guests and no members online