Splitska klapa 'Mriža' pobijedila na 54. Omiškom Festivalu

Ovogodišnje izdanje Omiškog festivala bit će upamćeno kao "najsiromašnije", barem što se tiče festivalskog programa, naravno, zbog epidemioloških razloga. Međutim, količinu je zamijenila kvaliteta - počevši od odlične promocije biografije Ljube Stipišića u Svetištu Svetog Leopolda Mandića u Zakučcu, pa odlične večeri novih skladbi kao i po prvi puta održane u Omišu večeri mješovitih klapa. Umjesto izbornih večeri, autorske, dječje i večeri izvornih napjeva dobili smo finaliste na osnovi - video prezentacije - a klape su, posebice u ženskom finalu nadmašile očekivanja. Unatoč kiši, koja je odgodila početak večeri i spriječila izravni radijski i televizijski prijenos, djevojke su sjajno odradile svoju zadaću oduševivši stručni ocjenjivački sud, ali i ravnatelja Festivala koji je bio iznimno zadovoljan. Muško finale je bilo u skladu s očekivanjima, iznimne kvalitete, a splitska je "Mriža" zaista bila najbolja. Malobrojni gledatelji u gledalištu te gledatelji i slušatelji HRT-a odlučili su se za šibenski "Sebenico".
Na koncu, možemo reći za 54. izdanje omiškog Festivala - malo, a odlično. Nadamo se da će 55.-to izdanje Festivala biti u normalnim uvjetima i da ćemo ponovno uživati u odličnim izvedbama klapa sudionica, piše Eduard Gracin u svom festivalskom osvrtu na web stranicama HRT Radio Splita.
Kao i u završnoj večeri ženskih klapa, razlika između prvoplasirane splitske "Mriže" i buzetske "Pinguentum" je u desetom dijelu jednog boda. Naime, "Mriža" je osvojila 67,6 dok je "Pinguentum" osvojila 67,5 bodova stručnog ocjenjivačkog suda. "Sebenico" iz Šibenika je najbolji prema ocjeni publike...

Izvor: HRT Radio Split

Prva nagrada stručnog ocjenjivačkog suda - klapa "Mriža" - Split
Druga nagrada stručnog ocjenjivačkog suda - klapa "Pinguentum" - Buzet
Treća nagrada stručnog ocjenjivačkog suda - klapa "Kaše" - Dubrovnik

Prva nagrada publike i gledatelja i slušatelja HRT-a - klapa "Sebenico" - Šibenik
Druga nagrada publike i gledatelja i slušatelja HRT-a - klapa "Bošket" - Zagreb
Treća nagrada publike i gledatelja i slušatelja HRT-a - klapa "Korda" - Lumbarda.


Povezani članci

Who's Online

We have 123 guests and no members online