Na ovogodišnjem omiškom Festivalu svi su pobjednici

Ugasila su se svjetla omiške pozornice i sve se vratilo u ustaljeni ritam u gradić podno gusarske kule Mirabella. Klape su otišle svojim kućama, gradske trgove ponovno su zauzeli ugostiteljski štekati. Uprava Festivala u miru i tišini posvetila se zbrajanju i oduzimanju ovogodišnje bilance, ali i pripremama za jubilarni 55. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2021. godine uz jednu veliku želju: Što se virusa tiče, ne ponovilo se!
Pobjednice su bez iznimke sve klape sudionice Festivala jer su, usprkos činjenici što se ovog proljeća njihovi članovi više od dva mjeseca nisu mogli sastajati i održavati probe, pokazale iznimno visoku uvježbanost i pjevačko umijeće dostojno najprestižnijeg klapskog natjecanja. Pobjednici su Omišani jer je njihov grad i ovog srpnja odisao šušurom, pjesmom i veseljem.
Službeni pobjednici, klapa Luše u ženskoj i klapa Mriža u muškoj kategoriji dobitnice najsjajnijeg odličja kojeg dodjeljuje stručni sud, Zlatnog štita s povijesnim grbom grada Omiša ovo su priznanje osvojile po prvi put. Zanimljivo je da su obje klape u uzbudljivim završnicama zlata osvojile za samo 0,1 bod ispred drugoplasiranih kao i to da obje klape dolaze iz Splita. Još da do Omiša iz Splita dođe i brza cesta, gdje bi nam bio kraj?!

ANALIZA MIJE STANIĆA, RAVNATELJA FDK OMIŠ

Na ovogodišnjem omiškom Festivalu svi su pobjednici

Piše: Mijo Stanić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa
Foto: Vlade Zemunik
Izvor: Morski.hr


Završio je 54. Festival dalmatinskih klapa u Omišu. Ugasila su se svjetla pozornice na nikada praznijim trgovima Stjepana Radića i Svetog Mihovila. Još od prvih godina Festivala u gradu na ušću Cetine nije bilo manje koncerata i inih događanja oko Festivala kao ovog ljeta.

Ipak, razloga za zadovoljstvo na kraju nije nedostajalo jer moglo je biti i gore. Zbog virusa Covid-19 prijetila je opasnost da se polustoljetna tradicija prekine i odgodi za neka bolja vremena, na sreću organizatori su se pobrinuli da se to ne dogodi.

U periodu od 16. do 25. srpnja održane su četiri natjecateljske večeri, Večer novih skladbi, Večer mješovitih klapa, ženska i muška Završna večer te promocija monografije autorice Herci Ganza "Nima vaki testamenta“ o liku i djelu Ljube Stipišića Delmate. Kao uvertira svečanim koncertom 4. srpnja obilježena je 20. obljetnica debitantskih večeri u Bolu na Braču.

Cijelo su proljeće čelnici Festivala balansirali u odlukama kada i kako održati omišku klapsku smotru. Mijenjale su se i prilagođavale audicije, datumi, programi, sve sukladno epidemiološkim ograničenjima i preporukama. Pomicala se satnica koncerata i zbog vremenskih neprilika. Na kraju pobijedila je ljubav prema klapskoj pjesmi, a ta pobjeda pripala je svima.

Pobjednice su bez iznimke sve klape sudionice Festivala jer su, usprkos činjenici što se ovog proljeća njihovi članovi više od dva mjeseca nisu mogli sastajati i održavati probe, pokazale iznimno visoku uvježbanost i pjevačko umijeće dostojno najprestižnijeg klapskog natjecanja. Pobjednici su Omišani jer je njihov grad i ovog srpnja odisao šušurom, pjesmom i veseljem.

Pobjednici su i prekaljeni voditeljski dvojac Edita Lučić Jelić i Branko Uvodić koji je u svom posljednjem nastupu u Završnoj večeri dobio pet minuta vrijednih dostojnog ispraćaja u mirovinu.

Službeni pobjednici, klapa Luše u ženskoj i klapa Mriža u muškoj kategoriji dobitnice najsjajnijeg odličja kojeg dodjeljuje stručni sud, Zlatnog štita s povijesnim grbom grada Omiša ovo su priznanje osvojile po prvi put. Zanimljivo je da su obje klape u uzbudljivim završnicama zlata osvojile za samo 0,1 bod ispred drugoplasiranih kao i to da obje klape dolaze iz Splita.

Zbog nevremena je otpao izravan televizijski prijenos ženskog finala pa tako i nagrade publike. U muškoj konkurenciji razlog za slavlje imali su Šibenčani iz klape Sebenico osvojivši Zlatni omiški leut, nagradu publike na temelju prikupljenih telefonskih i sms poziva, još jedne posebnosti ovogodišnjeg natjecanja.

Nakon proglašenja pobjednika u Završnoj večeri klapska karavana preselila se na Trg ispod stare žižule gdje je šušur potrajao cijelu noć. Moglo se tamo susresti brojna razdragana znana i neznana lica iz klapskog svijeta, klapašice i klapaše iz klapa koje se ove godine nisu natjecale, na primjer članove prošlogodišnjih slavljenika klapa Vinčace i Stina i tko zna iz koliko još klapa koji nisu htjeli propusti tradicionalno druženje.

U cijelo noćnim ćakulama, analizama, raspravama i pohvalama oko natjecanja nisu izostale ni pritužbe nezadovoljnika na ocjene stručnog suda i na razglas, ali i to je već odavno postao neizostavni i tradicionalni dio omiškog folklora.

I dok su organizatori u službenom djelu večeri vrlo dobro provodili i poštivali sve preporuke epidemiologa isto je bilo kudikamo teže provesti na trgu na koji su svi došli družiti se, pjevati, veseliti i nadoknaditi sve ono što im je uvelike uskraćeno u prvoj polovini godine.

Tako je bilo dosta onih koji su na kultnom Trgu dr. Franje Tuđmana dočekali prve cvrkute ptica i pjesmom probudili zoru koja ih je poput kakvih "klapskih vampira“ konačno otjerala na spavanje.

Pobjeda svakako pripada i organizatorima koji su, za razliku od mnogih, usprkos svim neprilikama uspjeli održati Festival i nastaviti tradiciju koja se nije prekidala ni u vrijeme domovinskog rata i najžešće agresije na Hrvatsku.

Lijepo je bilo vidjeti festivalske hostese i momke iz radne grupe koji zadovoljni obavljenim poslom u pjesmi ispod stare žižule nisu željeli zaostati za uvježbanim klapama. Osmijeh s lica nije skidala ni tajnica Festivala Ana koja je neumorno sve dane Festivala pazila da sve protekne u najboljem redu.

Voditelji organizacijsko tehničkih poslova Vlade, Joško i Boris nisu uspjeli sakriti umor sa svojih lica, ali ni zadovoljstvo što je sve uspješno odrađeno. I domaćin klapa Matko bio je zadovoljan što klape nisu imale pritužbi na tradicionalno gostoprimstvo Omiša.

Kad je već sve prošlo kako smo upravo opisali razloge za ponos i zadovoljstvo naravno da su imali i čelnici omiške smotre, umjetnički ravnatelj Dušan Šarac i ravnatelj Festivala prof. Mijo Stanić.

Povezani članci

Who's Online

We have 252 guests and no members online