Dušan Šarac na čelu ‘Omiša’

omiški festival klapaŠibenski skladatelj Dušan Šarac, inače autor legendarne pjesme “Omiška stina”, izabran je za novog umjetničkog ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Festivalsko vijeće (Ivan Škaričić, Dražen Mladin, Stipe Medić, Srećko Šestan, Bože Mimica) donijelo je tu odluku jednoglasno, kao što je bez posebnih objašnjenja prošlo razrješenje dosadašnjeg ravnatelja dr. Miljenka Grgića ili jasno je da je promjena davno dogovorena, očekivana. Kako su čelnici “Omiša” bez pogovora usvojili i izvješće o radu u minulim godinama, malo je vjerovati da će najstarija klapska utvrda u Dalmaciji doživjeti korjenite promjene u iduće dvije godine, na koliko je Šarac dobio mandat ...

KADROVSKE PROMJENE U VODSTVU KLAPSKOGA FESTIVALA

Dušan Šarac na čelu ‘Omiša’

Piše: Ivo Mikuličin / Slobodna Dalmacija
Foto: Ivana Marinić Kragić / CROPIX

Vijeće i ravnatelj (slijeva nadesno) Bože Mimica, Srećko Šestan, Dražen Mladin, Ivan Škaričić, Dušan Šarac i Stipe Medi

Dogovor s Kaštelima

Osobno sam za evoluciju, a ne revoluciju. Jamačno je da Festival ne smije biti arheologija, kako je kazivao moj prethodnik, ali ni da promjene ne smiju bitno narušiti osnovni cilj ‘Omiša’, a to je očuvanje toga tradicionalnog pjevanja i dalmatinske glazbene baštine, u čemu smo dosad bili više nego uspješni. Šansu za kvalitetnije i svježije festivalske programe vidim u boljoj suradnji s voditeljima klapa, kojih je sve više, a koji na najbolji način održavaju zanimanje za klapsku pismu na terenu”, rekao je maestro Šarac.

Festival ne smije biti arheologija, ali ni promjene ne smiju bitno narušiti osnovni cilj ‘Omiša’, očuvanje dalmatinske glazbene baštine, rekao je Šarac

omiški festival klapaFestivalsko se vijeće suglasilo da valja i dalje inzistirati da se dio festivalskih programa tijekom svibnja i lipnja održava u Blatu na Korčuli, Vodicama, Opuzenu i Bolu. Prvi koncert u Omišu održat će se 4. srpnja, a zadnji, koji je po tradiciji finalna večer muških klapa, u subotu 26. srpnja. “Za razliku od prošlih godina neće biti nesporazuma s klapskom manifestacijom u Kaštelima. Mislim da smo se gospodin Vladan Vuletin i ja u tom smislu vrlo precizno dogovorili”, tvrdi Dražen Mladin, direktor “Omiša”.
  

Nove skladbe

Od 45 skladbi s natječaja za nove skladbe žiri u sastavu mo. Dušan Šarac, mr. Vedrana Milin-Ćurin i dr. Ivana Tomić-Ferić odabrao je 13 naslova:

1. Jezik ditinjstva (I. KalebV. Mataga)
2. Plač Marka Koćine (K. MagdićA. D. Šaška)
3. Dobri neverin (V. DidovićJ. Fiamengo)
4. Prošla je lipota (S. BerdovićJ. Fiamengo)
5. Baš tak’u te jubin (S. RadićV. Vrandečić)
6. Nima bez nje mira (B. Vučković/M. Rogošić )
7. Ti si moja pokora (D. Fio – P. Vulić)
8. Ne tentaj vraga (E. Trutin – D. Škevin)
9. Ne izusti zbogom (Igor Brešan – K. Magdić)
10. Tiranima (B. Juračić – S.S. Kranjčević)
11. Mirina (D. Tambača – A. Borčić)
12. Baratoš (J. Ćaleta – V. Vrandečić-Lebarić)
13. Bi li sritan bija (Ž. Ključe – T. Ključe)
 

Povezani članci

Who's Online

We have 271 guests and one member online

  • admin