Ante Nazor: Školski udžbenici vrve neistinama o domovinskom ratu

Ante NazorDr. Ante Nazor, ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, još jedan "naše gore list" na "privremenom radu" u metropoli održao je u Vrgorcu iznimno opširno i emotivno predavanje. Ovom prilikom bilo je govora o djelovanju Centra kojemu je na čelu od osnutka 2005. godine. U kratko vrijeme svog postojanja Centar je objavio dvadeset izdanja kojima je cilj promoviranje istine o Domovinskom ratu. Nazor ističe kako sva izdanja imaju uporište u dokumentima i činjenicama koje je nemoguće pobiti. Kao najveću opasnost za istinu o Domovinskom ratu vidi udžbenike prepune krive faktografije o Domovinskom ratu te neobjektivno i tendenciozno izvještavanje pojedinih medija. Na tribini se moglo čuti niz zanimljivih podataka ...


DOLINA MOZGOVA


SumpetarPiše: Mate Primorac / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Na tribini se moglo čuti niz zanimljivih podataka pa Nazor ističe kako se do sarajevskog primirja 1992. godine samo 47 posto časnika JNA hrvatske nacionalnosti priključilo Hrvatskoj vojsci.

Pozivajući se na dosadašnja istraživanja, Nazor iznosi podatak kako je 1991. godine u Hrvatskoj bilo 64 posto policajaca srpske nacionalnosti čiji su šefovi u velikoj mjeri surađivali s pobunjenim Srbima te KOS-om, što je rezultiralo velikim brojem poginulih policajaca u prvim operacijama.
 

Ante Nazor
Ravnatelj dokumentacijskog centra Ante Nazor na tribini u Vrgorcu o neistinama Domovinskog rata


Nazor se osvrnuo i na napise tko je prvi poginuli hrvatski redarstvenik.

- Tvrdnja kako je Goran Alavanja prvi poginuli hrvatski redarstvenik nije točna. Uz sav pijetet prema poginulome mladom čovjeku, moram reći kako je Centar u posjedu dokumenta koji dokazuje kako je Goran Alavanja prešao iz Biograda u Benkovac, na teritorij zajednice srpskih općina jer nije htio nositi hrvatski grb - ističe dr. Nazor.

Na kraju tribine dr. Nazor najavio je nova izdanja Memorijalno-dokumentacijskog centra: “Hrvatski ratni plakat” te “Struktura zapovjednog kadra JNA 1991. i 1992.”

Povezani članci

Who's Online

We have 472 guests and no members online