Zrcalo društva

knjige za plažuU zemlji u kojoj je postotak visokoobrazovanih građana toliko nizak da se u odnosu na druge europske države čini kao da živimo u nekom drugom vremenu, gotovo pretprosvjetiteljskom, svaki način da se nagovori ljude na neku aktivnost koja će unaprijediti njihove moždane vijuge, prije svega čitanje, mora biti pozitivan. No je li to zaista tako? Čitanje kao sociološki ili filozofski fenomen sada ima sasvim drugačija značenja nego što je imao prije deset, trideset ili pedeset godina. To se najbolje ogleda u fenomenu zvanom "knjiga za plažu". S obzirom na to da živimo u vremenu u kojem se sve, pa tako i obrazovanje i duhovni život, vrti oko novca i zarade, a što se najbolje ogleda u polemikama u vezi s besplatnim školovanjem, jasno je da je i fenomen čitanja, koje je upisano u naš kulturni kod, upregnuto u to konzumerističko kolo. Stoga ne treba čuditi da su izdavačke kuće konstruirale koncept "knjige za plažu", koji će im omogućiti prodaju knjiga u društvu u kojem su knjige na posljednjem mjestu potrošačke ljestvice. Knjige su ušle u imaginarnu razglednicu savršenog odmora, gdje na ležaljci pod palmom atraktivna osoba ženskog roda u jednoj ruci drži koktel, a u drugoj - knjigu ...


KNJIGE - ZA PLAŽU?

Zrcalo društva

Piše: Neven Svilar / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Koncept "knjige za plažu", koji su razvili izdavači, zapravo je prilično promućuran; od knjige treba napraviti proizvod koji će biti nešto poput 'accessoirea', nekakav 'must have' predmet bez kojeg će vaše ljeto biti promašeno.

Knjige su na taj način postale ekvivalentom modnog objekta, one su postale 'life-style' odrednicom te ih nije promašeno usporediti s torbicom, tetovažom ili frizurom. Baš zato su "knjige za plažu" ili "ljetni hitovi" uglavnom namijenjeni ženskoj populaciji, što se lako da dokazati jednostavnom šetnjom plažom gdje će redovito gotovo devedeset posto čitatelja biti žene.

Knjige, to jedinstveno kulturno dobro, tako su doživjele čudesnu metamorfozu iz duhovnog u materijalno; one su ušle u imaginarnu razglednicu savršenog odmora, gdje na ležaljci pod palmom atraktivna osoba ženskog roda u jednoj ruci drži koktel, a u drugoj - knjigu.

Baš kao što su novinske rubrike koje su se nekada zvale "Kultura" ili "Knjige" posljednjih godina postale "Life-style" ili "Scena", to se isto dogodilo i s knjigom. Knjiga je tako (p)ostala ogledalo našeg društva, no u potpuno drugačijem kontekstu nego što je to bila prije.

Povezani članci

Who's Online

We have 353 guests and no members online