Knjige: 'Bez rocka trajanja' Anđela Jurkasa

anđelo JurkasŠto Hrvata tjera da na prve taktove narodnjaka digne ruke? Postoji li glazbeni Balkan i gdje je u svemu tome zagrebačka škola novog vala? Zašto Dugi Rat nikad neće doživjeti koncert Erotic Biljana i njegovih Heretika?.. Sve to i puno više saznajte na stranicama knjige "Bez rocka trajanja" Anđela Jurkasa, jednog od vodećih glazbenih i filmskih kritičara mlađe generacije. Knjiga "Bez rocka trajanja" originalno je, beskompromisno i polemičko dešifriranje Balkana kroz glazbu ovih prostora, a mladi glazbeni i filmski kritičar, novinar i kolumnist Anđelo Jurkas nudi drugačije viđenje pop-kulturnih pojava bivše Jugoslavije ...


KNJIGA KOJU BI I ČIKO POŽELIO PONIJETI NA PLAŽU (ILI BAREM DO RIVICE)

Bez rocka trajanja

Izvor: Moderna Vremena

Osim osvrta i recenzija 100 glavnih i isto toliko dopunskih albuma ex YU scene, knjiga sadrži intervjue s glazbenicima, autorske pjesme kao i komentare više od 300 glazbenika, kritičara i javnih osoba.

Bez Rocka Trajanja Anđela Jurkasa

Uz autora, o svojoj i glazbi drugih izvođača u knjizi progovaraju legende ex YU glazbene scene: Esma Redžepova, Jasenko Houra, Darko Rundek, Davor Gobac, Dušan Kojić - Koja, Srđan Gojković - Gile i brojni drugi, a kao kurizitet spomenimo da je autor, umjesto recenzije, Arsenu Dediću posvetio pjesmu.

Uz intrigantne rasprave, "Bez rocka trajanja" glazbenim znalcima nudi mogućnost samostalnog istraživanja Balkana - sastavni dio knjige su zemljopisna karta glazbenih žarišta bivše Jugoslavije i CD s 20 odabranih pjesama.

Bez Rocka Trajanja Anđela Jurkasa

Rekli su o knjizi

Shvatite ovu knjigu osobno, a pročitajte je zato što je zabavna. Autor apelira na instinkt, na trnce i mrave pod kožom u prosuđivanju relevantnosti, ali ne zanemaruje ni objektivnost koliko god je već moguća i ne zazire od suprotnih i kontradiktornih ocjena, baš naprotiv. Sam Bog zna da smo se "na ovim prostorima" naslušali i fantastične muzike i užasnog smeća, a da se jedno hranilo drugim i branilo od drugog, i obrnuto. Anđelo Jurkas nemalo se potrudio i uspio "snimiti" kolektivnu (pod)svijest o svemu tome...

    Juraj Šiftar, prof. ETF, Zagreb


Ovo nije knjiga s ključem, nego knjiga s mudima. Knjiga je dokaz da pisati o glazbi nije svirati ku*cu.

    Andrej Korovljev, redatelj

Bez Rocka Trajanja Anđela Jurkasa

O Autoru

Glazbeni i filmski kritičar, novinar i kolumnist Anđelo Jurkas urednik je web portala Vip.hr i HTV-ove glazbene televizijske emisije Vip Music Club LP te višegodišnji suradnik brojnih medija.
Aktivno se bavio svim segmentima diskografije, osnivač je i organizator glazbene nagrade Zlatna koogla, nastupao je kao izvođač i DJ, a okušao se i kao organizator koncerata i izdavač.
Glumio je u filmu Volim te Dalibora Matanića te režirao ili producirao dokumentarne, glazbene i namjenske filmove. Jurkasova kratka proza objavljena je u više zbornika, a "Bez rocka trajanja" mu je prva knjiga (šest drugih rukopisa/knjiga je u nastanku :-).

Povezani članci

Who's Online

We have 157 guests and no members online