Knjige: 'Adamu s ljubavlju' Natalije Princi

adamu s ljubavljuRadikalnim tumačenjem mitova i slika ugrađenih u kolektivnu svijest Natalija Princi preispituje današnju predodžbu čovjeka o samome sebi i njegovo poslanje. "Današnji čovjek, posebno onaj koji živi u Hrvatskoj, stječe vrlo patetičnu sliku sebe. Podcjenjuje svoju snagu, pušta da ga vode nesposobniji, ne vjeruje sebi, a prestao je, što je najgore, vjerovati svojoj djeci, mladima. Prosječan Hrvat apatičan je i ima impotentne ciljeve, a time i impotentne rezultate. Evolucija svijesti je nužnost. Veliki Abraham Maslow je kompleks prema kojemu bježimo od vlastita poslanja nazvao Jonin kompleks. Jonin kompleks je strah od vlastite veličine, termin koji je hrvatskoj javnosti gotovo nepoznat. Nismo svjesni koliko sami sebe bojkotiramo, podcjenjujemo, ometamo. Kada pojedinac shvati da je sam sebi najveći neprijatelj, počet će živjeti punim plućima. Kako pojedinac postane svjesniji te bizarnosti u svom ponašanju, tako se sve više sam sebi sklanja s puta i otvara si šansu da jednog dana napravi "pravu stvar" umjesto da protrati život uzalud...", kaže za Vijesnik Natalija Princi, autorica knjige "Adamu s ljubavlju" promovirane u izdanju Profila prošlog tjedna u Splitu ...

NATALIJA PRINCI

"Adamu s ljubavlju"

Prosječan Hrvat apatičan je i ima impotentne ciljeve, a time i impotentne rezultate

Nismo svjesni koliko sami sebe bojkotiramo, podcjenjujemo, ometamo. Kada pojedinac shvati da je sam sebi najveći neprijatelj, počet će živjeti punim plućima. Kako pojedinac postane svjesniji te bizarnosti u svom ponašanju, tako se sve više sam sebi sklanja s puta i otvara si šansu...

Piše: Nataša Gajski Kovačić / Vjesnik
Izvor:
Vjesnik

adamu s ljubavljuNa žalost, vjerovanja koja danas imamo o sebi i svojim potencijalima sve su samo ne ohrabrujuća, a sve što nas ne vodi tome da postanemo bolja verzija sebe moramo hitno napustiti, kaže Princi.

Pitamo je je li naše društvo licemjerno, no Princi smatra da je ono ponajprije glupo te kako je licemjerje samo jedno od nusproizvoda ljudske gluposti. Kroz svoje knjige progovara i o odnosu muškaraca i žena.

"Rijetkost je danas svjedočiti odnosu između muškarca i žene kao odnosu između dvoje individualaca koji su zreli, mogli bi živjeti odvojeno jer su samostalni, financijski neovisni, ali, zbog obostrane odluke, žele provesti život zajedno baveći se ravnopravno odgojem svoje djece.

Današnji su odnosi uglavnom odnosi dvoje nezrelih pojedinaca. Ona traži skrbnika jer, na primjer, nije financijski neovisna, pa se na njega patološki nasadi kao moruzgva na raka samca. On, pak, želi da mu je zgodna jer ga prijatelji tako primjećuju.

Većina današnjih odnosa muškarca i žene je ništa osim neke vrste trgovine (mladošću, ljepotom, novcem, položajem), a svi takvi odnosi su kratkoga vijeka.

Svaki pojedinac, bio muškarac ili žena, mora provesti vlastitu individualizaciju i ne 'nasađivati' se na partnera. Sva je snaga u nama samima. Nema ništa u mom partneru za mene osim njegove slobodne volje da me voli. Ništa drugo", kaže Princi.

Princi je napisala knjigu i o Nikoli Tesli. Tu opisuje posljednja tri dana života velikog znanstvenika i to u obliku molitve.

PROČITAJTE VIŠE...

natalija princi

Povezani članci

Who's Online

We have 176 guests and no members online