Predstavljanje knjige 'Slom lažnog proroštva' Gorana Marića

Hrvatska udruga Benedikt priređuje predstavljanje knjige "Slom lažnog proroštva" Gorana Marića. Prestavljanje će se održati u četvrtak, 15. listopada 2015. u 19 sati u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu, Zrinsko-frankopanska 19. Slom lažnog proroštva, knjiga doc.dr.sc. Gorana Marića svojevrsna je ekonomska historiografija suvremene Hrvatske, kojom autor razotkriva svu razornost neoliberalnog ekonomskog modela, razloge strukturnih poteškoća i makroekonomskih poremećaja. O knjizi je nadasve nadahnuto napisao predgovor, Mihovil Bogoslav Matković, prof., koji je istodobno i urednik knjige. Matković piše da je knjiga Slom lažnog proroštva zapravo projekt protiv izručenja Hrvatske..

Izvor: HU Benedikt

Marić knjigu počinje citirajući Svetog Oca Benedikta XVI. o ulozi države i naglašava da je zadaća države – dobro čitave zajednice.
 
Marić opisuje rušenje temelja suverene Hrvatske i tvrdi da je povjerenje naroda politika pojela za doručak. Opisuje sve propuste porezne uprave, dominaciju pojedinaca nad državom, predstečajne nagodbe naziva okultnim zlodjelom.

Poseban tekst piše o poreznoj eutanaziji gospodarstva i o neprijateljskom odnosu ekonomske politike prema domaćoj proizvodnji. Za porezni sustav tvrdi da je nefunkcionalan, stihijski, voluntasristički, nedosljedan i neuravnotežen.

U posljednjem poglavlju Ustani i hodaj, Hrvatska, autor upućuje na potrebu obnove hrvatskog gospodarstva i društva na zdravim temeljima i empirijski već potvrđenim instrumentima ekonomske politike.

Autor u uspjeh ne sumnja pod uvjetom da se iz političkog, ekonomskog, pravosudnog, kulturnog i društvenog života uklone zla potkupljivosti, paradoksi, inverzije, nelogičnosti i projektirane štete.


Crtica o autoru

Autor dr. sc. Goran Marić rođen je u Grudama 1959. gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Zagrebu je završio ekonomski fakultet, na kojemu je i magistrirao i doktorirao. Izabran je u nastavno zvanje profesora Visoke škole i naslovno zvanje docenta. Dugogodišnji je vanjski suradnik na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predajući kolegije, Politička ekonomija i Ekonomska politika. Dva mandata je zastupnik u Hrvatskom saboru gdje je obnašao funkcije potpredsjednika i predsjednika Odbora za financije i državni proračun.


Kratke recenzije

U pogovoru je profesor Lovrinović napisao da je dr. sc. Goran Marić zavodljivim i intrigantnim stilom, ali i znanstvenim pristupom zainteresirao čitatelja za ekonomske teme koje su po prirodi teške i složene. Ova knjiga nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, ona zove na aktivizam, na činidbe poradi ozdravljenja društva u moralnom i ekonomskom smislu, piše Lovrinović.

Profesor Jakovčević u recenziji piše da je nadahnutost biblijskim motivima, traženje smisla postojanja čovjeka i države, stvaranje i devastiranje hrvatske države od osamostaljenja do danas, da su to komponente autentičnosti knjige kojom se dr. Marića uzdiže iznad poznatih nam standarda suvremenih političara Hrvatske.

Dr. sc. Nino Raspudić u rezenziji piše da je riječ o knjizi velikog javnog interesa koja će zasigurno pridonijeti rasvjetljavanju uzroka krize hrvatskog gospodarstva i društva.