Permanent Record: Edward Snowden i mračne američke tajne

Danima, pa i tjednima njegovo ime je bilo na naslovnim stranama svjetskog tiska: Edward Snowden. Čovjek koji je radio za američke tajne službe i koji je prije šest godina razotkrio da su "službe" špijunirale milijune, djelomično i nezakonito prikupljajući podatke o prijateljima i neprijateljima, o njemačkoj kancelarki Merkel, jednako kao i osumnjičenima za terorizam. Za CIA-u i NSA su praktično svi sumnjivi. Čak i ljudi u njihovoj zemlji. Američka pravna država prestaje kad je riječ o nacionalnim tajnim službama. Edward Snowden je iznio optužbe na račun tajnih službi, razotkrivši koliko se opušteno Facebook, Google i druge IT-kompanije ophode s podacima svojih korisnika. On je svijetu otvorio oči i upoznao ga s činjenicom da za većinu korisnika pametnih telefona i kompjutera praktično više ne postoji privatna sfera. Promatranje i nadzor "velikog brata“ – to je u međuvremenu tužna realnost. Industrijski menadžeri i obavještajci su još prije više godine stupili u neobičan savez, kako bi ispitali praktično sve i svakoga. Uvijek obrazlažući kako samo žele najbolje za građane. Snowden to nije samo osudio. On je dostavio dokaze da je to zaista tako, piše Miodrag Šorić za Deutsche Welle.
Prije sedam dana u prodaji je knjig “Permanent Record" (Stalno snimanje) Edwarda Snowdena, jednog od najpoznatijih svjetskih zviždača kojemu ni jedna europska zemlja nije htjela dati azil, pa je jedinu zaštitu, napominje, dobio od Putina. Predstavljanje njegove knjige bilo je u Berlinu, a na promociju se uključio videolinkom iz Rusije.
U svojoj knjizi Edward Snowden opisuje kako američke tajne službe nadziru ljude prikupljajući podatke o njima - na opće zgražanje građana i uz pomoć europskih vlada. U knjizi je, navode, objavio klasificirane podatke agencija NSA i CIA, a kako prije izdavanja rukopis nije poslao u ove agencije na autorizaciju, niti je od njih ishodio pisano odobrenje za objavu "tajnih" informacije, zaradio je i novu tužbu američkog Ministarstva pravosuđa, a tužba je podignuta i protiv njegovog američkog izdavača Macmillan Publishers.
Snowden kaže da je očito kako "vlada ne želi da građani čitaju ovu knjigu", te kako joj je tužba za odavanje tajni najbolja reklama, što se ispostavilo sasvim točnim jer je knjiga "Permanent record" postala svjetski bestseller i popela se na vrh ljestvice najprodavanijih knjiga širom svijeta, od Amazona na dalje.

Izvor: razni izvori