STFF: Okrutna stvarnost - virtualna stvarnost

Predstavljen je program 22. izdanja Splitskog filmskog festivala, koji će biti održan od 9. do 16.2017. U osam dana na festivalu otvorenom svekolikim filmskim formama, sadržajima i raznim kinematografijama, bit će prikazan velik broj filmova etabliranih redatelja, debitanata i novootkrivenih talenata koji prelaze komercijalna ograničenja. Filmski program podijeljen je u osam segmenata: Konkurenciju dugometražnog i Konkurenciju kratkometražnog filma, Hrvatski film, Forum, Frame Extended, Nove medije, Hommage i Next door, dok će u posebnom dijelu programa biti održane radionice i predavanja koje će voditi domaći i strani gosti STFF-a. Na festivalu će, između ostalog, biti prikazani nikad viđeni filmovi kinematografija zemalja Trećeg svijeta: Indije, Irana, Meksika, Filipina...

22. SPLIT FILM FESTIVAL

Izvor: SFF, Dalmatinski portal

Tema ovogodišnjeg Split film festivala je (okrutna) stvarnost, virtualna stvarnost, a na tu temu u konkurenciji dugometražnog filma bit će prikazan film austrijskog redatelja Virgila Widricha „Noć od tisuću sati“, koji je u potpunosti sniman koristeći virtualnu scenografiju back projekcijom. U dugometražnom filmu „DHOGS“, španjolskog redatelja Andresa Goteira, akteri su zapravo subjekti promatranja.

U segmentu Novih medija poznati newyorkški umjetnik G.H. Hovagimyan predstavit će kompleksnu instalaciju AT/VR skulptura. Hovagimyan će također, kao dio posebnog programa, održati predavanje pod nazivom "Augmented reality – kako ja to radim”.

Filmski segment Hommage posvećen je poznatom njemačkom redatelju eksperimentalnih filmova, koji je preminuo u siječnju, Werneru Nekesu. On je osamdesetih godina za vrijeme Sabora alternativnih filmova boravio u Splitu sa svojim filmom “Uliks“ i dokumentarcem “Film prije filma“. U znak sjećanja na Nekesa, STFF će prikazati njegov dugometražni film “Dan slikara“. U spomen na Toma Gotovca u segmentu Hommage bit će prikazan i kratki videozapis “Usputne priče – Božji prst“ Željka Radivoja.

U znak sjećanja na karizmatičnog filmskog autora, intelektualca i umjetnika, ove godine STFF uvodi nagradu Ivan Martinac. Nagrada će biti dodijeljena hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, kinestetskih, filmsko-izražajnih sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika.

U posebnom dijelu programa članica žirija konkurencije dugometražnog filma Caroline Chomienne održat će predavanje o filmskoj režiji, a britanski redatelj George Barber održat će predavanje pod nazivom "Gruba stvarnost/Poetska stvarnost“. Splitska doktorica fotografije Ana Peraica govorit će o selfijima kao izvješćima nesigurne stvarnosti.

U žiriju konkurencije dugometražnog filma su francuska redateljica i producentica Caroline Chomienne, redatelj Hrvoje Hribar i britanski umjetnik i redatelj Matthew Noel-Tod. Žiri u konkurenciji kratkometražnog filma čine filmski kritičar Duško Dimitrovski, nizozemska umjetnica i producentica Merel Mirage i dramatičar Ivan Vidić.