'Osmi povjerenik' u kinima

Nakon kazališnih uprizorenja, jedan od najnagrađivanijih i najprodavanijih hrvatskih romana "Osmi povjerenik" Renata Baretića dobio je svoju istoimenu filmsku verziju, u režiji Ivana Salaja, koja će se u hrvatskim kinima početi prikazivati 11. siječnja. Redatelju i scenaristu Ivanu Salaju “Osmi povjerenik” je dugometražni filmski prvijenac. Kaže da je jako zadovoljan kako je sve na kraju ispalo i što su uspjeli realizirati svoje planove s ekranizacijom iznimno popularne knjige, koja je obilježila jedno razdoblje i imala ogromnu recepciju javnosti.  Film se snimao pedesetak dana na Braču i Hvaru koji su ‘glumili’ Trećić, “otok bez signala, bez stranaka i bez briga”. Autentičnosti otoka koji je, iako izmišljen, po svom mentalitetu mnogima ipak vrlo poznat, bili su lokalci koji se pojavljuju u filmu. “Devedeset posto statista u filmu su Škripljani i Nerežišćani, atmosfera na setu je bila kao da se cijelo selo ujedinilo snimati film”, rekao je Salaj za tjednik Nacional. Pohvalio je i glumačku ekipu u kojoj su Frano Mašković u naslovnoj ulozi te Borko Perić, Ivo Gregurević, Nadia Cvitanović, Goran Navojec, Filip Šovagović, Mate Gulin, Iva Mihalić, Špiro Guberina i drugi. Film najvećim dijelom prati knjigu, ali ima i neke nove dramaturške elemente i pomalo ‘nadnaravne’ momente koje, kaže Salaj, nije mogao ignorirati s obzirom da ih je i sam, još kao dijete obiteljski vezan s dalmatinskim otokom, osjetio i dobro zapamtio.

OSMI POVJERENIK DOLAZI U KINA

Izvor: Nacional

Radnja filma događa se na naujdaljenijem naseljenom otočiću Trećiću koji se službeno nalazi u Hrvatskoj, ali živi prema nekim svojim pravilima. Funkcionira i bez organizirane vlasti, ima dvije crkve i nijednog svećenika, a stanovnici se u svojoj maloj utopiji jako dobro snalaze i sami, skladni su i međusobno komuniciraju na tzv. trećićanskom.

Gotovo idiličnu sliku poremeti dolazak ambicioznog i arogantnog mladog političara, koji je tamo stigao po kazni, nakon namještenog mu skandala s prostitutkom, ne bi li ga se malo sklonilo iz javnosti. On bi, kao osmi po redu vladin povjerenik, na otoku napokon trebao uspješno organizirati izbore i uspostaviti vlast, no to se pokaže zahtjevnijim nego što je očekivao..

“Osmi povjerenik” nastao je u produkciji Alka filma i koprodukciji Hrvatske radiotelevizije, te Kadar filma i Olimp produkcije, a distributer je 2i film.

Premijera filma bit će u petak, 7.1. u Kinu Mediteran Supetar, dva dana kasnije i u Zagrebu, a od 11. siječnja dolazi na redoviti kino-repertoar splitskih kina.