Kultura Novosti iz Dugog Rata, Omiša, Poljica i okolice. Lokalne vijesti, sport, kultura, turizam, zanimljivosti. https://dugirat.com/kultura Sun, 27 May 2018 11:49:53 +0000 Joomla! - Open Source Content Management hr-hr Klytaimestra: Premijera nove predstave Gradskog kazališta Mali Princ Omiš https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25869-klytaimestra-premijera-nove-predstave-gradskog-kazalista-mali-princ-omis https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25869-klytaimestra-premijera-nove-predstave-gradskog-kazalista-mali-princ-omis

"Zvala se Klitemnestra! Znamo: žena koja je mučki ubila svog muža Agamemnona, preljubnica zapletena u mračnu obiteljsku dramu dostojnu suvremene crne kronike provincijske štampe.
Agamemnon njen muž se netom vratio iz 10-godišnjeg rata pod Trojom kao pobjednik. Neki su govorili da ga je ubila zato što je žrtvovao njihovu malodobnu kćer Ifigeniju kao žrtvu za ratnu sreću pred polazak pod Troju, drugi su govorili da ga je ubila zato jer je doveo u njihovu kuću preljubnicu Trojanku Kasandru. Treći su je nazivali pohotnom kučkom jer je za vrijeme muževa odsustva ljubovala s Egistom iako je bila udana.
Kako bilo da bilo, činjenica jest da je Klitemnestra odlučno, bez krzmanja sjekirom ubila svog muža, a njoj su kasnije presudila vlastita djeca, Orest i Elektra, osvetivši oca. Činjenica je i to da će Klitemnestra ostati zapamćena kao žena dostojna prezira, koja nije shvaćala dužnosti žene prema slavi svog muža, prema povijesnoj časti domovine, prema moralu svoga vremena.
Možda ćete imati malo razumijevanja, jer govorimo o ženi koja je imala hrabrosti da se suprostavi silovitom povijesnom hodu sa svojim sitnim ženskim korakom, svojim snom o sreći, svojom ljubavlju prema voljenom čovjeku.
Što se, dakle, može učiniti u ovome trenutku?
Možda će netko od Vas ustati u njenu obranu, a možda će samo nijemo šutjeti jer ima tama u kojima su jedino krikovi ljudski svjetionici prema kojima se kreće izranjeno ljudsko dostojanstvo..."
  (M. Matković)

Premijera nove predstave CZK Gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš, monodrame "Klytaimestra" Marijana Matkovića u izvedbi Ivane Giove Župa i režiji Petra Buljevića, održati će se u prostorima nekadašnjeg Glagoljaškog sjemenište na Priku, u nedjelju, 27.svibnja 2018. u 19.30 sati. Kostim u predstavi su izradile Ana Džido i Olgica Gašparić, a prijestolje je izradila Zorica Bulić. Vidimo se na premijeri..

]]>
mladen@dugirat.com (CZK Omiš) Kazalište Sun, 27 May 2018 08:20:16 +0000
Vinski podrum Slobodne Dalmacije https://dugirat.com/kultura/108-gastronomija/25876-vinski-podrum-slobodne-dalmacije2 https://dugirat.com/kultura/108-gastronomija/25876-vinski-podrum-slobodne-dalmacije2

Posljednjih dana svibnja Slobodna Dalmacija podrume rimskog cara Dioklecijana puni pravim carskim vinom, najboljim što vinogradi rađaju u Dalmaciji i cijeloj Lijepoj našoj. Sve za gušt Splićanima i njihovim gostima. Ali i  brojnim vinarima koji svake godine s posebnim zadovoljstvom dolaze na veliku feštu vina u Dioklecijanove podrume. Stižu da bi u centru Dalmacije, u samom središtu Splita, na festivalu Vinski podrum, koji 25. i 26. svibnja organizira Slobodna Dalmacija, u posebnoj atmosferi vinskog podruma antičke palače, pokazali svoja najbolja vina, usporedili se s kolegama, svoje ponos kapljice predstavili onima koji su već njihovi fanovi i zagovornici, da bi sklopili neke nove poslove, zaljubili neke nove obožavatelje u svoja vrhunska vina, uživali u druženju,..

]]>
mladen@dugirat.com (SD, Vinski podrum) Gastronomija Sat, 26 May 2018 02:02:56 +0000
GK 'Mali Princ' Omiš na državnoj smotri najboljih kazališnih ostvarenja amaterske scene https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25881-gk-mali-princ-omis-na-drzavnoj-smotri-najboljih-kazalisnih-ostvarenja-amaterske-scene https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25881-gk-mali-princ-omis-na-drzavnoj-smotri-najboljih-kazalisnih-ostvarenja-amaterske-scene

Predstava "Malena mjesta srca moga (priča o Tinu Ujeviću") gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš koje djeluje pri Centru za kulturu Omiš proglašena je u travnju od stručnog povjerenstva kao najbolja predstava na smotri 15 amaterskih kazališta Splitsko-dalmatinske županije i kao takva osvojila četiri nagrade (nagrada za najbolju predstavu, nagrada za svjetlo ton, nagrada za sporednu mušku ulogu, nagrada za dramaturgiju) te je upućena na 58. državni kazališni festival koji se održava od 25. do 27.5. u Vodicama i Pazinu. U natjecateljskom dijelu programa bit će odigrane 23 izvrsne predstave kazališnih amatera, odabrane iscrpnom selekcijom u konkurenciji od čak 167 prijavljenih. Omiška predstava igra u subotu, 26.05. u 20:30 sati u Kulturnom centru Vodice.

]]>
mladen@dugirat.com (MB) Kazalište Fri, 25 May 2018 22:14:48 +0000
Izložba Stanka Karamana: U sjećanje mi došla Dalmacija https://dugirat.com/kultura/70-fotografija/25884-izlozba-stanka-karamana-u-sjecanje-mi-dosla-dalmacija https://dugirat.com/kultura/70-fotografija/25884-izlozba-stanka-karamana-u-sjecanje-mi-dosla-dalmacija

U Galeriji fotografije Fotokluba Split u Marmontovoj ulici u srijedu se otvarila izložba poznatog splitskog fotoreportera Stanka Karamana pod nazivom 'U sjećanje mi došla Dalmacija'. Kroz 48 crno-bijelih fotografija autor evocira karakteristične dalmatinske prizore s kraja 20. stoljeća, a možete je pogledati do 11. lipnja. Karaman je u novinarstvu od 1964. godine kada je kao član splitskog dopisništva novinske kuće Vjesnik surađivao sa Sportskim novostima, Vjesnikom, Arenom, Plavim vjesnikom.  U Slobodnu Dalmaciju prelazi 1968. godine i ostaje joj vjeran do 2006. godine. Osam godina bio je voditelj njezine Foto službe i član Uređivačkog kolegija dnevnika. Njegove snimke iz Domovinskog rata pohranjene su u arhiv Ministarstva obrane RH i objavljene u prvoj monografiji o Domovinskom ratu 'Hrvatska 1991. – fotografije'. Karamanove fotografije našle su se u mnogim monografijama, na ovitcima nosača zvuka,..

]]>
mladen@dugirat.com (Dalmatinski portal) Fotografija Fri, 25 May 2018 17:21:22 +0000
Premijera: 'Klytaimestra' Gradskog kazališta Mali Princ Omiš https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25889-gradsko-kazaliste-mali-princ-omis-klytaimestra https://dugirat.com/kultura/125-kazaliste/25889-gradsko-kazaliste-mali-princ-omis-klytaimestra

Željko Šunjić, fotograf portala InfoZona.hr zavirio je na generalnu probu omiškog Gradskog kazališta "Mali princ" koje će u nedjelju, 27.05.2018 u 19:30 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku premijerno izvesti predstavu, monodramu, Marijana Matkovića "Klytaimestra" u izvedbi dramske umjetnice Ivane Giove Župa. Ako ste u prilici svakako navratite u nedjelju pogledati novu monodramu nadarene dramske umjetnice i marljivo "lude" ekipe Omiškog Centra za kulturu u režiji Petra Buljevića. Fotografije Željka Šunjića s probe možete pogledati ovdje.

]]>
mladen@dugirat.com (InfoZona) Kazalište Fri, 25 May 2018 11:30:59 +0000
Dugoratsko ljeto: Koncert klape Rišpet i klape Iskon https://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/25897-dugoratsko-ljeto-koncert-klape-rispet-i-klape-iskon https://dugirat.com/kultura/67-dugoratsko-ljeto/25897-dugoratsko-ljeto-koncert-klape-rispet-i-klape-iskon

Jupi, jee! Počinje Dugoratsko lito! Tradicionalna ljetna manifestacija počinje ranije nego obično i to koncertom koji se trebao održati u ožujku povodom blagdana Svetog Josipa i proslave Dana općine Dugi Rat, a koji je morao biti odgođen zbog lošeg vremena. Nadamo se da će 17.6.2018. u 20:30 sati u parku pored lučice u Dugom Ratu sve biti i atmosferski lijepo, jer klapa Rišpet i klapa Iskon planiraju Vas odlično zabaviti!

]]>
mladen@dugirat.com (Mladen Banović) DR Ljeto Thu, 24 May 2018 13:47:43 +0000
Povirite na Priko i razgledajte Čizmićevu izložbu.. https://dugirat.com/kultura/128-izlozbe/25892-povirite-na-priko-i-razgledajte-cizmicevu-izlozbu https://dugirat.com/kultura/128-izlozbe/25892-povirite-na-priko-i-razgledajte-cizmicevu-izlozbu

U utorak je u omiškoj galeriji AZ, u prostoru starog Glagoljaškog sjemeništa na Priku, otvorena 15. samostalna izložba dugoratskog slikara i kipara Joška Čizmića. Okupljenom se skupu uvodnim riječima, nakon lijepe glazbene dobrodošlice violinistice Ane Bubalo, te zapaženom recitacijom, obratio Petar Buljević ispred organizatora Čizmićeve izložbe, Centra za kulturu Omiš. Potom su se riječi Igora Brešana, galerista i likovnog kritičara, ispreplele s svježim koloritom pastelnih boja Čizmićevih jedrilica, valova, mora,.. pojasnivši nam da u srazu "diplomiranih" i autodidakta (samoukih umjetnika) koji put i ovi potonji mogu osvojiti kakav kup cijenjenih strukovnih priznanja ili pak "naukovanjem uz rad" ući u "ligu prvaka". Naravno ako ne sudi Zebec ili kakav likovni purist baš uporno traži crnu boju na Čizmićevim regatnim platnima... Valja nam biti iskreno zadovoljan, evo već 20-godišnjim radom naših poljičkih likovnih "Krugovalaca", čiji je Čizmić onaj središnji, u pravilu veseli i zadovoljniji dio. Drago mi je da je "umjetnik dana" (ta bilo ga je jučer na svim portalima!) u svom obraćanju skupu pri otvaranju izložbe zahvalio, uz već spomenutima, ipak ponajprije supruzi Ranki, sinovima radosnim jablanovima i krasnim nevistama, svojoj obitelji, svojoj životnoj potpori koja napinje sva ta njegova jedra i čini da u regatavanje kroz život i umjetnost ne ide kao jedriličar samac, već praćen potporom najdražih, ali i brojnih prijatelja i štovatelja njegove umjetnosti, što se moglo i vidjeti i ćutiti na samom otvaranju izložbe, a bome i poslije kada se ćakulalo u ugodnom i lijepom društvu i uživalo u novom dugoračkom, poljičkom, pivu "Mila" i delicijama koje su nas dočekale poslije razgledane izložbe koja je otvorena sve do 6. lipnja. Povirite i razgledajte je. Ako još niste..

]]>
mladen@dugirat.com (Mladen Banović) Izložbe Wed, 23 May 2018 21:29:44 +0000
Predstavljanje knjige Ružice Jerončić https://dugirat.com/kultura/95-knjizevnost/25867-predstavljanje-knjige-ruzice-jeroncic https://dugirat.com/kultura/95-knjizevnost/25867-predstavljanje-knjige-ruzice-jeroncic

Povodom Tjedna Josipa Pupačića Centar za kulturu Omiš i Osnovna škola "Josip Pupačić" Omiš pozivaju Vas na predstavljanje četvrte knjige Biblioteke AZ u izdanju CZK Omiš. Riječ je o knjizi "Ima jedan svijet" Ružice Jerončić. Predstavljanje će se održati u srijedu, 23.5.2018 u prostorima Narodne knjižnice Omiš s početkom u 19:30 sati.

]]>
mladen@dugirat.com (CZK Omiš) Književnost Wed, 23 May 2018 10:02:10 +0000
Njegov križ svejedno gori https://dugirat.com/kultura/136-poezija/24162-njegov-kriz-svejedno-gori https://dugirat.com/kultura/136-poezija/24162-njegov-kriz-svejedno-gori

Danas obilježavamo 47. godišnjicu tragične smrti Josipa Pupačića - poginuo je 23.05.1971. u zrakoplovnoj nesreći na Krku, u kojoj su poginule i njegova supruga i kći. Nekoliko mjeseci prije tragične smrti napisao je pjesmu "Moj križ svejedno gori", za koju se može tvrditi da je svojevrsna lirska slutnja njegove tragične smrti. Josip Pupačić rođen je 19. rujna 1928. u Slimenu pokraj Omiša. Osnovnu školu polazio je u rodnome mjestu, gimnaziju u Splitu, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je urednik časopisa "Krugovi" i "Književnik". Poezija mu je na tragu Kaštelana i Šimića, a iskonska veza sa zavičajem jedan od temeljnih pokretača. Njegova prva pjesnička zbirka "Kiše pjevaju nad jablanima" u znaku je spontanog doživljaja rodnog kraja i nostalgičnog povratka u djetinjstvo, a u svakome se stihu osjeća divljenje prema prirodi, začudnost prema njezinim ljepotama te potpuna stopljenost s njom. Međutim, već se i u tim prvim pjesmama osjećaju egzistencijalne tjeskobe i tamne slutnje koje razaraju ljepotu krajolika, a koje su prevladale u sljedećim zbirkama "Mladić" i "Cvijet izvan sebe". Iako i u tim pjesmama ima čistog lirizma i spontanih doživljaja (poput antologijske pjesme "More", po mnogima jedne od najljepših pjesama sveukupne hrvatske književnosti), ipak su većinom prožete notama prolaznosti života, sumnji, bolnih osjećaja i smrti. U daljnjem stvaranju u pjesničkim zbirkama "Ustoličenje" i "Moj križ svejedno gori" (koja je objavljena posthumno) njegova je poezija intelektualna, ali zatvorena, grčevita, isprekidana i napeta.

]]>
mladen@dugirat.com (Narodna knjižnica Omiš) Poezija Wed, 23 May 2018 05:47:23 +0000
Izložba: 'REGATA 2' Joška Čizmića u Galeriji AZ https://dugirat.com/kultura/128-izlozbe/25859-izlozba-regata-2-joska-cizmica-u-galeriji-az https://dugirat.com/kultura/128-izlozbe/25859-izlozba-regata-2-joska-cizmica-u-galeriji-az

Nova, već 15., samostalna izložba "Regata 2" dugoratskog slikara i kipara Joška Čizmića otvoriti će se u utorak, 22. svibnja u 20 sati u Galeriji "AZ" u organizaciji Centra za Kulturu Omiš, u prostorima nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. O Čizmićevoj umjetnosti nakon glazbenog intermezza govoriti će galerist Igor Brešan, Zorica Bulić i Petar Buljević, a izložba će biti otvorena do 6. lipnja. U nastavku članka pročitajte što su na "kartolini" ove i lanjske Čizmićeve izložbe "Regata" napisali Igor Brešan i popularni omiški profešur i likovnjak Zdravko Cota ...

]]>
mladen@dugirat.com (MB) Izložbe Tue, 22 May 2018 14:09:38 +0000