O Dugom Ratu..

Osnovna škola Jesenice

Osnovna škola "Jesenice" djeluje na području općine Dugi Rat. Obuhvaća prostor općine Dugi Rat a osim općinskog središta Dugi Rat pokriva i mjesta Bajnice, Krilo, Suhi Potok, Sumpetar, Mali Rat, Orij i dio mjesta Duće. Osnovna škola "Jesenice" Dugi Rat proslavila je 2003. godine sto trideset pet godina postojanja. Naime, davne 1867. godine počela je redovita pouka djece s područja Jesenica, a prvi učitelj bio je Stjepan Stazić podrijetlom iz Doca.

Nastava se odvijala u privatnim kućama, selilo se iz jedne u drugu. Nije bilo klupa, sjedilo se na škrinjama, a nije bilo ni dovoljno pribora za pisanje.

Temeljni kamen školske zgrade u Jesenicama postavljen je 22.svibnja 1900. Tada je škola brojila 190 učenika, pretežno muških. U toj zgradi nastava se odvijala do 1971. godine. U početku je bila dvorazredna, zatim šesterorazredna, a nakon Drugog svjetskog rata osmogodišnja škola.

Tri godine nakon izgradnje škole u Jesenicama, izgrađena je škola u Krugu. Kako se stanovništvo selilo bliže moru, godine 1916. počela je raditi škola na Malom Ratu koju je prve školske godine pohadalo 53 učenika i to 27 dječaka i 26 djevojčica. Godine 1932. počela je raditi i škola na Krilu.

Naša škola na Oriju koja nosi naziv OŠ "Jesenice" Dugi Rat počela je djelovati 1960. godine. Rekonstruirana je 1978. godine. U nju su se postupno uključivali učenici iz ostalih škola (Mali Rat, Krug, Jesenice). Jedino je škola na Krilu nastavila i dalje s radom kao područna škola.

Povezani članci

Who's Online

We have 181 guests and one member online

  • admin