Iz Regije..

Nakon stranačkog skupa HDZ-a u Omišu, uglednike besplatno dvorila - školska djeca

Srednja škola Jure Kaštelan OmišHDZ-ovci se gostili, dok su ih učenici posluživali, naslov je to sasvim primjeren ovome tekstu. No, ravnateljica omiške srednje škole Jjure Kaštelan", baš kao i čelnik lokalnoga HDZ-a, koji je, igrom slučaja, i gradonačelnik grada na ušću Cetine, u tako organiziranom banketu ne vide ništa čudno. Dapače, za njih je riječ o prirodnom nadopunjavanju jedne obrazovne ustanove i stranke koja je, uvjeravaju nas, mogla biti bilo koja. Ali, eto, nije ...

TAKO ‘ŠTEDI’ HDZ

HDZ-ovci se gostili, dok su ih učenici posluživali

Omiška srednja škola "Jure Kaštelan" ugostila je stotinjak aktivista najjače oporbene stranke ...

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

O svečanoj večeri u pogrebnom poduzeću omiški srednjoškolci su, ako nikako drukčije, trebali čuti od svojih profesora. U svečanu večeru u vlastitoj srednjoj školi, međutim, mogli su se sami uvjeriti.

Domjenak za stotinjak uzvanika priređen je u ponedjeljak, 27. veljače, pri čemu su glavni gosti, a da budemo precizni i jedini, bili lokalni članovi HDZ-a koji su se u školski restoran došli okrijepiti nakon stranačkoga skupa održanog u obližnjem Ilirskom sjemeništu.

A da okrjepa bude obavljena na profesionalnoj razini, pobrinuli su se upravo učenici Srednje škole ‘Jure Kaštelan’, odnosno tinejdžeri koji se školuju za zvanja kuhara i konobara.

učenici kuhari

 

HDZ-ovci se gostili, djeca radila

Dakle, ako vam slika još uvijek nije bistra, dok su umorni HDZ-ovci sabirali dojmove s netom završenoga stranačkog okupljanja, oko njihovih stolova s pladnjevima i tanjurima kružila su djeca. Noseći jela koja su, u školskoj kuhinji, pripremila također djeca.

HDZ-ovci se gostili, dok su ih učenici posluživali, naslov je to sasvim primjeren ovome tekstu. No, ravnateljica omiške srednje škole, baš kao i čelnik lokalnoga HDZ-a, koji je, igrom slučaja, i gradonačelnik grada na ušću Cetine, u tako organiziranom banketu ne vide ništa čudno.

ivan škaričićDapače, za njih je riječ o prirodnom nadopunjavanju jedne obrazovne ustanove i stranke koja je, uvjeravaju nas, mogla biti bilo koja. Ali, eto, nije.

- Vama je samo do dizanja halabuke, a ništa se strašno nije dogodilo. Pa mi iz HDZ-a već godinama u srednjoj školi priređujemo slične večere - kaže nam gradonačelnik Ivan Škaričić, napominjući kako dignitet škole nije narušen jer je večera počela nakon završene popodnevne nastave.

HDZ-ovci su namirnice za pripremu jela sami kupili i donijeli te nikome, tvrdi Škaričić, za obavljene usluge ništa nisu platili.

- Nismo u školu došli s transparentima, niti smo tamo držali govore. Došli smo jesti i sada je to odjednom veliki problem - čudi se Škaričić, pravdajući se kako na večeru dobar dio uzvanika i nije došao, pa je dosta hrane ostalo nepojedeno.

 

Tko se sve omastio?

Što je bilo s ostacima s HDZ-ova domjenka nije nam poznato, premda svjedoci tvrde kako su se nakon svega i neki profesori omastili, dok je dio nastavnoga kadra s gnušanjem takvu ponudu odbio.

- Istina je da su naši kuhari kuhali, a konobari konobarili. No, to je i normalno s obzirom na to da ih školujemo za te poslove. Večera o kojoj je riječ odrađena je kao dio njihove prakse i kamo sreće da takvih događaja bude što više - riječi su ravnateljice Ade Kuvačić, koja nikakav krimen ne vidi u tome što, eto, škola kojoj je na čelu već godinama opslužuje političare iz lokalno vladajuće stranke.

- Što je bilo prije ne znam, jer sam tek od kolovoza prošle godine imenovana ravnateljicom, no otkako sam na toj funkciji ovo nije prvi slučaj da naši učenici kuhaju za posebne goste. Imali smo tako u našem restoranu i večeru za udrugu pčelara, kasnije i nogometaše Omiša, pa to nikome nije smetalo - objašnjava Ada Kuvačić.

Ravnateljica tvrdi kako je politikantstvo, iako je članica HSP-a, ne zanima te bi vrlo rado, samo da ovi to zatraže, vrata školske kuhinje otvorila i, primjerice, lokalnim SDP-ovcima.

- Ljudi dođu, sjednu i jedu, pa gdje vi tu vidite politiku?! - pita Ada Kuvačić, ponavljajući gradonačelnikove riječi kako nitko od učenika nije bio plaćen za obavljeni posao.

Omiška srednja škola

 

Omrčen: Nema jasnih uputa Ministarstva

Zdravko Omrčen, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport, bio je neugodno iznenađen kad je doznao za izvannastavne aktivnosti u omiškoj srednjoj školi. Razlog je, međutim, čisto principijelan.

- I u ovom slučaju, kao i u čitavome nizu drugih što se događaju diljem županije, nisam bio obaviješten. Nije baš ugodno kad vam novinari priopće ono što biste zapravo trebali čuti od ravnatelja - veli Omrčen.

Ipak, prvi čovjek županijskoga školstva, i sam član HDZ-a, načelno nema ništa protiv postupka omiške ravnateljice. Zamjera joj, kaže nam, tek nepristojnost, odnosno ignoriranje više instancije.

- Zakon ništa ne govori o odnosu politike i školstva, pa je na ravnateljima da sami procijene do koje će mjere škole otvoriti prema javnosti, pa tako i prema političkim strankama. Uostalom, ako rekreativci, pa i stranački povezani, mogu koristiti školske dvorane, ne vidim zbog čega ne bi mogli koristiti i školski restoran.

Da se mene pita, škole bih otvorio svima, a na ovakvim večerama bih pokušao i zaraditi koju kunu - kaže Omrčen, zaključujući kako je došlo vrijeme da nadležno ministarstvo konačno da jasne upute ravnateljima što im je činiti kad političari pokucaju na školska vrata.

cordon blue

Povezani članci

Who's Online

We have 242 guests and one member online

  • admin