Iz Regije..

Konačno kreće sanacija opasnih stijena u Omišu

Stijene nad OmišemDobre vijesti za Omišane! Njihov se gradonačelnik u izbornoj godini na sve načine trudi dokazati kao vrijedan političar koji zaslužuje još jedan mandat, pa je tako ovih dana obznanio i kako je Grad napokon dobio potvrdu glavnoga projekta za sanaciju stijena koje, čitateljima Slobodne je to dobro poznato, već desetljećima prijete stanovnicima s obje strane ušća Cetine ...

KAMENA PRIJETNJA

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Svjestan sam kako bi građani voljeli da se birokratske stvari, odnosno papirologija, brže rješavaju, no to ne ide uvijek onako kako smo zamislili. U ovom slučaju procedura je bila posebno zahtjevna, no, eto, sretan sam što mogu reći da je taj dio posla konačno gotov, te da možemo pristupiti idućoj fazi, a to je sanacija prijetećih kamenih blokova - kaže nam gradonačelnik Ivan Škaričić, dodajući kako će tvrtki “Conex ST” za izradu glavnoga projekta sanacije biti isplaćeno 1.200.000 kuna.

Prije same sanacije bit će raspisan natječaj za izvođača radova, a posao će, pretpostavlja Škaričić, trajati najmanje nekoliko godina. Za početak će sanacija, odnosno postavljanje čeličnih mreža, obuhvatiti samo istočnu obalu Cetine i klisure iznad staroga dijela grada, dok će se ugroženo stanovništvo na zapadnom ulazu u Omiš morati strpjeti još neko vrijeme, te moliti Boga da ih kotrljajuće gromade, poput one iz siječnja prošle godine koja je prizemljila u dnevni boravak Joze Jerčića, mimoiđu.

Sanacija stijena u Omišu

- Nažalost, Omiš se nalazi u takvom prirodnom okruženju da je nemoguće jednim projektom obuhvatiti sve opasne stijene. Ipak, sljedećom sanacijom trebali bismo riješiti najkritičnija mjesta, što je samo po sebi velik uspjeh jer je uistinu došlo vrijeme da se po ovom pitanju maknemo s mrtve točke - veli Škaričić.

Cijena sanacije nije, naravno, sitnica. Za ovu godinu gradskim je proračunom predviđeno osam milijuna kuna, a taj će novac, uvjeren je Škaričić, pod Mirabellu stići iz Fonda za zaštitu okoliša.

Još za mandata premijerke Jadranke Kosor Škaričiću je, naime, obećano kako će, čim glavni projekt bude zgotovljen, u godišnjim ratama za sanaciju prijetećih stijena ukupno dobiti 50 milijuna kuna.

Povezani članci

Who's Online

We have 182 guests and one member online

  • admin