Iz Regije..

Izvukli prilog o Omišu, pa ‘Slobodnu’ darivali građanima

Omiška oporbaIvan Škaričić je u Omišu napravio čudo. Doslovno. Uspio je što nikada nitko u Hrvatskoj nije: ujedinio je oporbu! Od krajnje ljevice do rigidne desnice. Od crvenih do crnih. Svi su ustali protiv naizgled neoboriva HDZ-ovca i njegova načina vladavine, te se, barem na jedan dan, okupili pod istom parolom: “Čim zine, gradonačelnik laže - ljudi, ne dajte da vam i dalje izmišljotinama oči maže!”. U cik zore, na dan omiškoga patrona svetog Ivana Nepomuka i samo nekoliko sati prije nego će gradom krenuti procesija predvođena bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, ujedinjeni oporbenjaci izveli su jedinstven performans. Obišli su doslovno sve trgovine i kioske u gradu, obišli su i sve dućane po Zagori, te su kupili kompletnu nakladu Slobodne Dalmacije namijenjenu omiškome kraju ...

PERFORMANS POD MIRABELOM

Izvukli prilog o Omišu, pa ‘Slobodnu’ darivali građanima

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


Koordiniranom gerilskom akcijom, dostojnom scena iz partizanskih filmova, u samo nekoliko minuta razgrabili su više od 1200 primjeraka novina, kupujući i po pedesetak primjeraka odjednom, ostavljajući zabezeknute trafikantice da se u nevjerici, kao da su vidjele NLO ili Nevenku Bečić, pravdaju pred ostalim mušterijama.


Začuđene trafikantice

I prije nego su prvi Omišani jučer krmeljavi izmiljeli iz svojih nastambi, u cijelome gradu nije bilo ni jednog jedinog primjerka Slobodne Dalmacije! Zapravo, bilo ih je.

Omuiška oporba

Ali u prtljažnicima automobila lokalnih stranačkih prvaka i njihovih pobočnika, koji su se točno u 7.30 okupili na središnjem gradskom parkiralištu kako bi zadovoljno ustvrdili da je diverzija uspjela i da - a sada dolazimo i do razloga za novinarski uranak - Omišani za Dan grada neće čitati štivo koje im je gradonačelnik bio namijenio.

U jučerašnjem izdanju Slobodne Dalmacije nalazio se, naime, i poseban četverostranični plaćeni prilog posvećen Omišu. U njemu se, kroz niz predizborno intoniranih tekstova, omiški gradski oci hvale da će, među ostalim, od ušća Cetine napraviti “najpoželjnije odredište na Jadranu”.

U velikom tematu naslovljenom “Deset koraka od grada pisme do grada iz pjesme” pobrojani su svi pripremljeni projekti i mnogobrojna čudesa koja će “u skoroj budućnosti” niknuti pod Mirabellom, dok se u članku “Za Europu spremno 35 milijuna eura” navode projekti koji će biti kandidirani za strukturne fondove Europske unije. Prilog zaključuje razgovor s gradonačelnikom u kojemu Ivan Škaričić najavljuje kako za Omiš “dolazi vrijeme velikih radova”.

Samim činom kupnje svih primjeraka Slobodne Dalmacije akcija oporbenjaka nije bila gotova. Zapravo, tek je bila počela. Valjalo im je iz svakog primjerka izvaditi prilog o Omišu, te potom novine, naizgled netaknute, vratiti njihovim pravim vlasnicima, odnosno čitateljima. Pa su ih, na oduševljenje građana, doslovno po Fošalu i ostalim ulicama dijelili.


Plaćeno iz proračuna

Performans s novinama- Vaši čitatelji nisu bili oštećeni. Mi smo im novine vratili a da oni za to nisu morali ni kune platiti - objasnili su opozicionari, dodajući kako je “Škaričićev prilog” bio pun laži, te kako su učinili dobro djelo spriječivši da takvo štivo dođe u ruke čitatelja. Škaričić, koji Omišom vlada već 18 godina, trn je u oku ostalim gradonačelničkim kandidatima.

A posebno nakon što je, pod izlikom nelegalnosti, prije nekoliko dana naredio skidanje svih predizbornih plakata sa stabala u središtu mjesta.

Udarac mu je, međutim, brzo uzvraćen. I zdesna i slijeva. Ovaj prilog plaćen je novcem iz gradskoga proračuna, a u njemu se piše uvijek o istim stvarima. Zar nije smiješno da Škaričić iz godine u godinu navodi identične projekte, a da se još ni jedan nije ostvario.

U trenutku kada je grad zadužen za gotovo cjelokupan iznos realnoga godišnjeg proračuna, taj se novac mogao utrošiti puno svrsishodnije od promocije vlasti koja je grad i dovela u teško stanje - zaključuju omiški oporbenjaci.


Sudionici

Ujedinjenu omišku opoziciju, koja se odlučila na originalnu predizbornu diverziju, činili su čelnici lokalnih ogranaka SDP-a, HNS-a, HSP-a, HČSP-a, HDSSD-a, HSLS-a, HSS-a i Saveza za građansku i etičku Hrvatsku.


‘Reuters nećete zaustaviti’

Ivan Škaričić smireno je slušao izvješća stranačkih tekliča koji su, jedan za drugim, javljali kako Slobodne uistinu nema na niti jednome kiosku.

U izjavi za naš list, samo nekoliko minuta prije nego će na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća podijeliti priznanja najzaslužnijim građanima, kratko je komentirao kako je zadovoljan akcijom oporbe jer je to znak da je novinski prilog bio kvalitetan.

- Koliko god se trudili, Reuters se ne može zaustaviti. Nadam se samo da oni znaju što to znači. Tekstovi u prilogu su bili odlični, pa im je to očito zasmetalo - kazao je Škaričić.

Povezani članci

Who's Online

We have 859 guests and no members online