Iz Regije..

Lokalni izbori: Škaričića čeka Kovačić u drugom krugu

- Narod je glup! - kratko i jasno prokomentirao je izborne rezultate za grad Omiš Ivan Pajdek. Bučni HNS-ovac, Cassius Clay omiške politike, jedva se prebacio preko praga, ušao je u novi saziv Gradskoga vijeća, no, kaže nam, nije siguran da će tamo i ostati. U drugome krugu utrke za gradonačelnika oporbenjaci su unisono odlučili podržati dr. sc. Ivana Kovačića, mladog pročelnika Katedre za stomatološku protetiku na splitskom Medicinskom fakultetu, koji je praktično bez i ti jedne kune uložene u promidžbu pokazao zube Ivanu Škaričiću. Razlika je naizgled velika, ali nije nedostižna. - Nisam očekivao da ću biti ispred nekih, na papiru velikih, stranaka, ali, eto, ljudi su nas prepoznali kao osvježenje, pa im mogu samo zahvaliti na podršci i pozvati ih da u drugome krugu u još većem broju iziđu na birališta jer samo tako možemo promijeniti vlast koja godinama, ne čineći ništa dobroga, drma Omišom - govori Ivan Kovačić ...

OMIŠ

Škaričića čeka Kovačić

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Volio bih da nisam prešao prag, a da je ukupni rezultat bio drukčiji. Ovako ću, u dogovoru sa strankom, mjesto u Vijeću najvjerojatnije prepustiti nekome mlađem, jer mi je dosta uzaludnog krvarenja. Narod to očito ne prepoznaje, a ja mu nisam kriv - ogorčeno nakon prospavane noći zbori Pajdek.

U drugome krugu utrke za gradonačelnika oporbenjaci su unisono odlučili podržati dr. sc. Ivana Kovačića, mladog pročelnika Katedre za stomatološku protetiku na splitskom Medicinskom fakultetu, koji je praktično bez i ti jedne kune uložene u promidžbu pokazao zube Ivanu Škaričiću. Razlika je naizgled velika, ali nije nedostižna.

A Škaričić se za to vrijeme pita gdje je pogriješio. Profesor povijesti iz Podgrađa 18 je godina relativno mirno vladao gradom pod Mirabellom, a u izbornoj noći već je bio proslavio osvajanje petog uzastopnog mandata, no kad su počeli pristizati glasovi iz gradskih kvartova prednost mu se naglo počela topiti. S 56, 24 posto osvojenih glasova - hvala Zagori i selima - skliznuo je na samo 43,59 posto.

Neki drugi kandidati bi po dalmatinskim gradovima uz toliki postotak grlili i telefonske stupove od sreće, no za 'neoborivoga' Škaričića, koji je do te mjere bio uvjeren u pobjedu u prvome krugu da nije ni pratio kretanje rezultata, spuštanje ispod 50 posto predstavlja milenijski podbačaj.

Trijumfalistički zanos na licima lokalnih HDZ-ovaca u trenu se pretvorio u nervozni grč. Šampanjac je naglo postao gorak, a izborna noć mrka i hladna. Utješiti ih nije mogao ni pogled na SDP-ovu olupinu koja se, debelo iza ponoći, jedva dovukla do cilja.

- Istina, očekivao sam brzu i laku pobjedu, ali to ne znači da nisam spreman na daljnju borbu. Izazivač ima malen postotak dobivenih glasova, pa vjerujem da u drugome krugu moje slavlje neće doći u pitanje - hini mirnoću Škaričić.
 IZBORNI REZULTATI:

OMIŠ drugi krug za gradonačelnika:
Ivan Škaričić (HDZ) - 43,59 %
Ivan Kovačić (nezavisni) - 16,03 %

OMIŠ Gradsko vijeće:
HDZ - 9
Lista Ivana Kovačića - 2
SDP - 2
HDSSD - 1
HSP, HČSP - 1
Lista Ivana Barišića - 1
HNS - 1


ŠESTANOVAC drugi krug za načelnika:
Pave Čikeš (HSP) - 48,57 %
Ivica Šamanović (HDZ) -31,63 %

ŠESTANOVAC Općinsko vijeće:
HSP - 5
HDZ, HSS - 4
HČSP, HSP AS - 1
Lista Josipa Maslova - 1  


ZADVARJE načelnik
Branko Krnić (HDZ) - 63,83 %

ZADVARJE Općinsko vijeće
HDZ - 3
Lista Ivana Krželja - 3
HNS, SDP - 1.

Povezani članci

Who's Online

We have 186 guests and no members online