Iz Regije..

Omiš HAC-u i HC-u oprostio 11 milijuna kuna, Dugi Rat se uredno naplatio (no ne i mudro utrošio milijune)

Obilaznica OmišaZbog sumnjivih poslova s Hrvatskim cestama i Hrvatskim autocestama omiški gradski proračun je od 2005. do 2009. godine oštećen za više od 11.000.000 kuna. Podatak je to koji je jučer iznesen na sjednici Gradskog vijeća, točnije, iznio ga je vijećnik HSP-a Miljenko Vukasović, koji je bivšu vlast, predvođenu dugogodišnjim HDZ-ovim gradonačelnikom Ivanom Škaričićem, otvoreno optužio za nesavjesno poslovanje i nanošenje goleme novčane štete gradu koji ionako grca u milijunskim dugovima. Zanimljivo je, međutim, da je Dugi Rat svoj novac za komunalni doprinos od HC-a za izgradnju brze ceste uredno naplatio (3.300.000 kuna, op.a.), dok ga je Omiš - oprostio ...

GRAD ŠIROKE RUKE

Omiš HAC-u i HC-u oprostio 11 milijuna kuna

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Molio bih gradonačelnika Ivana Kovačića da kaže građanima ima li ikakve šanse da se ova šteta popravi, a bilo bi dobro i da gospodin Škaričić, kao gradonačelnik koji je dopustio ovakvo rasipanje novca, objasni što je imao na umu kada je HC-u i HAC-u opraštao milijune kuna, te zbog čega Hrvatske ceste nisu napravile spoj četvrti Mlija na Magistralu, što su prema ugovoru iz 2007. godine bili dužni napraviti - kazao je Vukasović.

Rasipanje novca

Kovačić je nemoćno slegnuo ramenima potvrdivši da je upoznat s neplaćenim iznosima za komunalni doprinos, te izrazivši bojazan da se, zbog protoka vremena, ništa po tom pitanju ne može napraviti.

- Bio sam ljetos na sastanku u HC-u i tamo mi je rečeno da nemaju pojma za obvezu da Mliju spoje na Magistralu, niti im se ta cesta nalazi u planu gradnje. Uglavnom, novac za komunalni doprinos je nestao, pa nam nema druge nego se konzultirati s odvjetnikom da vidimo što nam je činiti.

Zanimljivo je, međutim, da je Dugi Rat svoj novac za komunalni doprinos od HC-a za izgradnju brze ceste uredno naplatio (3.300.000 kuna, op.a.), dok ga je Omiš oprostio. Tek treba ispitati zašto i u čiju korist - ustvrdio je Kovačić.

Škaričić se, pak, odlučio na taktiku prema kojoj je napad najbolja obrana. Umjesto da iznese argumente koji bi, moguće, opravdali nenaplaćivanje 11.150.000 kuna komunalnog doprinosa od HC-a i HAC-a, bivši je gradonačelnik osuo paljbu po Kovačiću.

Ivan Škaričić

- Moj vam je savjet da rješavate probleme grada, jer vas vraćanje na to kako se prije radilo neće nikuda odvesti. A kad smo već kod cesta, čujem da ste stvarno bili u HC-u i da ste od njih tražili da vam naprave vrtić. Ne znam jeste li svjesni da ste ispali smiješni - replicirao je Škaričić.

- O kakvom vrtiću pričate?! - šokirao se Kovačić.

- Vi pričate o opraštanju komunalnog doprinosa, a HAC nam je za taj novac u kostanjsku gospodarsku zonu doveo struju i vodu, pa smo ih...

- Lažete!

‘Kupili ste mandat’

- Ne prekidajte me! Pa smo ih od komunalnog doprinosa oslobodili na njihov izričit zahtjev. A za Mliju nema građevinske dozvole i za to taj spoj još nije napravljen.

- Ništa od toga što govorite nema veze s istinom!

- Bolje bi vam bilo da se prihvatite posla i da ste malo češće u Hrvatskim cestama, pa da tamo lobirate, a ne da vam se okolo ljudi smiju.

- Vaše ponašanje je sramotno!

- Daj, smiješni ste!

- Oštetili ste grad za deset milijuna kuna!

- Tužite me!

- S tih 10 milijuna kuna ste kupili saborski mandat!

- Dokažite!

brza cesta split - omiš

I taman kad je postalo zanimljivo, kad su se i najkrmeljaviji vijećnici razbudili, nimalo akademsku raspravu prekinuo je predsjednik Gradskoga vijeća Zvonko Močić.

No, uopće ne sumnjamo da nastavak slijedi, jer u Omišu je jedinstvena situacija: gradom vlada nezavisna lista sa samo dva zastupnika, dok je HDZ u oporbi s čak devet od 17 vijećnika.

Povezani članci

Who's Online

We have 425 guests and no members online