Iz Regije..

Dolac Donji: Vukovi marendali haskija na Kaćunkovu kućnom pragu

Otkada su se stočari ozbiljnije okrenuli čuvanju stoke, a divlji deponiji na kojima se prije često našlo i klaoničkog otpada postupno nestaju, vukovi su svoj jelovnik prilagodili novonastaloj situaciji, pa učestalo napadaju pse. Nedavno je čopor vukova bez imalo straha, u samom središtu Šestanovca, raskomadao psa Nediljka Ribičića Zele. Sličan slučaj dogodio se u Donjem Docu, gdje su gladne zvijeri također na kućnom pragu zaklale i doslovno oglodale teškog haskija, vlasništvo županijskog vijećnika Petra Kaćunka. - Bio sam budan do tri sata ujutro i do tada je sve bilo mirno. Međutim, u zoru sam imao što vidjeti. Ne znam kako, ali su vukovi uspjeli natjerati psa da pobjegne, ali ne zadugo. Već nakon nekoliko metara vukovi su ga zaskočili i doslovno oglodali - žalosno će Kaćunko ...

DOLAC DONJI

Od prelijepog haskija Petra Kaćunka ostao je samo kostur

Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


vukNekontrolirani broj vukova, kao posljedica stroge zaštite, toliki je da je čopor vukova bez imalo straha, u samom središtu Šestanovca raskomadao psa Nediljka Ribičića Zele od čijeg su ljubimca tek ostali komadi razbacanog mesa u krugu pedeset metara. Stravični prizor odaje svu bestijalnost blokovskih zvijeri koje su se prvi put ušetale u samo općinsko središte.

- Nisam mogao vjerovati da su zvijeri došle točno do ulaznih vrata gdje je bio pas na lancu i ovako ga raskasapili. Sve se očito odigralo u gluho doba noći. Nažalost, nisam ništa čuo, ali po količini pojedenog mesa definitivno se radi o nekoliko vukova - tvrdi Nediljko Ribičić, kojeg dodatno zabrinjava činjenica što su se vukovi bez straha ušetali u istočni dio Šestanovca.


Pod zaštitom države

Sličan slučaj dogodio se u Donjem Docu, gdje su gladne zvijeri također na kućnom pragu zaklale i doslovno oglodale teškog haskija, vlasništvo županijskog vijećnika Petra Kaćunka.

- Bio sam budan do tri sata ujutro i do tada je sve bilo mirno. Međutim, u zoru sam imao što vidjeti. Ne znam kako, ali su vukovi uspjeli natjerati psa da pobjegne, ali ne zadugo. Već nakon nekoliko metara vukovi su ga zaskočili i doslovno oglodali - žalosno će Kaćunko.

Revoltiran državnim institucijama koje bi trebale brinuti o brojnosti vuka čija je populacija odavno premašila službene brojke, već na idućoj županijskoj skupštini potegnut će pitanje pogrešnog upravljanja vukom, odnosno zatražiti da Županija reagira prema ministarstvu kako bi se ukinule stroge zaštite, barem na području Dalmacije, gdje je stvar davno izmaknula kontroli.

Povezani članci

Who's Online

We have 126 guests and no members online