Iz Regije..

Mijo Dropuljić: Ulaganjem u djecu i mlade ulažemo u budućnost Podstrane

Novinari portala DalmacijaDanas porazgovarali su s Mijom Dropuljićem, načelnikom općine Podstrana o aktualnim demografskim pitanjima u svijetlu činjenice da je općina Podstrana jedna od rijetkih u kojoj se događa kontinuirani prirast stanovništva. U posljednjem desetljeću taj porast iznosi nešto više od 1.000 stanovnika, točnije 10.386 stanovnika koliko ih je 2021. popisano u općina Podstrana, u odnosu na 9.129 prema službenim rezultatima popisa iz 2011. Prosječna starost stanovnika Podstrane je 36,9 godina, čime zasigurno spada među mlađe općine u Hrvatskoj, a zanimljiv je i podatak da je Podstrana, u odnosu rođenih i umrlih, na prvom mjestu u RH sa 3,5 puta više novorođenih nego umrlih, čime je apsolutni rekorder u odnosu na ostale gradove i općine.
A kakva je demografska situacija u našoj maloj općini? Prema popisu stanovništva iz 2021. u općini Dugi Rat živi 6.904 stanovnika, što je pad od 2.65% odnosu na 2011. kada nas je bilo 7.092!
- Meni je osobno izrazito drago što su mladi zapravo i temelj i budućnost našeg mjesta. Naša aktivna socijalna politika koja se istovremeno reflektira na dio populacije starije životne dobi i kod mladih osigurava pravilan i održiv razvoj mjesta. Mladi ljudi su privučeni činjenicom da smo mi zapravo mjesto koje je u tranziciji prema malom obalnom gradiću, na fantastičnoj lokaciji na obali, koje nudi sve što je potrebno za jedan ugodan i kvalitetan suvremeni obiteljski život, istovremeno zadržavajući sva značajna obilježja mediteranskog nasljeđa - rekao je Mijo Dropuljić, načelnik Podstrane.

Izvor: Dalmacija Danas