U organizaciji Kluba mladeži Krilo u nedjelju, 2.4.2017. se u Krilu Jesenicama održala 4. Utrka kaića na vesla u dužini od dvije i pol nautičke milje. I ovo je godine riva na Krilu bila pretijesna da primi sve veslače iz Jesenica, Dugog Rata i Duća. Na startu se načičkalo tridesetak kaića, a najbrže su zahtjevnu dionicu odveslali i na cilj se vratili Krešo Nazor i Ivan Zemunik Perica. Nakon utrke Jesenička se mladost do dugo u noća zabavljala u Klub Mladeži Krilo uz tombulu i popularne veseljake iz Trija Gušt.
 

Osvrt na doček Novog lita u Omišu

Gdje na doček Novog Lita 2017.? Tko će vozit do Makarske, Splita, a i zašto, po ovom ledu ledenom? I tako, poslije dobre gastronomske pripreme i nalivenog "temeljca" za dugu novogodišnju noć, uputismo se mi, opet, u Omiš, na doček i ovog Novog lita, na omiške trgove koji, ispostavilo se to odmah po dolasku, a promjenilo se nije ni satima poslije, pamte i puuno bolju posjećenost. No eto, kad si s dobrom ekipom ne zabrinjava te ni poluprazan grad, ni to što si među najstarijima u gradu i ne fali ti baš puno ekipa koja se i na Novu radije grije doma na peći u tinelu. Jest da bi netko konačno morao dati DJ Russu koju slobodnu novogodišnju večer. Tribalo bi učiniti neku "reformu" s nekim drugim DJ meštrom, no Vox-Boxići na drugom, hladnijem, trgu prašili su više nego dobro i odličnim izborom glazbe grijali su ono pola promrzlog trga na kojem se najbolje zabavaljala jednna oveća grupa mladih Slovenki i Slovenaca. Vox-Boxiće, dragi Omišani, nemojte "reformirati"! Na drugom trgu bilo je toplije, naravno kad smo u Božićnom gradu, ne znam da li je to zbog učestalog osvježenja sa šanka postavljenih "kućica" ili nedorečenog seta elektronske glazbe. No tu smo se lipo pola večeri nacrtali i lipo se zabavili. U susjedstvu kod Makija naši dragi folkloraši s zgodnom Katom također se lipo provode. Naletili smo i na smišnu francuskinju koja ludo obožava planine poviše Omiša i domaće rakijice.. Začas nam je došla ponoć i stiglo Novo lito vilovito, valjda će biti bolje od ovog. Ma mora! U cupkanju na dva trga učas je došla i neka sitna ura kad je valjalo, ka i sva dobrodržeća mladež najnovije stranke penzionera, ići doma leć, nadajući se da će svi policjoti i svi sokoli marići ostati i dalje na trgu čuvati dobru plesnu glazbu od DJ-a, a da će me na semaforu u Dućama barem ovaj put, na prvi dan u Novom litu, napokon dočekati zeleno svitlo. Živote, evo me... dolazim! U četvrtoj!
 

Treći FantaSTikon na FESB-u

Ostalo je još samo nekoliko dana do FantaSTikona, splitske konvencije fantastike, igara i znanstvene fantastike koji će se održati na FESB-u u terminu od 17. do 19. ožujka. Program započinje u petak u 20 sati, a tijekom 3 dana konvencije će se moći vidjeti, poslušati, igrati i izraditi mnoštvo predavanja, kostima cosplayera, društvenih i PC igara, radionica, grafika, stripova, i još mnogo toga. Počasni gosti Aleksandar Žiljak, Milena Benini i Kristina Bilota Toxicpanda će, osim predstavljanja, održati predavanja i radionice, dok će višnjanski astronom Korado Korlević započeti program konvencije svojim predavanjima o STEM edukaciji i svemirskom obzoru. Profesori s Filozofskih fakulteta u Splitu i Zadru dr. sc. Antonija Primorac, dr.sc. Josip Ćirić i dr. sc. Krešimir Krolo će u subotu pričati o istraživanjima o gamerima i TV serijama, Tomb of Ash će predstaviti kako su proslavili 20 godina izdavanja igre Tomb Raider, doznat ćete zašto su LEGO kockice hobi za odrasle, o stvaranju Dungeons and Dragons igre, kako su nastali bolid i motocikl FESB Racing Team-a, što će se sve moći raditi tijekom Tjedna Harryja Pottera u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, kojih je 10 najboljih autora u povijesti fantastike, što gmiže u Dolini Vjetra i kako se slavenska mitologija uklopila u No Lord's Throne igru. Uz projekcije dugometražnih filmova Moomini - u lovu na komet i Secret of Kells, moći ćete pogledati i nekoliko kratkometražnih Harry Potter fan filmova, a već sada se može prijaviti za sudjelovanje u Harry Potter pub kvizu na Facebook stranici Algoritma. Prijave traju do četvrtka. Na licu mjesta se prijavite za veliki Geek Trivia Quiz, Filmski audio kviz, turnire u raznim društvenim igrama i PC igri Soul Calibur V, te radionice pisanja drabblea, izrade stripa, čarobnih štapića, irskog plesa, štita Thorina Hrastoštita, nekoliko LARP-ova  u organizaciji Terrble Creations iz Zagreba i veliko natjecanje u cosplayu. Cijeli program je dostupan na službenoj stranici konvencije.
 

E moj narode..

"Narod od četiri i pol milijuna mora imati briljantnu inteligenciju, sjajno obrazovane ljude sposobne da uđu u svijet i da u svakom trenutku odgovore na njegove izazove. To je jedini način da opstane. Neće više na nas navaliti Turci i neće više navaliti na nas nitko drugi. Jedina navala će biti navala strane pameti, stranih tehnologija, gotovih znanstvenih činjenica, gotovih duhovnih tvorbi i njihovih vrijednosti. I ako naspram toga mi nemamo jednu izgrađenu strategiju i sposobnost da unutar toga održimo svoju autentičnost i svoju vrijednost, gospodo, ovo sve skupa nema nikakvog smisla."

  - Vlado Gotovac, hrvatski pjesnik, esejist, filozof, disident i liberalni političar
 

Kriljanska misica postaje 'tajna agentica'

Dosad je nosila modne revije i snimala reklame (i završila studij javne uprave i ekonomije na Sveučilištu Gothenburg), a izgleda da je gluma nova stepenica u karijeri Prve pratilje Miss Universe Hrvatske 2011., naše kriljansko-švedske ljepotice Katice Rakuljić (29), koja uskoro na setovima u Americi i Nizozemskoj počinje snimati akcijski film u kojem ima ulogu opasno sexy tajne agentice. Snimanje je upravo započelo u New Yorku..
 

Evo kako je vrijedan mrav dobio otkaz

Legenda kaže da je ovaj dolje dopis, pismo, jedna bivša djelatnica turističke agencije "GeneralTurist" poslala Upravi svoje bivše firme kao obrazloženje svog otkaza..

"Jednom, ne tako davno, živio je sretan i vrijedan Mrav, koji je svakog dana dolazio prvi na posao. Bio je vrijedan. Veseo. Pravi kolega. Jednom riječju, bio je sretan dok je radio. Pjevušio je vesele pjesmice, a rezultati njegovog rada su bili odlični.

Slušajući pjesmu Mrava, gospodin Stršljen, direktor firme, zaključio da se mrav previše zabavlja a premalo radi, jer nema pravu usmjerenost na radne zadatke i šefa koji bi ga kontrolirao...
 

Obljetnica smrti Nikole Tesle

Na današnji dan, 7. siječnja 1943., u newyorškom hotelu Newyorker, usamljen i osiromašen, umro je slavni hrvatski pronalazač, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla. „Jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živjeli“ (prema riječima gradonačelnika New Yorka La Guardije) rođen je 10. srpnja 1856. u selu Smiljanu, nedaleko od Gospića u Hrvatskoj. Tesla je patentirao oko 700 pronalazaka, od kojih su mnogi znatno unaprijedili razvoj suvremene znanosti i svijeta ...
 

Ljetni doživljaji s 'brze' ceste Split-Omiš