Zanimljivosti..

Kako sam živio u ritmu heavy metala

knjiga steve almondaNe, ne, nije riječ o novom Čikinom članku, a bome niti o evociranju uspomena na bezbrižne srednjoškolske i fakultetske dane (ah, kako brzo prođoše!), već je riječ o informaciji koja bi mogla zainteresirati ljubitelje dobrog štiva mlađe generacije. Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (www.elektronickeknjige.com) novi besplatni original: prijevod zbirke priča američkog prozaika Stevena Almonda "Kako sam živio u ritmu heavy metala" u prijevodu Kristine Vlašić. Na mrežnim stranicama projekta sada je dostupno 106 naslova! Steve Almond, američki je pisac mlađe generacije koji pripovijetke, eseje, članke i intervjue objavljuje u najpoznatijim američkim časopisima poput Playboya, Nerva, 3:AM Magazina,.. a za svoj književni rad, primio je brojne književne nagrade ...


STEVE ALMOND
"My life in Heavy Metal"

Kako sam živio u ritmu heavy metala


Piše: Kristina Vlašić / Zamirzine.net
Izvor: Zamirzine.net


Almond je dosad objavio dvije zbirke pripovijetki: "My life in Heavy Metal" (2004.) i "The Evil B. B. Chow and Other Stories" (2005), knjigu Prijevod zbirke priča američkog prozaika Stevena Almonda "Kako sam živio u ritmu heavy metala" objavljen je na www.elektronickeknjige.comautobiografskih zapisa "Candyfreak: A Journey Through the Chocolate Underbelly of America" (2004.) te roman "Which Brings Me to You: A Novel in Confessions" (2006.) u koautorstvu s američkom spisateljicom Juliannom Baggott, te knjigu eseja "Not that You Asked" (2007).

"Stevena Almonda kritika često proglašava ’majstorom erotske proze’, što je uglađen izraz za pisca koji ’zna pisati o seksu’, iako je sam autor uložio popriličan trud da demantira ideju da ’piše o seksu’.

’Smatram da ne pišem o seksu, već o žudnji’, rekao je u mnogobrojnim intervjuima.

Doista, koliko god bila laskava titula ’majstora erotske proze’, Almond koristi erotiku tek kao sredstvo naglašavanja prilično kompleksnih tema neispunjenih žudnji, nemogućnosti odrastanja i sazrijevanja te nepovratnih gubitaka, gubitaka koji nas izmjene zauvijek.

Nužno je naglasiti da, iako su teme kompleksne, Almondov način vođenja priče nije ni najmanje ’težak’, naprotiv, kod njega je sve ’laganini’, radnja teče linearno i prividno lagano dok se poput automobila nad kojim je inače pažljivi vozač izgubio nadzor ne strovali u provaliju, a preživjeli ostaju u polomljeni u duši.

Ipak, nisu sve pripovijetke ’crnjaci’, ima tu i zgodnih, šarmantnih, kraćih i dužih priča koje govore o zavođenju (Sezona lova, Posljednji dani Dona Viktora Potapenka koje je proveo kao slobodan čovjek), kratke erotikom nabijene sličice (Moskva, Zakon o šećeru, Ulični pornić) te osobito zanimljiva priča Ljigavohakerski igrač – komada žderač koja je ispričana u prvom licu, a glavna je junakinja žena.

Knjigu možete čitati na www.elektronickeknjige.com