Zanimljivosti..

Ostati zajedno

Kad pukne veza, skloni smo tražiti krivca. Najlakše je tada optužiti drugu stranu, ali često je krivnja upravo na nama. I nije riječ o nekim specijalnim potezima koji su doveli do kraja nego o načinu na koji smo cijelo vrijeme komunicirali s partnerom. Sve dok nije prekipjelo. Stručnjaci navode najčešće razloge zbog kojih i najčvršće veze mogu oslabjeti, pa i puknuti. Jedan od njih je stalno predbacivanje partneru da nije onakav kakav bismo mi željeli da jest. Uz to što je nemoguće mijenjati druge, to negativno djeluje na partnerove osjećaje prema nama, ali i prema sebi...


Ostati zajedno
 
Iako smo za prekid veze skloni okriviti drugu stranu, razloge katkada valja tražiti u vlastitu ponašanju
 

Piše: Dženeta Čokić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Slušajući stalno o tome kako nije dovoljno dobar, svatko može osjetiti pad samopouzdanja i frustraciju. 'Mislite li vi i partner da ljubav znači prihvaćanje, tjerati ga da se promijeni i kritizirati ga znači slanje sasvim suprotne poruke. Ono što on čuje je 'nisi dovoljno dobar', kaže Nina Atwood, edukatorica i autorica knjige 'Izazovi usamljenih cura: 10 zamki u vezama koje morate izbjeći'.

Jedan od načina da ga ipak katkada uputite na pogreške je formula 80:20; prva brojka mjera je pohvala i iskazivanja ljubavi i razumijevanja, a druga izražavanje onoga s čime se ne slažete. Druga je česta pogreška koja nerijetko dovodi do prekida zaboravljanje savjeta o tome da osmijeh i lijepa riječ otvaraju sva vrata.
 
Stalno ili često neraspoloženje neprijatelji su svakoga odnosa. Ma kako stresan život bio, nezadovoljstva nakupljena izvan doma ne treba ondje iskaljivati. 'Ako je žena previše neraspoložena, mi se počinjemo ponašati kao da hodamo po jajima jer se jednostavno ne želimo s time suočavati', pojašnjava 31-godišnji Matt mušku strategiju izbjegavanja ženske zlovolje.
 
I iznošenje detalja odnosa van je neprihvatljivo. Jasno je da svi imamo najbolju prijateljicu, sestru ili majku, nekoga kome se povjeravamo. No neki detalji moraju ostati unutar četiri zida.
 
"Među partnerima privatne stvari trebaju ostati privatne ili riskirate ugled kao para, što za posljedicu može imati izolaciju od drugih i uništavanje odnosa",
kaže Dan Schawbel, stručnjak za odnose.

No još veći problem od toga je što se iznošenjem previše detalja izvan doma partner može osjetiti suviše 'ogoljenim'. Skladna veza ne trpi ni pretjerano dramatiziranje svakodnevnih situacija. Svaki se problem može riješiti bez dodatnoga podizanja tenzija. Nijedan partner ne bi se trebao osjećati pod pritiskom da treba ulagati stalno nove napore da zadovolji drugoga, dok taj drugi stalno razmaženo zahtijeva sve više.
 
Soljenje pameti poput, na primjer, izjave 'večeras ne možeš s prijateljima van, jer sutra rano ustaješ', također je pogrešna taktika uvođenja reda u zajednički život koja će rezultirati sasvim suprotno. Takvo ponašanje stvara osjećaj kontroliranja.
 
'Prigovaranje partneru stvara nezdrav odnos koji podsjeća na onaj roditelja i djeteta, što automatski partnera stavlja u ulogu djeteta, a vas u ulogu majke',
kaže obiteljska terapeutkinja Jeannine Estes. Umjesto toga, dovoljno je jasno izraziti svoje želje, bez tona koji podsjeća na prodiku.
 
Problem može biti i oduzimanje 'prostora za sebe'. Mnoge muškarce privlače neovisne žene sigurne u sebe, kaže psihologinja Stacey Rosenfeldd. 'U vezi žena može postati ovisnija, zahtijevati više vremena i pozornosti partnera. To može izazvati problem, jer muškarci često trebaju više prostora od žena', kaže i dodaje kako je najbolji lijek za to podsjetiti ga na svoju neovisnost te i njemu i sebi katkada dopustiti ispunjavanje vremena i na drukčiji način osim uzajamnoga druženja.

Stručnjaci navode još dvije pogreške koje za vezu mogu biti kobne; ljubomora, koja je sve prije nego dokaz ljubavi kako se često pokušava opravdati, te prepuštanje rutini.
 
Prema riječima Lisse Coffey, autorice priručnika za poboljšanje veze, ljudi su skloni 'uljenjivanju'. Iako se katkad lijepo opustiti, nitko ne želi dosadu.

Najbolji savjet za izbjegavanje toga jest s vremena na vrijeme činiti nešto novo. Zajedno, dakako, što će partnerima omogućiti uvijek iznova upoznavati se međusobno.

Povezani članci

Who's Online

We have 469 guests and no members online