Zanimljivosti..

Vrime o' Mašakara ili peto godišnje doba

maškareVrime o' Mašakara ne predstavlja privremeni bijeg od svakodnevice, nego priliku da je shvatimo manje ozbiljno, a čak i da joj se pod krinkom dobro narugamo kroz mnoštvo zabavnih, sportskih i kulturnih događanja za sve uzraste i ukuse. Do Pokladnog utorka mnoga mjesta diljem Lijepe naše karnevalskim će manifestacijama obilježiti stoljeća pokladne tradicije, mesopusne i drevne običaje koji vuku korijene iz davnine, kada su prema narodnoj predaji "grde maske" urnebesnim veseljem rastjerivale sile zla, prizivajući proljeće, slaveći rađanje novoga života.. Organizirati će se u mnogima karnevalske povorke, priređivati karnevalski balovi, kostimirane priredbe za sve generacije, od ekipe iz vrtića, škole, pa sve do seniora koji će svaku pozornicu ili parter pretvoriti u veliku plesnu dvoranu. Svako misto koje drži do sebe ima svoju pokladnu feštu, a u nekima koncerti, izložbe, predstave, fešte ispunjavaju dane u iščekivanju krune karnevalskih svečanosti - velike maskirane povorke, tog pučkog natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, kroz vatromet boja, asocijacija i oblika... U nastavku u tekstu Ljiljane Mamić Pandža objavljenom u  Vijesniku, pročitajte više o najpoznatijem hrvatskom karnevalu - Riječkom karnevalu ...RIJEČKI KARNEVAL


Počelo peto godišnje doba!


Piše: Ljiljana Mamić Pandža / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Zvuk antonjskog roga na Pehlinu, Zametu i Pašcu u nedjelju je u Rijeci označio početak petog godišnjeg doba, 27. međunarodnog riječkog karnevala koji se svojom posebnošću cijeloj regiji nametnuo kao doba ludovanja i opuštanja.

Riječani kažu kako to ne predstavlja privremeni bijeg od svakodnevice, nego priliku da je shvatimo manje ozbiljno, a čak i da joj se pod krinkom dobro narugamo kroz mnoštvo zabavnih, sportskih i kulturnih događanja za sve uzraste i ukuse.


riječki karneval


Naime, Riječki karneval i Dubrovačke ljetne igre jedini su hrvatski događaji svrstani u knjigu "501 must-be-there-events" (Bounty books) kojom se čitateljima cijeloga svijeta sugerira posjet tim destinacijama, jer su to "događaji u svijetu koji se nikako ne smiju propustiti". Sunday Times je Riječki karneval proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu.

Jedina novost ove godine je neodržavanje jednog od tradicionalnih programa - Karnevalskog bala kojemu se redovito odazivao i veliki broj veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj. Organizatori su to događanje smatrali neprimjerenim u vremenu globalne krize kada mnogi diljem svijeta ostaju bez posla.

No, nije se odustalo od humanitarne note kakva je krasila Karnevalski bal, pa je Grad i ove godine inicirao humanitarnu akciju iznosom od 50.000 kuna za Prihvatilište za beskućnike »Ruže sv. Franje« na Kozali. Ujedno su pozvane sve riječke tvrtke i svi ljubitelji karnevala da se, unatoč krizi, pridruže toj donaciji i još jednom pokažu humanost Rijeke i humanitarni karakter Riječkoga karnevala.

Direktor riječke turističke zajednice Petar Škarpa potvrdio je da, za razliku od mnogih drugih, taj događaj nije osjetio recesiju, jer su mu ostali vjerni svi sponzori koji su ga pratili prethodnih godina, iako neki s nešto manjim iznosima. Od dva milijuna kuna koliko košta organizacija, sponzori osiguravaju oko 800.000, gradska uprava 200.000, dok ostalo pokriva TZ Rijeke.


riječki karneval


Šest stoljeća pokladne tradicije ovoga kraja te utjecaj venecijanskog i austrijskog građanskoga karnevala temelji su na kojima je obnovljeni Riječki karneval 1982. godine počeo graditi svoj osebujan identitet.

Mesopusni običaji na tim prostorima vuku korijene iz davnine, kada su prema narodnoj predaji "grde maske" urnebesnim veseljem rastjerivale sile zla, prizivajući proljeće, slaveći rađanje novoga života.

Zvončar kakvog danas vidimo identičan je onom koji je pred toliko stoljeća hrabro branio svoju grudu od najezde Turaka. Još prije sto godina Rijeka je živjela svoj karnevalski život intenzivnije od bilo kojeg grada u ovom dijelu Europe.

Organizirale su se karnevalske povorke i karnevalski balovi u kojim su sudjelovali austrijsko i mađarsko plemstvo, ruske kneginje, njemački baruni, grofice i grofovi iz cijele Europe. Priređivale su se i priredbe kao vrlo sugestivan "Praznik cvijeća", kada su se pozornica i parter pretvarali u veliku plesnu dvoranu.

Uz Riječki karneval na Kvarneru je danas poznat i onaj Senjski - ljetni, te Opatijska maškarana balinjerada koja će uskoro biti održana.

Hrvatska udruga karnevalskih gradova, kazao je Škarpa, ima oko 70 članova, ali je i dalje teško govoriti o točnom broju hrvatskih karnevala.


dugoratske maškare
Svjedoci smo, naime, kako svako mjesto u ovo doba ima svoj karneval..Svjedoci smo, naime, kako svako selo u ovo doba ima svoj karneval; barem ga tako nazivaju organizatori, iako postoje kriteriji prema kojima je, naposljetku, i Riječki karneval još 1995. godine postao članom Europske udruge karnevalskih gradova i svrstan među najznačajnije u Europi.

Politički oponenti riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela bar će nakratko, od 17. siječnja do 17. veljače, biti sretni jer će ključ grada od petka 22. siječnja biti u rukama Meštra Tonija.


riječki karneval


I ove godine karnevalsko ludilo svoj ritual počinje izborom Kraljice, a završava međunarodnom karnevalskom povorkom na Valentinovo 14. veljače kada će Rijeka ugostiti oko 10.000 karnevalista iz zemlje i inozemstva okupljenih u stotinjak maškaranih skupina, a praćenih na oko 90 alegorijskih kola. Koncerti, izložbe, predstave, redute i fešte ispunjavaju dane u iščekivanju krune karnevalskih svečanosti - velike maskirane povorke.

Natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, vatromet boja i oblika rezultira paradom stotina alegorijskih kola i impozantnog broja od više od 100.000 gledatelja kojima se svake godine pridružuje sve veći broj posjetitelja iz inozemstva.


riječki karneval


Riječani kažu da nigdje na svijetu nije moguće doživjeti tako osebujan spoj europskoga građanskoga karnevala temeljenog na povijesnim i kulturnim događanjima i elementima folklora i mitologije, o čemu svjedoči i sve veći broj njihovih gostiju.

Tjedan prije, u subotu 6. veljače 14. dječja karnevalska povorka središtem Rijeke proći će s oko 5000 najmlađih sudionika predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole. Njih će pratiti i dvadesetak alegorijskih kola.

Zanimljivo je kako je Riječki karneval postao i sudionikom društvenih mreža - Facebooka i Twittera, te da se redovito može pratiti putem bloga, gdje će se moći vidjeti i svi ostali programi poput 3. Croatia Carnival Snowboard Sessiona, Maškaranog auto-rallya Pariz - Bakar, sve većeg Carnival Partya i brojni drugi sadržaji.


maškare


Stoga ne preostaje ništa drugo nego podsjetiti na moto Riječkoga karnevala "Budi što želiš" i pozvati sve ljubitelje maškaranih događanja na koloplet maštovitih zbivanja.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 415 guests and no members online