Zanimljivosti..

'Tirena' kao naš adut na svjetskoj smotri

TirenaNakon što je "Slobodna Dalmacija" objavila vijest kako će se na srpanjskoj smotri povijesnih jedrenjaka u Brestu Crna Gora predstaviti ukradenim hrvatskim jedrenjakom Jadran, a Hrvatska tek malešnom falkušom, reagirali su mnogi iz domaćeg pomorstva. Ne treba čekati na povratak "Jadrana", vele mnogi, galijun "Tirena" pravi je adut koji bi mogao osvjetlati obraz hrvatske države na velikoj smotri jedrenjaka koja će se u srpnju održati u Brestu. To više što je vlasnik jedrenjaka Bogomir Vuković iz Krila Jesenica (prva osoba koja je nakon dugih 500 godina napravila prvi dubrovački galijun!) proteklih godina dobivao brojne pozive iz Bresta i Barcelone da se "Tirena" pridruži svjetskoj flotili jedrenjaka. Očito je i pomorska Europa prepoznala vrijednost hrvatskog broda, inače izuzetne replike drevnog galijuna Dubrovačke Republike ... 

BOGOMIR VUKOVIĆ PREDLAŽE SVOJ GALIJUN ZA "BREST"

"Tirena" kao naš adut na svjetskoj smotri

Piše: Denis Krnić / Slobodna Dalmacija
Foto: Joško Šupić / CROPIX
 

- Nemam ništa protiv broda "Jadran" koji pravno pripada Hrvatskoj, ali on, valja biti iskren, nije povijesni hrvatski brod. Dubrovački galijuni bili su, pored španjolskih, najčuveniji brodovi 17. i 18. stoljeća. Voljan sam, u dogovoru s Ministarstvom mora, "Tirenom" prezentirati u Francuskoj našu pomorsku baštinu - kaže nam kapetan Vuković istaknuvši kako bi "Tireni" trebalo 20 dana plovidbe do Breasta. Mogla bi se transportirati i posebnim brodovima koji prevoze jahte, dodao je Vuković.

Voljan sam s "Tirenom" prezentirati u Francuskoj našu pomorsku baštinu, kaže kapetan Vuković

Prema Vukovićevim riječima, na Jadranu ima nekoliko jedrenjaka koji mogu dostojno prezentirati hrvatsko pomorstvo, poput najvećega jadranskog jedrenjaka "Adrije" ili pak karake "Lav".

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture sa zanimanjem gledaju na ovu ideju. Neslužbeno nam je rečeno kako bi trebalo kontaktirati direkciju organizacije smotre u Breastu i provjeriti može li se poslati naknadna pozivnica za "Tirenu". U svakom slučaju, Ministarstvo mora spremno je dati ruku.

Nema nikakve sumnje, ako bude sreće, drevni galijun Dubrovačke Republike bit će vrhunska atrakcija čim mu se raskošna jedra ukazu na horizontu pred francuskim obalama.


Milijun eura

"Tirena" se gradila u omiškom brodogradilištu "Loger" gdje je porinuta prije dvije godine, a u nju je uloženo oko milijun eura. Nova zvijezda na našem pomorskom nebu duga je 30 metara, a široka sedam i pol. Ima pet jedara: četiri križna i jedno latinsko, a ukupno je oko 200 metara četvornih jedrilja. Brod je dobio ime dobre vile iz pastorale Marina Držića.