Zanimljivosti..

Boje li se današnji muškarci braka?

Strah od bračne zajednice, čini se, sve je češći među muškarcima, Jeste li znali da su strah od braka i strah od vezivanja u posljednjih petnaestak godina dosegnuli toliko visoke razmjere među muškarcima da se danas sve više mladih muškaraca proglašava gamofobima? Za one koje nisu upoznati s ovim pojmom, gamofobija je strah od braka. Iako se gamofobija ponajprije odnosi na one koji psihički nisu spremni za brak, čini se da taj strah najviše pristaša ima u redovima muškog spola, pa se sve češće iz njihovih usta može čuti "želim još biti slobodan, nisam spreman na taj korak". S druge strane, pate li suvremene žene sve češće od gamonomanije, tj. čežnje za sklapanjem braka? ...

Piše: Ivana Čičak / Večernji.hr

Statistike iz prošle godine kažu da je 29 godina bio prosjek godina s koliko su muškarci ulazili prvi put u brak. Usporedbe radi, početkom 90-tih taj prosjek godina je bio 26, a kod žena 23 godine (podaci Državnog zavoda za statistiku.)

Čini se da se dobna granica ulaska u brak lagano uzdiže. Očekivanja obitelji i bližnjih su danas manja, nego prije. Prije nekoliko godina bilo je sasvim normalno da se par i nakon nekoliko mjeseci veze zaruči i osnuje obitelj, a danas mladi žele najprije završiti faks, zaposliti se, osigurati egzistencijalno pitanje, ili se jednostavno još zabavljati po diskotekama.

Gledajući iz ženske perspektive, bijeg muškaraca od veze i obveza je zapravo tradicija, jer oni bračnu zajednicu kao da poistovjećuju s jednom vrstom zatvora, a tko još želi biti "okovan", a zna da nije prekršio zakon? S druge strane, pate li suvremene žene sve češće od gamonomanije, tj. čežnje za sklapanjem braka?

Uvriježeno je mišljenje (među muškim rodom) da je pravi muškarac onaj sa stavom da ne postoji žena koja bi njemu mogla oduzeti slobodu. Vjerojatno se od samih riječi "u dobru i u zlu" ili sudbonosnog "da" većini muškaraca naježi koža ili ih u najmanju ruku oblije hladan znoj.

Kako brak zamišljaju žene, a kako muškarci

brakŽene zamišljaju brak kao mirnu luku, a muškarci tu istu instituciju zamišljaju kao luku u kojoj njihova lađa tone sve dublje i dublje. Kako uopće očekivati da muškarci i žene postanu istomišljenici kad je u pitanju brak, kada je muškarcima urođen strah od monogamije. Dobro znaju da se izgovorom sudbonosnog "da" mogu slobodno pozdraviti sa snom da će spavati s još mnogo mnogo žena.  Naravno, uvijek postoje izuzeci.

S obzirom da žene sve više teže emancipaciji i ne čude sve češće izjave poput "brak bi mogao uništiti našu vezu, mogla bih izgubiti slobodu i kontrolu, nisam još spremna za brak".


Zanima li vas što kod muškaraca uzrokuje strah od braka PROČITAJTE VIŠE na adresi:  Clanak  http://www.vecernji.hr/newsroom/zanimljivosti/2995450/index.do

 

Povezani članci

Who's Online

We have 276 guests and no members online