Zanimljivosti..

Susret umirovljenika Lokve

Proteklog vikenda umirovljenici Lokve Rogoznice, njih 26 od 70 do 80 godina mladosti sastali su se na Drugim susretima, koji imaju za cilj brigu za svoje stare sumještane. U ugodnom ambijentu kafe-bara „Artina" uz cijelo popodnevno druženje umirovljenika, te pjesmu i ples, pobrinuli su se zabavljači Ivo Buljević i Miro Čaleta. Dosadašnji „šef" kako ga od milja nazivaju, Ante Buljević, zvani „Ujar" zahvalio se nazočnima, a poglavito Zorki Stanić, koja je mnogo doprinijela da se starije osobe od 70 godina redovito okupljaju, i prepustio vodstvo Milanu Staniću ...

 
Tekst i slike: Davor Grgat
 
Susret umirovljenika Lokve postati će tradicionalan, a održavati će se dva puta godišnje. Idući susret zakazan je za listopad ove godine.
 
- Interesantno je, kazao je pored ostaloga Milan Stanić, da u Lokvi Rogoznici postoji najstariji Statut na područjima bivše države, koji je datira od davne 1235. godine.


 
Ovaj Statut se danas čuva u Arhivi muzeja u Zadru i nesumnjivo je jedan od važnih povijesnih dokumenata s ovog prostora.
 
Kurioziteta radi, spomenimo kako se 1235. godine tretirao preljub. O tome govori članak Statuta u kojem piše sljedeće: "U slučaju da bi supruga prevarila muža, odma bi bila potjerana iz sela i za kaznu bi dobila 20 šiba po tabanima...".
 
Hmmm... baš me zanima koja bi nevolja snašla nestašnog Lokvarskog muža da kojim slučajem prevari svoju ženu?
 

Na slikama: Umirovljenici Lokve Rogoznice, uz druženje, te pjesmu i ples, pustili brigu na veselje.        

Povezani članci

Who's Online

We have 257 guests and one member online

  • admin